Alegeri americane

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 octombrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Cu 23 de zile înaintea alegerilor americane şi imediat după ieşirea sa din carantina de după îmbolnăvirea cu Covid-19, Donald Trump se află cu 16 puncte în urma lui John Biden, iar poziţia sa în statele pe care trebuie să le câştige pare sigură. Dar asta nu înseamnă că soarta alegerilor este deja stabilită. Din contră, odată cu discursul său de la balconul Casei Albe despre "lege şi ordine", preşedintele american - care s-a afişat în mod ostentativ fără mască după ce a fost internat trei zile la spitalul militar Walter Reed şi la doar şase zile după o externare care nu a înlăturat suspiciunile privind starea de sănătate a celui mai puternic om de pe Pământ - sfidează sondajele de opinie şi se întoarce pe câmpul de luptă gata să dea toate loviturile pentru a câştiga un nou mandat.

Între timp, şi adversarii democraţi şi-au propus să investigheze capacitatea lui Donald Trump de a guverna, iar preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, propune crearea unei comisii care să investigheze evoluţia stării de sănătate şi data ultimului test negativ al lui Donald Trump dinaintea anunţului privind infectarea sa cu Covid-19 din 1 octombrie. În acest sens este invocat al 25-lea amendament al Constituţiei americane, adoptat în 1967, după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, în care sunt dezvoltate modalităţile de transfer al puterii executive în cazul demisiei, decesului, îndepărtării sau incapacităţii temporare de exercitare a atribuţiilor de către preşedintele american. Conform articolului 4 al acestui amendament - încă niciodată pus în aplicare -, fie majoritatea membrilor cabinetului, fie "un organism pe care Congresul îl poate desemna prin lege" informează şefii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului că preşedintele nu îşi poate îndeplini atribuţiile, iar vicepreşedintele poate prelua imediat funcţiile de preşedinte interimar. Ori, acest organism ar fi chiar comisia propusă de Nancy Pelosi.

Dar nu doar starea de sănătate îi creează probleme preşedintelui american. Într-un articol publicat cu câteva zile înaintea anunţului îmbolnăvirii sale, New York Times releva că preşedintele-multimilionar a plătit doar 750 de dolari taxe în 2017 şi 2018. Dezvăluirea sumei ridicol de mici plătite de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care nu presupune vreo ilegalitate, ci folosirea unor complicate scheme pentru a limita cheltuielile fiscale, arată încă o slăbiciune a acestui mandat. Iar într-un articol publicat pe 10 octombrie, "The Swamp That Trump Built" (Mlaştina construită de Trump), acelaşi cotidian atrage atenţia asupra riscurilor de securitate pe care le reprezintă această situaţie. În acest articol este citat, între alţi politicieni care au încercat să se apropie de Trump folosind afacerile sale, şi Liviu Dragnea, prezent la inaugurarea preşedintelui american în 20 ianuarie 2017.

Cu toate acestea, nucleul dur al electoratului lui Donald Trump nu pare să fi fost afectat. Pe de altă parte, nu acest nucleu, ci electoratul centrist, indecis şi independent în raport cu cele două partide, va face diferenţa pe 3 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trump castiga inca un mandat, spre disperarea progresitilor cretinei care cred ca istoria si chiar viata a inceput cu ei.

    1. Gagiul care a scris articolul este sluga progresistilor. Ma mir ca a bagat doar 16 'puncte diferenta.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb