AGA la Bursă - mica schismă

Cristiana Ştefan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2009

Controversele între administratorii Bursei s-au întins pe trei sferturi din durata Adunării Generale a Acţionarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de vineri, votul asupra ordinii de zi fiind exercitat rapid.

Alegerea unui nou membru în Consiliul de Administraţie (CA), desemnarea unui nou reprezentant al BVB în conducerea Depozitarului Central (DC), listarea BVB la propria cotă şi aprobarea programului de coordonare a activităţii societăţilor din grup au durat aproximativ o oră.

Liviu Giugiumică, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Unicredit CA IB Securities", a fost ales detaşat în Consiliul Bursei, fiind preferatul publicului, care l-a aplaudat intens.

A urmat alegerea noului adminis­trator al Depozitarului Central, ocazie cu care, uşor, uşor, au început să sară scântei. Poziţia a fost râvnită de Lucian Isac, Iancu Stavrositu şi Septimiu Stoica. Ultimul s-a retras din cursă pe ultima sută de metri, nedorind să concureze contra unor "tineri care au muncit intens să ajungă unde sunt şi beneficiază de tot respectul lui". (Aplauze din nou!) Lucian Isac a obţinut cele mai multe voturi. Sala nu a mai aplaudat, supunând la vot următorul punct de pe ordinea de zi.

Acţionarii au decis listarea Bursei la propria cotă, prima etapă în acest proces fiind transformarea titlurilor preferenţiale în ordinare.

"Nu avem o certitudine când se va face listarea, nici dacă va fi ofertă publică iniţială sau secundară", ne-a declarat Stere Farmache, preşedintele BVB.

Ulterior, domnia sa ne-a spus că nu crede că resuscitarea subiectului listării este potrivită în clipa de faţă, întrucât Bursa nu are nevoie de bani, iar contextul economic este inoportun.

Dezbaterea strategiei de management a societăţilor din Grupul Bursei a transformat Adunarea Generală într-o şedinţă de Consiliu de Administraţie "în direct" în faţa acţionarilor.

Obiectivul acestei strategii, asumată de o parte a Consiliului de Administraţie al Bursei, vizează corelarea politicilor practicate de societăţile din Grupul Bursei (Depozitarul Central, Casa de Compensaţie Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Institutul de Guvernanţă Corporativă). Potrivit opozanţilor ideii, însă, Consiliul Bursei ar dori un control mai strict asupra Grupului, pe fondul unor dezacorduri între o parte dintre administratorii BVB (Stere Farmache, Dan Paul) şi "independenţii" din Depozitarul Central (Ovidiu Sergiu Pop şi Rareş Nilaş).

Un proiect de sistem de tranzacţionare "over-the-counter" (OTC), marca Depozitarul Central, ar fi cauzat "mica schismă" din Consiliul Bursei. Platforma OTC ar fi trebuit lansată pe 6 martie.

Mai mulţi administratori ai Bursei au susţinut că nu au fost informaţi corespunzător despre ceea ce se petrece la DC, deşi ar fi solicitat în repetate rânduri acest lucru. Mai mult, se pare că proiectul DC s-ar fi suprapus peste un proiect similar al BVB, lucru considerat inadmisibil, conform unor surse din piaţă.

Conducerea Depozitarului Central a negat, însă, că acţionarul său majoritar nu ar fi ştiut despre proiectele pe care le derulează.

"Numai reaua credinţă poate determina pe cineva să spună că Bursa nu a ştiut de proiectele Depozitarului Central în condiţiile în care BVB are cei mai mulţi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al DC", a precizat Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele DC.

"Îmi pare rău că unii colegi de-ai mei au ajuns să acuze DC că vrea să concureze Bursa. Sunt surprins până unde s-a ajuns, însă, din păcate pentru unii, Depozitarul Central, se mişcă puţin mai agresiv decât BVB", a mai spus domnul Pop.

Pe acest fundal de "luptă surdă", o mare parte din acţionarii Bursei

au răbufnit în momentul în care Stere Farmache a propus înfiinţarea unui comitet, care să coordoneze activităţile Grupului BVB prin emiterea unor "linii directoare" pentru Consiliul Bursei.

Stere Farmache şi-a asumat personal acest proiect, după ce o serie de acţionari au protestat că subiectul nu fusese inclus pe ordinea de zi a Adunării Generale.

Comitetul ar urma să fie fomat din trei membri ai Consiliului Bursei şi din executivii tuturor societăţilor din Grup, potrivit propunerii domnului Farmache.

Membrii Comitetului nu vor fi remuneraţi, iar sarcina lor va consta în trasarea unor recomandări de acţiune pentru Consiliul Bursei.

Certurile dintre administratorii Bursei i-au plictisit pe unii dintre acţionari, care au părăsit sala de şedinţă înainte ca preşedintele BVB să-şi fi terminat discursul. Curând, aceştia vor fi nevoiţi să revină la Bursă ca să aprobe situaţiile financiare pe 2008 şi, după cum se prefigurează de pe acum, să asiste la o nouă şedinţă CA, în direct.

MTF - proiectul Bursei sau proiectul Depozitarului?

Proiectul de implementare a unei platforme internaţionale de tranzacţionare (n.r. MTF - Multilateral Trading Facility), promovat de Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, a ajuns într-un punct mort după ce cooperarea cu italianul Giulio DiCerbo, care se ocupa de punerea lui în practică, a încetat.

Responsabilitatea asupra proiectului a creat noi disensiuni.

"Proiectul lui DiCerbo nu a fost al Depozitarului Central, de vreme ce Bursa avea 51% din el, în timp ce restul era deţinut de o serie de investitori internaţionali" a declarat, vineri, Rareş Nilaş, membru în Consiliul de Administraţie al DC. Potrivit domniei sale, proiectul ar fi fost iniţiat de executivul BVB şi de Depozitarul Central, însă ar fi fost respins, ulterior, în Consiliul de Administraţie al BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb