Agricultorii vor o bancă specializată

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 ianuarie 2008

Agricultorii vor o bancă specializată

"Suntem dispuşi şi vom încerca anul acesta să înfiinţăm o bancă menită să sprijine agricultorii", ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Sindicatului "Agrostar"

Sindicatele şi patronatele din agricultură vor face demersurile necesare pentru înfiinţarea unei instituţii bancare care să asigure investiţii în agricultură. Ştefan Nicolae, preşedintele Sindicatului "Agrostar", ne-a declarat: "Suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care nu există o bancă destinată sectorului agricol. Suntem dispuşi şi vom încerca anul acesta să înfiinţăm o bancă menită să sprijine agricultorii, deoarece avem o lege a creditului agricol nefuncţională, iar interesul băncilor comerciale pentru acest sector este scăzut".

Deşi legea creditului agricol pentru producţie a fost promulgată de Parlament în aprilie 2003, Ministerul Agriculturii a subfinanţat sectorul agricol şi a făcut "jocurile unor grupuri de interese". Mai mult, potrivit liderului de sindicat, băncile comerciale nu operează pe această lege şi nu există nicio reglementare din partea statului în acest sens. Ştefan Nicolae ne-a explicat: "În general, în Uniunea Europeană există o lege a creditului agricol care prevede înfiinţarea unei instituţii specializate, dar şi acordarea de credite subvenţionate de stat. În ţara noastră lipseşte cu desăvârşire o astfel de instituţie, o astfel de politică, iar băncile comerciale sunt descurajate şi de regresul sectorului agricol. Aceste neajunsuri au contribuit în mare măsură la situaţia ruşinoasă în care o ţară preponderent agrară să devină o ţară dependentă de importuri". Domnia sa ne-a menţionat că "am avut o bancă agricolă care, din pricina unor interese, a devenit falimentară în anul 1997".

Potrivit mai multor reprezentanţi ai agricultorilor, procesul de distrugere a băncii, singura care finanţa sectorul agricol, a început în anul 1995. Surse care activau în Ministerul Agriculturii în acea perioadă susţin: "Banca Agricolă a dispărut din pricina unor credite acordate unor companii cu capital majoritar de stat, falimentare. Subvenţiile s-au acordat fără respectarea regulilor minime bancare pe fondul unei legislaţii deficitare. Cadrul legal din acea perioadă permitea acordarea de credite şi finanţarea puternică a acestor companii neproductive care activau în domeniul zootehnic. Aceste companii au fost menţinute artificial şi primeau credite, deşi la data scadentă nu îşi respectau angajamentele şi nu înapoiau banii. Banca Agricolă a falimentat deoarece a fost obligată să acorde credite, banii nu au fost recuperaţi."

CEC ar putea să devină o bancă instituţionalizată, prin intermediul căreia statul să realizeze politici agricole

Pentru relansarea sectorului agricol, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) ar putea să devină o bancă instituţionalizată, prin intermediul căreia statul să realizeze politici agricole, susţine Ilie Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Domnia sa ne-a declarat: "Toate statele din Occident au bănci comerciale, care urmăresc profitul, şi bănci instituţionalizate, prin care statul elaborează politici agricole sau industriale în folosul producătorilor. Noi nu avem o bancă instituţionalizată, iar CEC, care are ramificaţii şi în mediul rural, poate reprezenta o soluţie excelentă". Prin intermediul CEC, statul ar trebui să acorde credite pe o perioadă îndelungată, să menţină o dobândă scăzută şi să acorde solicitantului o perioadă de graţiere, până la momentul în care plantaţia devine productivă, ne-a explicat Ilie Oprea.

Domnia sa a precizat: "În Occident, creditele accesate se moştenesc din generaţie în generaţie şi se achită doar în baza producţiei obţinute. Dacă ţinem cont că pentru obţinerea unui credit sunt solicitate o grămadă de garanţii, este lesne de înţeles că avem nevoie de o astfel de bancă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt in total de acord cu cele scrise mai sus!!!!Deabia asteptam o nmiscare in sensul acesta SUNT UN AGRICULTOR CARE AR VREA SA FACA CEVA DAR FARA SPRIJIN SERIOS NU SE VA REUISI ,CEL PUTIN NOUA CELOR MAI MICI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MULTUMESC DE POSIBILITATE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb