Cu 23 de zile înaintea alegerilor americane şi imediat după ieşirea sa din carantina de după îmbolnăvirea cu Covid-19, Donald Trump se află cu 16 puncte în urma lui John Biden, iar poziţia sa în statele pe care trebuie să le câştige pare sigură. Dar asta nu înseamnă că soarta alegerilor este deja stabilită. Din contră, odată cu discursul său de la balconul Casei Albe despre "lege şi ordine", preşedintele american - care s-a afişat în mod ostentativ fără mască după ce a fost internat trei zile la spitalul militar Walter Reed şi la doar şase zile după o externare care nu a înlăturat suspiciunile privind starea de sănătate a celui mai puternic om de pe Pământ - sfidează sondajele de opinie şi se întoarce pe câmpul de luptă gata să dea toate loviturile pentru a câştiga un nou mandat.
Între timp, şi adversarii democraţi şi-au propus să investigheze capacitatea lui Donald Trump de a guverna, iar preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, propune crearea unei comisii care să investigheze evoluţia stării de sănătate şi data ultimului test negativ al lui Donald Trump dinaintea anunţului privind infectarea sa cu Covid-19 din 1 octombrie. În acest sens este invocat al 25-lea amendament al Constituţiei americane, adoptat în 1967, după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, în care sunt dezvoltate modalităţile de transfer al puterii executive în cazul demisiei, decesului, îndepărtării sau incapacităţii temporare de exercitare a atribuţiilor de către preşedintele american. Conform articolului 4 al acestui amendament - încă niciodată pus în aplicare -, fie majoritatea membrilor cabinetului, fie "un organism pe care Congresul îl poate desemna prin lege" informează şefii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului că preşedintele nu îşi poate îndeplini atribuţiile, iar vicepreşedintele poate prelua imediat funcţiile de preşedinte interimar. Ori, acest organism ar fi chiar comisia propusă de Nancy Pelosi.
Dar nu doar starea de sănătate îi creează probleme preşedintelui american. Într-un articol publicat cu câteva zile înaintea anunţului îmbolnăvirii sale, New York Times releva că preşedintele-multimilionar a plătit doar 750 de dolari taxe în 2017 şi 2018. Dezvăluirea sumei ridicol de mici plătite de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care nu presupune vreo ilegalitate, ci folosirea unor complicate scheme pentru a limita cheltuielile fiscale, arată încă o slăbiciune a acestui mandat. Iar într-un articol publicat pe 10 octombrie, "The Swamp That Trump Built" (Mlaştina construită de Trump), acelaşi cotidian atrage atenţia asupra riscurilor de securitate pe care le reprezintă această situaţie. În acest articol este citat, între alţi politicieni care au încercat să se apropie de Trump folosind afacerile sale, şi Liviu Dragnea, prezent la inaugurarea preşedintelui american în 20 ianuarie 2017.
Cu toate acestea, nucleul dur al electoratului lui Donald Trump nu pare să fi fost afectat. Pe de altă parte, nu acest nucleu, ci electoratul centrist, indecis şi independent în raport cu cele două partide, va face diferenţa pe 3 noiembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2020, 20:18)
Trump castiga inca un mandat, spre disperarea progresitilor cretinei care cred ca istoria si chiar viata a inceput cu ei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2020, 22:32)
Gagiul care a scris articolul este sluga progresistilor. Ma mir ca a bagat doar 16 'puncte diferenta.