AFP: Kim Jong Un vrea să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia

A.F.
Internaţional / 20 octombrie 2023

AFP: Kim Jong Un vrea să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ieri, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia, scrie AFP.

Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară care sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Kim Jong Un a afirmat că obiectivul Partidului Muncitorilor la putere şi al guvernului este "de a elabora un plan stabil, orientat spre viitor şi de mare anvergură pentru relaţiile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi Rusia".

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat joi politica militară "periculoasă" a Statelor Unite şi a aliaţilor săi faţă de Coreea de Nord, salutând în acelaşi timp consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian.

"La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem teribil de îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune, precum şi de politicile Washingtonului", a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă, citat de agenţiile ruse.

În opinia sa, americanii instalează acolo "infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare".

"Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase", a adăugat Serghei Lavrov.

În faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an, Seulul a luat măsuri pentru a-şi consolida alianţa cu Statele Unite şi s-a alăturat unui acord trilateral de apărare care include şi Japonia.

Seulul şi Washingtonul au organizat exerciţii militare comune, iar în iulie un submarin nuclear american a făcut escală într-un port sud-coreean, pentru prima dată după mai multe decenii.

Un bombardier american B-52 capabil să transporte o încărcătură nucleară este în prezent staţionat la aproximativ o sută de kilometri sud de Seul, în vederea exerciţiilor trilaterale prevăzute în acest weekend, potrivit presei sud-coreene.

O întâlnire la mijlocul lui septembrie în Orientul Îndepărtat rus între Kim Jong Un şi Vladimir Putin a permis consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a menţionat Serghei Lavrov.

"După acest summit istoric (...) putem spune cu încredere că relaţiile" dintre cele două ţări "au atins un nivel calitativ nou şi strategic", a salutat ministrul rus cu ocazia întâlnirii cu omoloaga sa nord-coreeană, Choe Son Hui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb