AGRICULTORII AVERTIZEAZĂ: Alimentele s-ar putea scumpi cu 40% în primăvară

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 24 ianuarie 2008

Alimentele s-ar putea scumpi cu 40% în primăvară

Venirea primăverii ne va aduce scumpiri în lanţ la principalele produse alimentare. Reprezentanţii agricultorilor susţin că, în primul trimestru al anului curent, pâinea se va scumpi cu 40%, legumele şi fructele cu 30%, laptele cu 20% iar carnea de porc cu 15%.

Producătorii agricoli ridică neputincioşi din umeri şi arată cu degetul spre instituţiile statului, care, sunt, în opinia lor, vinovate de impunerea unor tarife exorbitante la utilităţi şi de încurajarea excesivă a importurilor.

Ştefan Nicolae, preşedintele sindicatului Agrostar, a declarat: "Deprecierea monedei naţionale, creşterea inflaţiei, preţul motorinei şi posibila majorare a preţului la gaze, cu 10%, va genera o scumpire în lanţ a produselor alimentare, care, paradoxal sunt din ce în ce mai proaste din punct de vedere calitativ. Din pricina importurilor masive de produse alimentare, ţara noastră a ajuns groapa de gunoi a Europei. În această situaţie, instituţiile statului sunt vinovate de genocid asupra securităţii alimentare a populaţiei".

Potrivit liderului de sindicat, creşterea cu 40% a preţului pâinii va fi determinată de epuizarea rezervelor de stat de grâu, care se va produce, cel mai probabil, în intervalul martie - aprilie.

Ştefan Nicolae a explicat: "Am solicitat instituţiilor statului lămuriri în privinţa stocului public de intervenţie. Ştim că acesta se va termina în scurt timp şi mai ştim că vom fi obligaţi să importăm, dacă vom avea de unde, grâu la un preţ de 280 de euro pe tonă. În aceste condiţii, când nu ştim dacă vom mai avea pâine peste câteva luni, în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut s-au exportat 220.000 de tone de grâu! Este neverosimil ceea ce se întâmplă şi ne mai întrebăm de ce cresc preţurile la pâine!".

La toate acestea se adaugă, potrivit sindicaliştilor, preţul exorbitant al motorinei, de 3,8 lei pe litru, o acciză de 220% la acest combustibil şi valoarea disproporţionată a subvenţiilor, care nu este corelată cu inflaţia şi cu politicile fiscale.

În privinţa preţului laptelui, Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine este de părere că scumpirile vor fi influenţate, de marii operatori de retail.

Domnia sa a explicat: "Din păcate am ajuns să plătim prosteala retailerilor. Din preţul laptelui, doar 15% ajunge la producător, în timp ce, în proporţie de 25% - 45% din preţ, ajunge la supermarketuri iar circa 50% la procesatori. La toate acestea se adaugă taxele impuse de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (ANSVSA) şi sprijinul insuficient al Ministerului Agriculturii".

În ceea ce priveşte sectorul legumelor şi al fructelor, Florin Istrati, preşedintele Sindicatului Pomicultorilor din România susţine că, posibila creştere a preţului, cu 25% - 30%, va fi influenţată în mod special de importurile "privilegiate", de lipsa infuziei de capital din domeniu şi de creşterea preţurilor la îngrăşăminte şi pesticide. Florin Istrati a explicat: "Doar 25% dintre legumele şi fructele de pe piaţă sunt autohtone. În timpul iernii, trebuie să menţionăm că, în proporţie de 99%, legumele şi fructele din supermarketuri sunt din import. E lesne de înţeles că aceşti operatori preferă să importe din ţările lor de origine şi obstrucţionează accesul la raft al produselor autohtone".

În acest sens, federaţia Agrostar a înaintat Ministerului Agriculturii o serie de revendicări, menite să contribuie la "salvarea agriculturii naţionale" şi la "stoparea genocidului alimentar". Potrivit domnului Ştefan Nicolae, revendicările sindicaliştilor vizează reducerea preţului la motorină pentru agricultură la 50% din preţul practicat la pompă, subvenţii conform cu realitatea şi administrarea celor zece pieţe de gros, existente la nivel naţional.

Ştefan Nicolae a declarat: "Dacă fermierii nu vor primi subvenţii conforme cu realitatea, nici nu putem discuta de începerea campaniei agricole de primăvară. Solicităm acordarea unui sprijin financiar de 2000 de lei la hectar pentru legume şi fructe, de 1450 de lei pentru legume şi fructe de câmp, 1230 de lei pentru pomicultură şi o subvenţii de 0,5 lei la litrul de lapte de bovine şi de 0,4 lei pentru laptele ovinelor".

În plus, agricultorii solicită ANSVSA eliminarea conceptului de "piaţă locală", prin care, producătorului i se impune să-şi comercializeze marfa doar în perimetrul de producţie. "Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, începând cu luna martie vom declanşa ample acţiuni de protest", a subliniat Ştefan Nicolae. Programul de acţiuni sindicale de protest prevede blocarea punctelor vamale, a supermarketurilor şi a principalelor artere de comunicaţii. De asemenea, peste 30.000 de agricultori vor organiza un marş de protest în centrul Capitalei, iar sediile ministerului Agriculturii, Comisiei Europene la Bucureşti şi a Comisiei Parlamentului European vor fi boicotate prin acţiuni de pichet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb