Ajutor UE în valoare de 88,9 milioane de euro pentru Croaţia, în urma cutremurului

A.P.
Internaţional / 11 august 2020

Ajutor UE în valoare de 88,9 milioane de euro pentru Croaţia, în urma cutremurului

Comisia Europeană a anunţat marţi o primă tranşă a ajutorului financiar în valoare de 88,9 milioane de euro acordat Croaţiei, prin Fondul de solidaritate al UE (FSUE), în urma cutremurului devastator care a lovit oraşul Zagreb şi împrejurimile acestuia la 22 martie 2020. Este vorba despre o contribuţie la eforturile ţării de a oferi sprijin populaţiei şi de a reface infrastructurile şi serviciile esenţiale, precizează instituţia într-un comunicat de presă, citat de News.

, a declarat: "Croaţia şi capitala sa au fost victimele unuia dintre cele mai mari dezastre naturale produse în mai bine de un secol, care a cauzat daune şi perturbări grave. În plus, catastrofa a avut loc într-un moment în care populaţia era deja lovită de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale măsurilor de izolare. Decizia adoptată astăzi are scopul de a reduce povara care apasă asupra ţării şi demonstrează încă o dată solidaritatea UE în momente dificile", a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme, potrivit comunicatului de presă al CE remis marţi News.ro.

Croaţia va primi în următoarele zile o plată în avans, reprezentând cea mai mare sumă acordată vreodată din FSUE.

Între timp, Comisia Europeană definitivează analiza cererii prezentate de autorităţile croate şi va propune o valoare finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu, mai precizează sursa citată.

Pe 22 martie 2020, un cutremur puternic a lovit Zagreb, capitala Croaţiei şi împrejurimile acesteia. În perioada imediat următoare, a fost activat mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a oferi un răspuns de urgenţă, mobilizând corturi, paturi, saltele, încălzitoare şi saci de dormit din Slovenia, Ungaria, Austria şi Italia pentru a fi trimise rapid în zonele afectate.

De asemenea, Comisia Europeană a oferit sprijin pentru operaţiunile de salvare şi de evaluare a daunelor prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situaţiilor de urgenţă(link is external) al UE. Ulterior, Croaţia a depus o cerere completă de asistenţă din Fondul de solidaritate al UE la 11 iunie 2020, în termenul regulamentar de 12 săptămâni de la data producerii dezastrului, delatiază News.

FSUE sprijină statele membre ale UE şi ţările în curs de aderare prin acordarea de asistenţă financiară în urma unor dezastre naturale grave. De la crearea sa, în 2002, fondul a fost utilizat pentru 88 de catastrofe, acoperind dezastre precum inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secete. Până în prezent au fost sprijinite 24 de ţări (23 de state membre şi o ţară în curs de aderare), unele chiar de mai multe ori, asistenţa acordată ridicându-se la peste 5.5 miliarde de euro.

Ca parte a răspunsului UE la pandemia de COVID-19 şi la criza sanitară provocată de aceasta, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins recent pentru a acoperi urgenţe majore în materie de sănătate publică, iar nivelul maxim al plăţilor în avans a crescut de la 30 de milioane EUR la 100 de milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb