AIE reduce estimările privind cererea de petrol în 2024

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 octombrie 2023

AIE reduce estimările privind cererea de petrol în 2024

English Version

Mediul economic global mai dur şi progresele privind eficienţa energetică vor afecta consumul, potrivit AIE

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi-a redus, ieri, previziunile privind creşterea cererii de petrol în 2024, sugerând că mediul economic global mai dur şi progresele în ceea ce priveşte eficienţa energetică vor afecta consumul, conform Reuters.

În raportul său lunar, AIE estimează că cererea de petrol va creşte cu 880.000 de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere faţă de prognoza anterioară de un milion de barili pe zi, printre motivele reducerii prognozei fiind adoptarea într-un ritm mai rapid a vehiculelor electrice şi climatul macroeconomic dificil. Totuşi, Agenţia cu sediul în Paris, ce consiliază Statele Unite şi alte ţări industrializate, şi-a majorat prognoza pentru cererea de anul viitor la 2,3 milioane bpd, de la o estimare anterioară de 2,2 milioane.

OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi drept OPEC+, au început să limiteze livrările în 2022 pentru a susţine preţurile. Luna trecută, preţul ţiţeiului Brent a atins maximul ultimelor zece luni, după ce Arabia Saudită şi Rusia, ţări ce fac parte din OPEC+, au redus producţia cu 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului, potrivit Reuters.

"Dacă apar reduceri suplimentare în ianuarie, balanţa s-ar putea înclina către surplus, ceea ce ar contribui la refacerea stocurilor epuizate", conform Agenţiei.

Cu toate că Rusia s-a angajat să reducă exporturile de ţiţei până la finele anului 2023, conform estimărilor AIE, exporturile totale de petrol şi produse petroliere ale Moscovei au crescut în septembrie cu 460.000 bpd, la 7,6 milioane bpd.

Creşterea exporturilor evidenţiază dificultăţile întâmpinate de Occident, care încearcă să reducă importurile de produse energetice din Rusia şi astfel să diminueze veniturile Moscovei, care a declanşat anul trecut un război în Ucraina.

Săptămâna trecută preţurile petrolului au avut o scădere abruptă, în condiţiil în care înrăutăţirea perspectivelor economice a intensificat temerile privind creşterea mai lentă a cererii. Dar preţurile au crescut la începutul acestei săptămâni după atacul grupului islamist palestinian Hamas asupra Israelului, ceea ce a adus temeri că extinderea conflictului poate adânci deficitul de aprovizionare existent, potrivit Reuters.

"Până acum nu a existat niciun impact direct asupra aprovizionărilor", conform AIE, care a adăugat că este pregătită să acţioneze dacă este necesar pentru a asigura aprovizionarea.

Între timp, mediul cu rate ridicate ale dobânzii în principalele economii occidentale menit să reducă inflaţia dar care, în consecinţă, întăreşte dolarul, diminuează cererea pieţelor emergente cu venituri mai mici, cum ar fi Nigeria, Pakistan şi Egipt, conform AIE. Totuşi, cel puţin până acum, marii consumatori de petrol, în special China, India şi Brazilia, continuă să aibă o creştere solidă a cererii, potrivit raportului AIE, citat de Reuters.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb