Agricultorii vor să dea Guvernul în judecată pentru neplata subvenţiilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 februarie 2008

Agricultorii vor să dea Guvernul în judecată pentru neplata subvenţiilor

Începutul primăverii ar putea aduce migrene guvernanţilor. Sindicatele din agricultură se pregătesc să dea Guvernul în judecată pentru neplata tuturor drepturilor şi obligaţiilor financiare restante, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricul­tură "Agrostar".

Domnia sa ne-a explicat: "În cel mult o lună de zile vom fi pregătiţi din punct de vedere juridic şi vom da Guvernul în judecată. Nu ne rezumăm doar la Ministerul Agriculturii, pentru că, în egală măsură, Ministerul de Finanţe şi nu numai, este vinovat de situaţia crea­tă. Mizăm pe sprijinul tuturor agricultorilor din sindicat şi nu numai, şi sperăm să strângem peste 200.000 de cereri. Vom solicita toţi banii care ni se cuvin după anul 2007 şi, de asemenea, vom cere despăgubiri pentru neplata la termen a tuturor formelor de sprijin. Ne aflăm la începutul procesului de totalizare a cererilor, de tatonare cu ministerul, iar perceperea de penalizări o vom face pentru a încerca să diminuăm efectele pagubelor înregistrate şi a datoriilor, care s-au strâns, din pricina acestor întârzieri la plată".

Liderul de sindicat a precizat că momentan nu se cunoaşte valoarea prejudiciului. "Ştim că toate aceste derogări ne-au produs prejudicii mari", a adăugat Ştefan Nicolae.

De asemenea, Federaţia "Agrostar" va face toate demersurile necesare şi la Bruxelles pentru a înştiinţa Comisia Europeană de neregulile din agricultura naţională. Florin Istrate, vicepreşedintele "Agrostar" şi preşedinte al Sindicatului Pomicultorilor din România, ne-a declarat: "Demersul nos­tru depinde de modul în care vor decurge negocierile din perioada imediat următoare cu Ministerul Agriculturii. Dacă nu vom rezolva, măcar o parte, din ceea ce solicităm suntem dispuşi să dăm Guvernul în judecată. Sindicatul nostru are înregistraţi 30.000 de membri pe care mizăm şi de asemenea, subliniez că facem parte din Mişcarea Europeană, din Federaţia Sindicatelor Europene şi avem reprezentanţi la Bruxelles. Aceste organizaţii au influenţă la Comisia Europeană iar această situaţie nu va trece neobservată".

Florin Istrate a subliniat că Federaţia "Agrostar" va solicita acordarea tuturor restanţelor pe care ministerul de resort le are faţă de agricultori cât şi soluţionarea listei de revendicări pentru anul în curs a sindicaliştilor. Lista de revendicări a sindicaliştilor cuprinde acordarea unui sprijin financiar de 2000 de lei la hectar pentru legume şi fructe, de 1450 de lei pentru legume şi fructe de câmp, 1230 de lei pentru pomicultură şi o subvenţii de 0,5 lei la litrul de lapte de bovine şi de 0,4 lei pentru laptele ovinelor. Reprezentanţii sindicatului au anunţat că sunt dispuşi la negociere.

"Dacă fermierii nu vor primi subvenţii conforme cu realitatea, nici nu putem discuta de începerea campaniei agricole de primăvară", a declarat Ştefan Nicolae, în cadrul unei conferinţe a sindicatului. Agricultorii mai solicită Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului eliminarea conceptului de "piaţă locală", prin care, producătorului i se impune să-şi comercializeze marfa doar în perimetrul de producţie.

De asemenea Ştefan Nicolae ne-a declarat că agricultorii nu vor renunţa nici cererea de administrare a celor zece pieţele de gros din ţară, care vor fi destinate în mod special, sectorului legume - fructe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb