ALEGERI ÎN RUSIA AFP: "Putin se pregăteşte să triumfe la urne"

Mihaela Dan
Internaţional / 18 martie 2018

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Ruşii se pregătesc să-l realeagă pe Vladimir Putin într-un nou mandat de şase ani la Kremlin şi să-i consolideze astfel statutul de cel mai puternic om din ţară, în toiul unei reintensificări a tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP.

Acuzat de Londra că a "ordonat" otrăvirea unui fost agent dublu rus în Anglia, criticat de ONU din cauza susţinerii lui Bashar al-Assad în Siria, confruntat cu noi sancţiuni din Statele Unite vizând Moscova din cauza amestecului în alegerea lui Donald Trump în 2016, Putin a fost supus unui adevărat torent de critici, de o rară intensitate, în ultima sa săptămână de campanie.

Dezminţiri, schimburi de acuzaţii şi ameninţări cu represalii reciproce care au marcat săptămâna rezumă un mandat marcat de o întoarcere în forţă a Rusiei pe scena internaţională, dar şi instalarea unei atmosfere de cvasi-Război Rece pe fondul conflictului sirian, anexării Crimeei şi insurecţiei în estul Ucrainei a separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova, acuză Kievul şi Occidentul.

Impasibil, Putin a încheiat o campanie minimală, întâlnindu-se cu agricultori în sud, susţinând un discurs de două minute la un concert în Crimeea şi făcând selfie-uri cu tineri, potrivit agenţiei internaţionale.

Creditat cu aproape 70% din intenţiile de vot în ultimele sondaje, cel mai puternic om din Rusia, lăudat că a readus stabilitatea după anii '90 - cu preţul unui recul al libertăţilor, acuză criticii -, are să-şi facă prea puţine griji, mai arată jurnaliştii citaţi.

La vârsta de 65 de ani el urmează să obţină duminică al patrulea mandat, care-l va ţine la putere până în 2024, aproape la un sfert de secol după ce a fost desemnat succesorul său de către Boris Elţîn, apreciază AFP.

Candidatul milionar al Partidului Comunist Pavel Grudinin este creditat cu 7-8% din intenţiile de vot, iar al treilea, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%, urmat de jurnalista Ksenia Sociak, creditată cu 1-2% din intenţiile de vot. Ceilalţi patru candidaţi sunt creditaţi cu scoruri neglijabile.

În lipsa suspansului şi având în vedere îndemnurile la boicot ale opozantului Aleksei Navalnîi, principalul obiectiv al Kremlinului în această campanie atonă a fost să-i convingă pe alegători să iasă la vot, mai ales pe cei din "generaţia Putin" - tinerii care votează prima oară şi care-l ştiu doar pe Putin la putere.

Din Peninsula Kamciatka, în est, şi până în enclava Kaliningrad, în vest, cei 107 milioane de alegători din imensa ţară cu 11 fuse orare încep să voteze la ora locală 8.00 - şi anume de sâmbătă seara de la ora 20.00 GMT (22.00, ora României) în estul ţării. Ultimele secţii de votare vor fi închise duminică la ora 18.00 GMT (20.00, ora Romaniei).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Putin o sa le dea cuvantul opozantilor imediat dupa alegeri:-)

    1. Ca cel din China.

      De ce nu te uiti pe aici, prin curtea noastra?

      Grădinița la plimbare nu ma impresionează.

    Felicitări Putin. Poporul rus știe că nu există alternativă la acest om și la politica lui. Rusia trebuie, pentru interesele ei naționale, să existe ca putere independentă. Nu sub tutela UE (unde nici măcar Marea Britanie nu a rezistat prea mult timp). Nu sub tutela americană.

     

    Occidentul nu poate tolera o Rusie independentă. La fel cum SUA nu poate tolera o Chină puternică. Lucrurile acestea sunt naturale și s-au întâmplat de multe ori în istoria omenirii între puteri statale. 

     

    Singura noastră responsabilitate de cetățeni este să nu prea credem propaganda de stat. Rușii nu prea cred multe lucruri de la presa lor. Dar le sunt traduse materiale apărute la noi despre ei. Și înțeleg nivelul grotesc de manipulare și dezinformare promovat de organele de presă occidentale. 

    În rest, și noi, euro-americanii, și ei, rușii, avem aceleași tipuri de probleme. Și fiecare le adresează cum găsește mai nimerit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb