AGA de la Tractorul Braşov, desfăşurată vineri, 23 februarie, a fost contestată de către unul dintre acţionarii minoritari, ca urmare a faptului că deciziile luate nu sunt aplicabile, iar o nouă şedinţă AGA va fi reconvocată la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, citat de NewsIn.
Conform legislaţiei în vigoare, AGA se poate întruni după cinci zile de la publicarea anunţului de convocare. Acţionarii Tractorul Braşov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) şi alţi acţionari (2,67%). "În următoarea şedinţă a AGA va fi numit un alt administrator unic în locul lui Antone Laurenţiu, numit în această funcţie de către acţionari în şedinţa din 23 februarie. Imediat după numirea acestuia, după unele informaţii apărute în presă, am cerut o verificare referitoare la persoana acestuia şi am dat dispoziţia ca în următoarea şedinţă a AGA acesta să fie schimbat", a declarat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Preşedintele AVAS a afirmat că administratorul care urmează a fi numit la Tractorul Braşov nu va fi un braşovean, ci un expert al AVAS care va prelua această funcţie până la numirea lichidatorului.
"Oricine ar fi numit din Braşov ar avea legături cu unul dintre partide şi nu este cazul să fie numit un administrator cu apartenenţă politică, ci unul cu experienţă", a precizat Atanasiu.
Conform acestuia, până la vânzarea activelor de către viitorul lichidator nu va fi posibilă nici plata salariilor restante şi nici a datoriilor societăţii. Însă, şeful AVAS a precizat că imediat după vânzarea activelor de la Tractorul, ordinea stingerii datoriilor va fi următoarea: către salariaţi, către buget şi apoi către alţi creditori. Preşedintele AVAS a dat asigurări că AVAS nu va face din lichidarea societăţii Tractorul un scop imobiliar şi că va cere investitorului să continue producţia şi să angajeze personal calificat.
Adunarea Generală a Acţionarilor de la Tractorul Braşov a decis, vineri, 23 februarie, lichidarea voluntară a societăţii, disponibilizarea întregului personal, în două etape, în decurs de o lună şi numirea administratorului unic.
Liderul sindical, Gheorghe Apostu, a afirmat, după şedinţa AGA, că programul de restructurare, adoptat de către reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, diferă faţă de forma propusă de către Consiliul de Administraţie. "Vor fi disponibilizaţi 1.800 de salariaţi, în prima fază, iar în cel mult 30 de zile vor fi disponibilizaţi şi ceilalţi 123 de angajaţi", a spus Apostu.
Conform programului iniţial, urma să fie disponibilizaţi 1.573 de angajaţi în prima etapă şi restul de 350, în următoarele şase luni. În şedinţa de vineri, AGA a mai decis predarea inventarului companiei, vânzarea modulului viabil şi a unei părţi din active şi l-a numit administrator unic al societăţii pe Antonie Laurenţie. Deciziile Adunării Generale a Acţionarilor Tractorul Braşov au fost luate pe baza prevederilor ordonanţei de amânare cu şase luni a intrării în insolvenţă a celor 28 de societăţi. Ordonanţa privind insolvenţa, apărută în Monitor pe 15 februarie, a fost aprobată de executiv pentru a soluţiona situaţia companiilor aflate în insolvenţă şi a angajaţilor acestora.