AGRICULTOR DIN BUZĂU: "Îi sfătuiesc pe fermieri să-şi facă stocuri de carburanţi"

Ana Felea
Miscellanea #Adevărul - prima victimă / 3 martie 2022

"Îi sfătuiesc pe fermieri să-şi facă stocuri de carburanţi"

Efectele războiului din Ucraina şi Rusia sunt resimţite din plin şi de agricultorii din România, iar un fermier din Buzău spune că acesta este doar începutul, pentru că urmează valuri de scumpiri şi poate chiar o criză de carburanţi, în special în perioada de campanie.

În primul rând, producătorii de cereale asistă în aceste zile la creşteri spectaculoase la preţurile cerealelor, iar cei mai avantajaţi sunt fermierii care încă mai au stocuri de porumb sau grâu. De exemplu, Valeriu Alecu, fermier cunoscut din judeţul Buzău, spune că a primit o ofertă pentru porumbul boabe cu 50-60% mai mare decât în toamna anului 2021. Agricultorul explică cum războiul a determinat aceste creşteri spectaculoase la preţurile cerealelor.

"În mod tradiţional, în această perioadă, Ucraina şi Rusia ieşeau la export cu grâul şi porumbul pe care îl aveau pe stoc şi în felul acesta noi, în România, aveam o cădere de preţ. Însă, având în vedere situaţia din Ucraina, noi am rămas singurii cu cantităţi importante de cereale pentru export. Deja astăzi am primit o ofertă la porumbul boabe de 1,5 lei pe kilogram. Este o creştere de peste 50-60% faţă de preţul din toamnă. Se estimează la vară ca preţul grâului să depăşească 2 lei pe kilogram având în vedere că principalii exportatori din zona noastră erau Ucraina şi Rusia. Având porturile blocate, şi nu ştiu cum vor demara ucrainenii lucrările în câmp în această primăvară fiind război, s-ar putea să ne confruntăm cu o criză majoră de producţie vegetală şi lucrul acesta va duce inevitabil la o nouă creştere a preţurilor la cereale", a explicat Valeriu Alecu, fermier Buzău.

Deşi, pentru moment, creşterea preţurilor cerealelor avantajează fermierii care încă mai au stocuri de porumb sau grâu şi care acum pot obţine câştiguri mai mari, pe viitor, fermierul din Buzău nu prevede o situaţie avantajoasă. În primul rând, Alecu crede că, de exemplu, grâul ar putea ajunge la doi lei pe kilogram, iar asta ar însemna că şi pâinea s-ar scumpi destul de mult. Pe de altă parte, agricultorul îi îndeamnă pe fermieri să-şi facă rezerve de combustibil pentru că s-ar putea ca în vară să fie criză de carburanţi.

"Având în vedere situaţia din Ucraina eu cred că la vară preţul grâului se va dubla şi va ajunge la doi lei. Şi dacă preţul grâului va fi doi lei, atunci nici pâinea la raft nu are cum să mai coste doi lei. Va creşte preţul la carne pentru că şi crescătorii de animale vor fi nevoiţi să crească preţurile. Se va scumpi mai mult carburantul şi există chiar şi riscul să avem şi sincope în aprovizionare aşa că îi sfătuiesc pe fermieri să-şi facă stocuri de carburanţi, mai ales pentru perioadele de campanie", a mai spus Valeriu Alecu, agricultor din Buzău.

Ca urmare a acestor creşteri, românii ar putea să ajungă să cumpere mai puţin, iarăşi un aspect deloc convenabil pentru producători.

"Soluţia, având în vedere că masa de bani e limitată, este să cumpărăm mai puţin Asta am mai văzut în alte ţări. Nu se mai duc cumpărătorii cu coşul la raf, merg cu sacoşa", a spus fermierul buzoian Valeriu Alecu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Păcat...Avem resurse sa hrănim 80 mi-l locuitori.

    Nu hrănim nici 8 milioane 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb