Alegeri controversate

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 5 octombrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Nu s-a mai întâmplat niciodată la alegerile locale: la o săptămână de la scrutin nu există încă rezultate finale oficiale. Ceea ce creează controverse, alimentează teoriile conspiraţiei şi dă loc la contestarea corectitudinii procesului electoral din septembrie 2020. Mai întâi o mică retrospectivă privind publicarea rezultatelor finale ale alegerilor locale: la ultimele alegeri locale din 2016, scrutinul a avut loc pe 5 iunie, iar rezultatele finale erau publicate pe 10 iunie. La fel şi în 2012 când alegerile locale aveau loc pe 10 iunie, iar rezultatele finale erau date publicităţii pe 15 iunie. Iar din 1992 până în 2008, perioadă în care alegerile locale s-au desfăşurat în două tururi de scrutin (al doilea tur pentru alegerea primarilor acolo unde niciun candidat nu obţinuse cel puţin 50% plus un vot la primul tur) durata medie a publicării rezultatelor era tot de cinci zile: un exemplu, în 2008 alegerile locale au avut loc pe 1 şi 15 iunie, iar rezultatele finale pentru al doilea tur au fost publicate pe 19 iunie. Ori, anul acesta nu s-a mai întâmplat aşa. Iar cauza rezidă în modul defectuos în care Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit scrutinul. Să fie vorba de ignoranţă sau de infamie?

Motivul pentru care se întârzie validarea datelor şi publicarea rezultatelor constă în imposibilitatea corectării erorilor survenite în procesul introducerii datelor cel mai probabil de către operatorii de calculator din secţiile de vot. Şi aceasta pentru că softul folosit pentru centralizarea rezultatelor realizat de către STS după sistemul elaborat de AEP nu oferă posibilitatea corectării erorilor din baza de date şi nici nu asigură, ca la alte alegeri din trecut, repartizarea automatizată a mandatelor de consilieri. Iar această situaţie de blocaj a fost folosită de unii către candidaţi PSD sau de trusturi de presă apropiate partidului condus de Marcel Ciolacu pentru a crea imaginea unei fraudări sistematice a scrutinului. Aşa s-a ajuns la situaţia ca 17 procese verbale ale unor secţii de vot din Sectorul 1 să conţină erori, sau, cum se spune în limba de lemn electorală, "să nu se închidă pe cheie" şi să-i permită primarului în funcţie să acuze fraude.

Însă, cel care poartă răspunderea, cel puţin morală, a acestui haos este tocmai cel pe care majoritatea PSD din parlament îl vota în februarie 2019 la conducerea acestei instituiţii, Constantin-Florin Mituleţu- Buică. Epurarea AEP realizată între timp, care s-a desfăşurat pe fundalul altui scandal de fraudare a alegerilor pus în scenă de PSD în parlament, cel al alegerilor europene din 26 mai 2019, a dus la prăbuşirea nivelului de competenţă şi la erorile în lanţ care au generat cacofonia din septembrie 2020.

Cum reglementările în vigoare în acest moment nu permit corectarea erorilor care au apărut în procesul de introducere a datelor la nivelul birourilor secţiilor de vot, iar softul realizat de STS nu îngăduie corectarea erorilor pentru a nu se permite intervenţii arbitrare care ar putea vicia datele, bunul simţ ar cere ca modificarea erorilor să fie făcute de cei care au înregistrat datele. Pentru aceasta ar trebui reluat în secţiile electorale respective procesul de numărare a voturilor şi introducere a datelor, dar membrii birourilor secţiilor de vot şi-au încheiat activitatea atunci când au semnat procesul verbal al secţiei de vot. Erori de introducere a datelor au existat la toate alegerile de până acum, dar s-au prevăzut soluţii pentru a fi corectate. De data aceasta soluţiile nu au fost reglementate. Iar scandalurile cu repetiţie privind fraudarea alegerilor mă fac să cred că nu e vorba de ignoranţă, ci de rea intenţie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. putem considera alegerile sau " alegeri" dintre aleși în democrație?

    "PRIMAR MUMIA" după cum zice un cântec cu acordul Bec-ului în satul scut?

    Putem ruga pe Nicușor primar să ne calculeze cu cât a ieșit primar în procente că e dr. în matematică și școlit afară?  

    "Erori de introducere a datelor au existat la toate alegerile de până acum, dar s-au prevăzut soluţii pentru a fi corectate"

    Ei da... Soluții de corectare a unor procese verbale greșite au existat întotdeauna, se renumara la Biroul electoral de sector care are autoritate în acest sens.

    Problema e că președinții BES-urilor sunt numiți politic din gașca lu Iohannis deci .. 

    Renumararea voturilor ar asigura credibilitatea castigatorilor .Altfel vom ramane cu ideea ca Nicusor Dan a fost ales de Soros ,Clotilde Armand a fost aleasa de serviciile secrete franceze ,iar Fritz de serviciile secrete germane.Sa speram ca ideea nu se va transforma in convingere .O instanta neinfluentata politic trebuie sa ceara cel putin renumatarea voturilor,altfel suntem in pragul unui dezastru national .Am avut incredere in noua stanga-USR-PLUS ,dar este mai corupta decat PSD si PNL .

    1. Poți să rămâi cu ideea și da, exista pericolul ca această idee sa se transforme în convingere.

    daca si acest sorosist convins si pe care nu-l vezi decat la digi sri isi pune intrebari , inseamna ca pute rau , chiar daca a luat in brate imediat chestia cu conspiratia . sorosistii care nu au argumente pentru a demonta ceva ,( ceea ce vezi cu ochii , dealtfel ), o zguduie cu conspiratia .

    Erorile de numărare a voturilor și de înregistrare a rezultatului NU POT fi eliminate câtă vreme numărătoarea și înregistrarea sunt făcute de oameni. Și orice tentativă de corectare va introduce alte erori care le vor înlocui pe cele vechi. Soluția simplă este ca numărătoarea să fie făcută de computere, prin scanare. A doua soluție simplă este votul electronic.

    Ce se poate face acum și aici este să se estimeze nivelul de eroare (ponderea erorilor în total voturi) și să se stabilească un prag dincolo de care procesul electoral se reia.  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb