AIE: În 2020, SUA va fi cel mai mare producător de petrol

A.D.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 noiembrie 2012

AIE: În 2020, SUA va fi cel mai mare producător de petrol

Geoeconomia petrolului ar putea fi regândită prin prisma transformării celui mai mare consumator de petrol, în cel mai mare producător.

Dacă, în prezent, SUA importă aproximativ 20% din necesarul de energie, până în 2020 şi-ar putea asigura aproape în totalitate independenţa, devenind cel mai mare producător de petrol, depăşind Arabia Saudită, potrivit World Energy Outlook 2012, raport dat publicităţii ieri de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). Creşterile cantităţilor extrase din formaţiuni stâncoase solide ar putea transforma America, până în 2030, în exportator net de energie.

SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie în primele şase luni, iar pentru întreg anul în curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj începând din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

Avansul producţiei interne reduce independenţa ţării de importurile de petrol şi protejează economia de perturbări în aprovizionare cauzate de factori externi.

India, China şi Orientul Mijlociu sunt responsabile pentru 60% din creşterea cererii din următoarea perioadă, astfel că fluxurile comerciale din Orientul Mijlociu îşi vor schimba direcţia către Asia, iar investiţiile se vor concentra pe asigurarea securităţii rutelor strategice.

Cel mai mare exportator din regiune va fi, până în 2035, Irakul. Cu o producţie de 8 milione barili pe zi, va depăşi Rusia şi va deveni al doilea mare exportator al lumii.

Eficienţa energetică, promovată extensiv, ar putea reduce cu aproape 13 milioane barili/zi cererea de petrol, însă, până în prezent, eforturile liderilor mondiali în această direcţie nu au fost suficiente, apreciază raportul AIE.

Cererea mondială de petrol este estimată să crească la 99,7 milioane de barili pe zi în 2035, faţă de 87,4 milioane de barili pe zi în acest an, potrivit AIE, organizaţie care consiliază 28 de ţări industrializate, între care SUA, Germania şi Japonia.

Arabia Saudită a produs 9,8 milioane de barili pe zi în octombrie, se arată în raport. Producţia SUA a fost de 6,7 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată la 2 noiembrie, potrivit Departamentului Energiei.

Preţul petrolului se va situa pe piaţa internaţională la circa 125 de dolari pe baril în 2035, faţă de un nivel al petrolului Brent de circa 108 dolari pe baril în prezent.

Petrolul rămâne, în continuare, una dintre cele mai importante resurse de care depinde dezvoltarea economiei mondiale. Dincolo de estimările analiştilor, pieţele rămân, în continuare, sensibile la evoluţiile din Orientul Mijlociu, redresarea economiei mondiale şi modelele de creştere pe care le vor urma, în viitor, marile economii emergente. La rândul lor, gazele de şist şi exploatările din Africa ar putea stabiliza una dintre pieţele cu cele mai multe fluctuaţii la nivel mondial.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Apa de ploaie sau balon de incercare...Undeva,in alt ziar spunea de gazele de sist.. aici spune de petrolul extras din formatiunu stancoase..!? Si cat va dura aceasta independenta energetica? Aceasta-i intrebarea la care nimeni nu stie sa raspunda...

    Sunt si gase de sist in exces care au tra pretul de la $12 in 2008 la $3.48 in 2012. nu este o noutate north dakota este noul texsas cu multi milionari peste noapte ! USA v-a atrage multa industrie in interior mai ales ca aici este si consumatorul iar acum si energia ieftina !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb