Compania Airline Management Solutions, deţinută de firma belgiană Maxi Tours şi doi acţionari români, a câştigat licitaţia pentru preluarea fondului de comerţ al Blue Air, pentru suma de 30 milioane de euro, au anunţat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar al operatorului aerian.
Aceştia declaraseră, joi, că trei investitori s-au calificat pentru preluarea Blue Air: o firmă deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, o asociere din care face parte operatorul de zboruri charter Medallion Air, controlată de Victor Dumitrescu, şi o companie înregistrată în Belgia, însă doar ultimii doi au depus oferte.
Oferta declarată câştigătoare constă într-un avans de 6 milioane lei şi garanţii bancare suplimentare de 5 milioane euro pentru eliberarea cash-ului colateral, se arată într-un comunicat de presă.
Tranzacţia vizează preluarea fondului de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele companiei, iar licitaţia a pornit de la 6 milioane lei. Printre obligaţiile cumpărătorului se numără plata datoriilor legate de activitatea curentă şi onorarea zborurilor deja contractate.
"Firma Airline Management Solutions SRL are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori şi acţionari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului", precizează CITR în comunicat.
Andrei Cionca, Fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, coordonatorul Comisiei de negociere pentru vânzarea Blue Air, a declarat: "Am semnat documentele preliminare pentru finalizarea unui proces necesar pentru Blue Air, redresarea companiei în afara insolvenţei, prin transferul business-ului. Am pornit într-o cursă accelerată pentru a da companiei şanse reale de redresare, în contextul insolvenţei acţionarului majoritar. Am reuşit să atragem într-o primă fază 12 investitori interesaţi şi, în doar o lună de la anunţul de vânzare am selectat o ofertă câştigătoare. Este acum rândul acţionarilor şi a creditorilor să valideze oferta pentru ca prima companie aviatică privată 100% românească să intre într-o nouă etapă e vieţiiei care îi va permite să îşi consolideze poziţia pe piaţa din Europa".
Blue Air a anunţat, pe 24 aprilie, că au fost depuse nouă oferte sau scrisori de intenţie de la investitori interesaţi de preluarea companiei deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache, majoritatea acestora fiind străini.
"În urma anunţului făcut în data de 11 aprilie privind scoaterea la vânzare a companiei Blue Air, vă informăm faptul că, până la data limită de 20 aprilie au fost depuse un număr de 9 oferte/scrisori de intenţie, cele mai multe provenind din afara ţării. Este vorba despre companii din Belgia, Italia, România, Elveţia, Grecia, dar şi din Emiratele Arabe Unite sau alte ţări din Asia", potrivit unui anunţ al companiei low cost.
Compania preciza că modalitatea de evaluare şi de selecţie a ofertelor depuse, precum şi procedura de derulare a negocierilor vor fi stabilite împreună cu creditorii societăţii, inclusiv Agenţia Naţională pentru Adminitrare Fiscale (ANAF).
În prezent, Blue Air operează zboruri cu opt aeronave, către 30 de destinaţii europene cu plecare, din Bucureşti, Bacău şi Sibiu, având aproximativ 400 de salariaţi. Blue Air şi constructorul Romstrade, aflat în insolvenţă, sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.
Compania aeriană low cost a transportat anul trecut 1,45 milioane de pasageri şi are afaceri anuale de aproape 150 milioane euro.