Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va modifica condiţiile pentru subvenţionarea culturilor energetice, rapiţă, floarea-soarelui sau porumb, deoarece seceta a diminuat producţia în acest an, astfel încât fermierii riscă să nu primească sprijinul financiar de 45 de euro la hectar.
Potrivit normelor stabilite de MADR, plăţile directe pentru culturile energetice se acordă doar fermierilor care predau o producţie de cel puţin 1.000 de kilograme la hectar, la rapiţă şi floarea-soarelui şi de 2.500 de kilograme la hectar, pentru porumb.
"Sprijinul financiar pentru culturile energetice trebuie să fie condiţionat de obţinerea unei anumite producţii. În acest an, producţia medie obţinută este mai mică, din cauza secetei. Pentru ca fermierii să nu piardă aceşti bani, legea va fi modificată, iar condiţiile pentru primirea banilor vor fi adaptate, în funcţie de producţia medie obţinută în acest an", a declarat, luni, pentru NewsIn, subsecretarul de stat în MADR, Dacian Cioloş.
Acesta a precizat că singurele modificări ţin de realizarea unei anumite producţii la hectar, iar restul condiţiilor rămân valabile. Astfel, pentru a primi subvenţia pentru culturi energetice, fermierul trebuie să aibă contract cu o firmă care produce biocombustibil şi care este înregistrată ca antrepozit fiscal. Sprijinul financiar de 45 de euro la hectar este acordat din fonduri europene.
Potrivit datelor furnizate de MADR, pentru NewsIn, până la data de 26 septembrie, s-a obţinut o producţie de 387.525 tone de floarea-soarelui, de pe 80 % din suprafaţa cultivată, producţia medie fiind de 587 de kilograme la hectar. De asemenea, s-au cules 1,1 milioane tone de porumb, de pe 38 % din suprafaţa cultivată, fiind obţinută o producţie medie de 1.371 kilograme la hectar. În ceea ce priveşte rapiţa, producţia din acest an se ridică la 337.700 tone, fiind recoltată întreaga suprafaţă cultivată, respectiv 343.000 de hectare.