AIPC SESIZEAZĂ DIN NOU ASF PRIVIND NEREGULI LA DESFIINŢAREA RASDAQ Investitorii acuză tărăgănarea procedurilor privind retragerea acţionarilor

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2015

Investitorii acuză tărăgănarea procedurilor privind retragerea acţionarilor

AIPC solicită ASF suspendarea tranzacţionării emitenţilor unde se întârzie acordarea dreptului de retragere

"ASF, BVB, Depozitarul Central şi intermediarii trebuie să iasă din pasivitate", consideră investitorii

După ce au reclamat probleme în evaluarea societăţilor de pe Rasdaq, piaţă care se desfiinţează, investitorii se plâng de tătăgănarea procedurilor de retragere din companiior care au decis delistarea.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) atrage atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) că există o serie de societăţi listate pe piaţa Rasdaq ale căror adunări generale au aprobat delistarea de pe piaţa respectivă, dar care nu au finalizat nici până în prezent procedurile privind retragerea şi plata sumelor cuvenite acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere (vezi lista în insert).

Astfel, societăţile respective invocă diverse motive pentru a justifica lipsa unui raport al expertului independent asupra valorii societăţilor şi preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere, arată AIPC, într-un comunicat. Asociaţia reaminteşte că un asemenea raport trebuie realizat în termen de 35 zile de la primirea primei cereri de retragere din partea acţionarilor (conform art. 6 alineatele 1 şi 2 din Regulamentul ASF nr. 17/2014).

Lipsa raportului expertului independent are repercusiuni grave din mai multe perspective, consideră AIPC, care precizează: "În primul rând, acţionarii care şi-au exercitat dreptul de retragere nu pot primi contravaloarea acţiunilor lor. Reamintim că, potrivit art. 7 alin. 1 din Regulamentul ASF nr. 17/2014, plata acţiunilor se realizează în termen de 30 zile de la data emiterii raportului de către expertul independent. Or, de vreme ce acest raport nu este furnizat în termenul de 35 zile deja amintit, termenul de 30 zile pentru plata către acţionari nu începe să curgă, fiind amânat pentru o perioadă incertă.

În al doilea rând, amânarea determinării preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere creează confuzie pe piaţă.

Pe de o parte, acţionarii care deja şi-au exercitat dreptul de retragere, cu bună-credinţă, au acţiunile suspendate (conform art. 7 alin. 2 din Regulamentul ASF nr. 17/2014) astfel încât nici nu încasează preţul aferent retragerii, dar nici nu pot valorifica acţiunile pe piaţă, renunţând la retragere.

Pe de altă parte, trebuie arătat că, din punct de vedere practic, în piaţă există situaţia în care noi investitori realizează tranzacţii cu acţiunile societăţilor pentru care s-a decis delistarea, necunoscând că nu vor beneficia de preţul de retragere stabilit de expertul independent. O asemenea situaţie practică este determinată atât de publicitatea defectuoasă realizată de societăţile în cauză, cât mai ales de faptul că preţul de retragere nu este încă stabilit de către expertul independent, iar respectivii investitori nu cunosc că nu se plasează înăuntrul termenului în care pot beneficia de preţul de retragere. În câteva cuvinte, se poate spune că prelungirea nejustificată a duratei pentru emiterea raportului expertului independent şi nedeterminarea preţului de retragere diluează percepţia investitorilor şi îi determină să cumpere acţiunile respectivelor societăţi".

AIPC mai atrage atenţia că, de regulă, investitorii nu au cunoştinţe juridice şi nu solicită consultanţă juridică (inclusiv cu privire la Legea nr. 151/2014) atunci când realizează tranzacţii pe piaţa de capital. Dimpotrivă, ei se bazează pe faptul că societăţile sunt transparente şi îşi respectă obligaţiile legale, iar, în cele din urmă, ASF îşi respectă rolul de supraveghere şi intervine pentru corectarea eventualelor operaţiuni nelegale sau neconcordanţe.

"Din păcate, în cazul achiziţiilor în societăţile menţionate (în insert), investitorii investesc practic într-o societate închisă (din care nu vor avea dreptul de retragere reglementat de Legea nr. 151/2014), fără ca respectivele societăţi sau ASF să întreprindă vreun demers pentru a împiedica aceşti investitori să devină captivi în respectivele societăţi", mai arată AIPC, care apreciază: "Ar fi fost de aşteptat ca ASF să dispună suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor respectivelor societăţi, imediat după data de înregistrare sau cel mai târziu, la expirarea termenului pentru redactarea expertului independent, lucru care însă nu s-a întâmplat în nici un caz".

AIPC consideră că asemenea situaţii sunt de natură a dăuna grav drepturilor acţionarilor din societăţile respective, fie că este vorba despre cei care şi-au exercitat dreptul de retragere sau de cei care achiziţionează acţiuni după data de înregistrare stabilită pentru delistare. AIPC se aşteaptă ca ASF să intervină energic şi rapid pentru a corecta această situaţie gravă, în virtutea atribuţiilor sale de protecţie a investitorilor.

"ASF (dar şi celelalte instituţii ale pieţei, precum BVB, Depozitarul Central, intermediarii implicaţi) trebuie să iasă din pasivitate şi să nu se mai mulţumească doar cu a încasa comisioane, fără cea mai mică preocupare pentru respectarea legalităţii şi a drepturilor acţionarilor", mai adaugă investitorii.

În acest sens, AIPC solicită măsuri ferme şi imediate din partea ASF pentru a asigura următoarele: "Sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de tergiversarea procedurilor de retragere a acţionarilor; accelerarea procedurilor pentru determinarea preţului de retragere de către expertul independent; compensarea acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere pentru neplata preţului datorat lor în termenul maxim de 65 zile de la data depunerii primei cereri de retragere (termen calculat prin coroborarea art. 6 şi 7 din Regulamentul ASF nr. 17/2014), prin obligarea societăţilor în culpă la plata dobânzii legale, calculate de la data expirării termenului respectiv până la data plăţii efective; asigurarea unei protecţii adecvate pentru investitorii care, cu bună-credinţă, achiziţionează acţiuni ale societăţilor în cauză după data de înregistrare stabilită pentru delistare, inclusiv prin stabilirea unei noi date de înregistrare în vederea determinării acţionarilor care beneficiază de dreptul de retragere". AIPC consideră că se impune modificarea Regulamentului ASF 17/2014 în acest sens. Până la luarea unor măsuri normative, AIPC consideră că ASF trebuie să procedeze la suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor tuturor societăţilor în cauză.

Nu este pentru prima oară când AIPC ia public atitudine referitor la aplicarea legii desfiinţării Rasdaq, adoptată anul trecut.

Investitorii au mai reclamat o serie de evaluări făcute în procesele de delistare a companiilor de pe piaţa Rasdaq şi au cerut Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) să reverifice rapoartele. Pocesul de desfiinţare a Rasdaq a iscat o serie de nemulţumiri, în rândul investitorilor, între cei care au trecut la contestaţii în instanţă numărându-se Fondul Proprietatea şi SIF Moldova.

Societăţi listate pe piaţa Rasdaq ale căror adunări generale au aprobat delistarea de pe piaţa respectivă, dar care nu au finalizat nici până în prezent procedurile privind retragerea, potrivit AIPC: AVICOLA BUZAU (AVZU), ASTRAL SA BUCURESTI (ASBU), BAT MEDIAS SA (BAME), CIAC SA ORADEA (CIAC), COREAL SA CRAIOVA (CRAL), COMCEREAL SA VASLUI (CCEV), CONSERV SA BUFTEA (CONS), GIURGIU NAV SA GIURGIU (GIUR), HEPITES SA GALATI (HEPI), ICOS SA SIBIU (ICOS), INSTCOMP SA SUCEAVA (INMP), OBCINA SA RADAUTI (OBCI), METALURGICA SA VLAHITA (METU), MOLDOVULCAN SA GALATI (MVUL), RAFINARIA STEAUA ROMANA SA CAMPINA (STRO), REMAT SA GALATI (REMQ), SIMEROM SA SIBIU (SIEM), TEHNOTON SA IASI (THNI), UNIO SA BAIA MARE (UNIO), VRANLACT SA FOCSANI (INLS).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. sunt emitenti care refuza raportul eval.deorece nu se inteleg asupra pretului actiunilor;alti emitenti solicita sa platesti evaluatorul,altii emitenti au inventat formulare si cer tot felul de autentificari notariale,etc.

    ASF este depasit , a fost permisiv de la inceput cu Legea 151 si propriul Reg.17,acum lucrurile au degenerat iar ASFte trimite pt.orice problema catre instanta,, 

    Dl, Beze e perfect nepotrivit pentru ceea ce incearca sa faca, de aceea nici nu ii prea iese. Dansul pretinde ca trebuie modificata legea fara sa sesizezze ca multi emitenti o incalca asa cum este ea acum. Daca un investitor are actiuni la data de referinta legea spune ca beneficiaza de procedura de retragere, fara a distinge când a dobandit actiunile. Mai mult fiind voeba despre retragere, nu poate sa ramana partial in societate, ca n-ar mai fi retragere. Da dl Beze neintelegand subtilitatile acrediteaza ideea emitentilor ca actionarii nu ar avea dreptul sa se retraga decat daca accepta sicanele lor.

    1. In prealabil, cred ca "data de inregistrare", nu "data de referinta" este termenul pe care il cautati. Daca tot vorbim de citire a legii.

      Apoi, cred ca dl. Beze vrea sa spuna ca, din cauza ca actiunile nu au fost suspendate de la tranzactionare dupa data de inregistrare, au mai existat oameni pe piata care au cumparat actiuni ale rasdacelor ce se vor delista. Si cum au cumparat dupa data de inregistrare, nu sunt actionari la data de inregistrare si, in mod logic, nu beneficiaza de dreptul de retragare. Pentru ca, asa cum ati spus (cu acea referire gresita la "data de referinta"), doar actionarii de la data de inregistrare au drept de retragere, cei ce cumpara dupa nu mai au acest drept. 

      exista teorii intregi care va contrazic... vanzatorul avea dreptul sa se retraga din societate? cumparatorul de ce nu il are? cine interzice asta? o interpretare a unor diletanti? când cumperi un bun cumperi toate drepturile aferente... garantii, accesorii etc

      Eu va recomand sa cititi legea 151, regulamentul 17 si, daca doriti, si art. 134 din Legea 31/1990.

      Ca sa intelegeti: 

      - daca actionarul a zis ca se retrage, i s-au suspendat actiunile. In mod normal, nu le mai poate vinde pe piata. El sta si asteapta sa primeasca banii 

      - actionarul care nu a zis ca se retrage are actiunile libere. si le poate vinde pe piata. de la el le cumpara cei pe care ii are in vedere AIPC mai sus. si cel care cumpara, prin definitie, nu mai are cum sa fie actionar la data de inregistrare. si nu mai are drept de retragere

      - probabil va ganditi ca actionarul care nu a cerut retragerea (dar totusi era inregistrat la data de inregistrare si avea drept de retragere) ar putea totusi sa mai vina si sa se mai retraga dupa aceea. Ar putea, daca este inca in termen pentru cererea de retragere. Daca insa a vandut, nu va mai avea interes sa se retraga, ca si-a luat banii. Si nu vor mai fi actiuni ale lui care sa fie suspendate. Iar cel care cumpara de la el nu are aceleasi drepturi (de retragere, in primul rand) pentru ca nu a fost actionar la data de inregistrare. E acelasi lucru ca si la dividende sau actiuni gratuite - trebuie sa fii actionar la data de inregistrare ca sa ai drepturile respective. Degeaba cumperi apoi de la cel care era actionar la data de inregistrare si esti actionar cand se impart dividendele sau actiunile gratuite. Daca nu ai fost la data de inregistrare, nu primesti nimic. Cam asa si aici, daca nu ai fost actionar la data de inregistrare, degeaba cumperi dupa, nu mai ai drept de retragere. 

    Adaugati la lista si: DOFA, MAJE.

    1. puteti adauga si RMAR Pascani;trebuiau sa faca plata pana pe 28 aprilie,dar noi mai asteptam

      lista se poate completa cu IMPR si MASA

      Asam umuc

      BAST, prbv ...si majoritarilor ...sa va vad la rubrica cu cruce...scursuri inumane ce sunteti...

      Nu imi pare rau pentru domnul Beze.Despre unele companii am incercat sa ii spun si eu dar nu m-a inteles probabil.Eu am crezut mereu ceva despre dansul, ceva ce nu voi putea niciodata demonstra si sper sa nu fie adevarat. A aflat si dansul ceva ce unii stiau.Toate cele bune va doresc!(Stiu reactia pe care o sa o aiba prietenii Dvs. la parerea mea...E dreptul lor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb