AFLATĂ ÎN INSOLVENŢĂ Centrala CET Arad reporneşte cu o investiţie de 500.000 euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2019

Centrala CET Arad reporneşte cu o investiţie de 500.000 euro

Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad), parte din Sistemul Energetic Naţional (SEN), investeşte aproape 500.000 de euro în modernizarea turbinei de energie electrică şi termică, conform unui comunicat transmis de Casa de Insolvenţă CITR, administratorul judiciar al companiei. Acesta precizează că societatea, principala furnizoare de energie în judeţul Arad, îşi reîncepe furnizarea de energie termică la un an după ce activitatea de producţie a fost întreruptă.

"Testele pentru funcţionarea turbinei după realizarea investiţiei de modernizare şi începerea producţiei de energie electrică şi termică vor fi finalizate la sfârşitul lunii noiembrie. În paralel, se pregăteşte în vederea pornirii producţiei, o altă posibilă investiţie", arată CITR, conform news.ro.

Anterior investiţiei, capacitatea de producţie a CET Arad era concentrată preponderent spre energie termică. Odată cu modernizarea turbinei şi depunerea planului de reorganizare, planificat pentru primul trimestru al anului 2020, producţia de energie electrică a companiei va tinde spre 70% din întreaga producţie.

"Principalele surse de finanţare pentru investiţia în turbină au constat în valorificarea de active excedentare activităţii de bază şi recuperarea de creanţe în valoare de peste 5 milioane de lei, aceste acţiuni fiind realizate în cadrul procedurii de insolvenţă", conform companiei.

Odată cu investiţia, societatea îşi schimbă linia principală de business din producţie de energie termică în producţie de energie electrică, o schimbare majoră atât în materie operaţională, cât şi în activitatea zilnică a angajaţilor.

Societatea are 180 de salariaţi, iar scopul investiţiei de modernizare a turbinei de abur TA1 tip DSL 50-l vizează calificarea şi licenţierea UD CET Arad SA ca furnizor de Servicii Tehnologice de Sistem.

Silvana Şermer, managing partner CITR Timiş, a precizat: "Finanţarea este un element cheie pe care l-am promovat şi pe care ne străduim să îl trans-formăm în normalitate în toate procedurile de reorganizare pe care le coordonăm la nivelul CITR, cu atât mai mult în cazul societăţilor din domeniul energiei, furnizori de servicii publice în societate. Se resimte, mai ales în ultima perioadă, tot mai mult nevoia de o revigorare a societăţilor din Sistemul Energetic Naţional, care se degradează şi continuă să îşi piardă din eficienţă, dar ale căror servicii sunt esenţiale consumatorilor, iar noi ne asumăm să identificăm soluţiile potrivite pentru fiecare companie în parte".

Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, cunoscută ca CET Arad, înfiinţată în 2002, administrează prin concesiune patrimoniul fostei Sucursale Electrocentrale Arad desprinsă din Termoelectrica Bucureşti. În 2004, în urma unei fuziuni prin absorbţie cu CET-ARTERM, CET Arad a preluat toată activitatea de producţie, transport şi distribuţie de agent termic şi exploatarea punctelor termice şi a reţelelor secundare de agent termic din municipiul Arad.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prețul de vânzare este reglementat/limitat prin lege. Diferența până la prețul de piață ar trebui plătit/suportat de stat (bugetul central plus primărie). Această diferență nu se încasează decât cu mare întârziere (un an), din varii motive (primăria nu aloca resurse, rectificarea bugetară se face anual, lipsa fondurilor). Chiar daca are o piata de desfacere mare (monopol chiar), compania produce pierderi, care se concretizează în datorii ANAF și furnizori. Problema se acutizează: se aplica penalități care de cele mai multe ori reprezintă dublul sau chiar triplul sumei restante (ANAF este specialist in penalități) și atunci chiar daca se face o rectificare bugetară anuală prin care se plătesc restanțele, in fapt se plătesc doar penalități la ANAF, iar soldul restant inițial rămâne în continuare neplătit, baza pentru viitoare penalități.

    Cam așa se naște insolvența...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb