Actualizare 16:00 Premierul scoţian Nicola Sturgeon anunţă că o susţine pe Hillary Clinton
Premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a exprimat susţinerea faţă de Hillary Clinton clar şi răspicat, informează The Associated Press.
Populara preşedintă a Partidului Naţional Scoţian (SNP) scrie într-un editorial publicat astăzi în The Sunday Mail că "speră cu ardoare" ca democrata Hillary Clinton să-l înfrângă pe republicanul Donald Trump în scrutinul prezidenţial de marţi.
Premierul scoţian apreciază că fosta Primă Doamnă americană va fi "o preşedintă nemaipomenită" şi că alegerea unei femei la conducerea Statelor Unite "va sparge plafonul de sticlă al egalităţii între femei" şi bărbaţi, scrie News.ro. Sturgeon apreciază, de asemenea, că Hillary Clinton, care nu este perfectă, va reprezenta un model ideal pentru femeile din întreaga lume.
(M.K.)
-----------
Hillary Clinton şi Donald Trump erau angajaţi astăzi - cu două zile înaintea unui scrutin care ţine lumea cu sufletul la gură - într-o cursă frenetică, cu o avalanşă de mitinguri, pentru a atrage toate voturile posibile, relatează AFP, citată de News.ro.
Candidata democrată, care speră să-i succeadă lui Barack Obama şi să devină prima preşedintă din istoria americană, a prevăzut un ultim miting electoral în North Carolina luni, la miezul nopţii - cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor pe Coasta de Est.
Îndemnând la mobilizare în "sprintul final", fosta Primă Doamnă, în vârstă de 69 de ani, şi-a afişat încrederea, la Philadelphia, preconizând un mesaj clar al alegătorilor "de la est la vest şi din nordul la sudul" Statelor Unite.
Ultimul sondaj ABC/Washington Post o creditează pe democrată cu un avans de cinci puncte procentuale (48% la 43%) în faţa republicanului, la nivel naţional, însă media diverselor institute indică un scor mai strâns.
O dovadă a tensiunii care domneşte la finalul unei campanii deosebit de agresive este evacuarea pentru scurt timp de pe scenă a lui Donald Trump, la un miting în Nevada, sâmbătă seara, motivată de prezenţa unui bărbat presupus ameninţător, care a provocat o cascadă de reacţii extreme.
Nicio armă n-a fost găsită la faţa locului, potrivit Secret Service, o unitate de elită a poliţiei însărcinată cu securitatea candidaţilor, însă unul dintre fiii candidatului, Donald Trump Jr, a repostat un tweet - fără elemente tangibile - cu privire la o "tentativă de asasinat".
În realitate, bărbatul - care agita o pancartă "Republicanii împotriva lui Trump" - a declarat că a fost trântit la pământ înainte ca cineva, în acea confuzie, să strige "armă!" şi să intervină securitatea.
El a fost eliberat foarte repede.
Loial liniei sale de a respinge sondajele care-i sunt defavorabile şi de a a le agita pe cele care-i sunt favorabile, omul de afaceri populist, în vârstă de 70 de ani, a dat asigurări că victoria sa e certă.
"În trei zile vom câştiga Colorado şi vom câştiga Casa Albă", a declarat el, sâmbătă seara, la Denver.
Candidatul Grand Old Party (GOP), care va lua parte la cinci mitinguri astăzi şi la alte patru luni, şi-a desfăşurat temele favorite, dând asigurări că o preşedinţie Clinton ar fi "un dezastru încă din prima zi".
"Suntem la trei zile de schimbarea pe care aţi aşteptat-o toată viaţa", a spus el cu câteva ore mai devreme în North Carolina.
Un semn al unei anumite febrilităţi în tabăra democrată, echipa lui Clinton a anunţat un miting luni în Michigan, un stat în care Obama a obţinut o victorie uşoară în 2008 şi 2012.
"Eu cred că-şi pierde timpul. În loc să se ducă în Michigan ar trebui să se ducă acasă şi să odihnească", a ironizat-o rivalul ei.
În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri, provocarea se anunţă dificilă - să obţină victorii în state-cheie în care să atragă alegători din America rurală şi să reuşească eventual al să întoarcă în favoarea sa un stat tradiţional democrat.
Astfel, cei doi adversari s-au întors ieri în Florida, însorita peninsulă din sud-estul Statelor Unite, care a fost adesea decisivă în alegerile americane. Ea îi va aduce 29 de mari electori celui care va obţine victoria aici.
Magnatul populist mizează pe legiunile de pensionari stabiliţi în Florida, iar Clinton se adresează importantului electorat hispanic.
Hillary Clinton a continuat să se sprijine pe o pleiadă de vedete. Superstarul Jennifer Lopez a fost capul de afiş al unui concert, sâmbăta trecută, la Miami, iar vineri seara 10.000 de fani hip-hop au umplut o sală din Cleveland, atraşi de concentrul gratuit al cântăreţei Beyonce şi al lui Jay-Z.
Sâmbătă seara Katy Perry a urcat pe scenă, la Philadelphia pentru "Hillary", unde a interpretat marele ei hit "Roar", care figurează pe playlistul oficial al candidatei.
Aceste mari concerte organizate şi finanţate de echipa lui Clinton în bastioane democrate, vizează să atragă alegători care preferă să-şi petreacă timpul altfel sâmbătă seara, altundeva decât la o reuniune electorală.
Însă Hillary Clinton nu a inventat această tehnică, dusă la paroxism de Barack Obama în 2008. Bruce Springsteen a adunat 80.000 de persoane la Cleveland cu doar câteva zile înainte de vot.
"Eu n-am nevoie de Beyonce, n-am nevoie de Jay-Z", a spus într-un ropot de aplauze Trump, care consideră procedeul "dezonorant" pentru procesul politic.