ALEGERI ÎN SUA: Barack Obama rămâne preşedinte

F. A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2012

Barack Obama rămâne preşedinte

UPDATE ora 11:30: Rusia salută victoria lui Obama şi speră în dezvoltarea pozitivă a relaţilor

Rusia salută victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA şi speră în dezvoltarea pozitivă a relaţiilor bilaterale, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, conform surselor de presă.

---

UPDATE ora 10:00: Ambasadorul SUA la Bucureşti compară victoria în alegeri a lui Obama cu cea a lui John F. Kennedy

Victoria lui Barack Obama va avea acelaşi impact asupra lumii precum alegerile din 1961, când preşedinte a fost ales John F. Kennedy în fruntea Statelor Unite ale Americii, a declarat, ieri ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA, relatează sursele de presă.

Ambasadorul Statelor Unite a spus că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când nu se află acasă cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

---

UPDATE 09:46: Premierul israelian îl felicită pe Obama pentru victorie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat astăzi pe preşedintele american Barack Obama pentru victorie, afirmând că alianţa strategică dintre Israel şi Statele Unite este \"mai puternică decât oricând\", relatează AFP, conform surselor de presă.

\"Voi continua să colaborez cu preşedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securităţii Statelor Unite şi Israelului\", a promis într-un comunicat Netanyahu, ale cărui relaţii cu preşedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate.

---

UPDATE 09:43: Mii de newyorkezi celebrează realegerea lui Obama în Time Square

Mii de persoane au celebrat aseară realegerea lui Barack Obama în Time Square, New York, fluturând steaguri mici şi scandând \"încă patru ani\", atunci când posturile de televiziune au anunţat că el a câştigat în faţa republicanului Mitt Romney, relatează AFP, conform surselor de presă.

\"Obama, Obama\", striga mulţimea, în timp ce maşinile claxonau de bucurie.

\"Suntem extatici\", declară Chloe Loi, în vârstă de 27 de ani, cu ochii aproape acoperiţi de o căciulă mare. \"Dar nu prea eram îngrijorată\" pentru că \"Obama avea multă susţinere\", adaugă ea.

\"Romney a fost un mincinos\", spune Khal Winder Singh Mulhani, de origine indiană. \"În patru ani, Obama nu putea să rezolve marea dezordine pe care republicanii au făcut-o în opt ani\".

\"Obama este mai puţin rău\", explică Jesse Marcus, care se prezintă drept \"student şi activist\". \"Dar, la final, aceasta nu va face o diferenţă mare, când există un sistem politic dominat de bani\", adaugă el.

---

UPDATE 08:45: Primul discurs al preşedintelui Obama, după anunţarea rezultatelor alegerilor din SUA

\"Pentru SUA binele abia acum soseşte. Vreau sa multumesc fiecarui american care a participat la aceste alegeri. Fie ca aţi votat pentru prima dată la aceste alegeri, fie ca ati stat la coadă, fie că aţi umblat în teritoriu sau ati raspuns la telefon - v-aţi făcut vocea auzită\", a spus Obama la Chicago.

\"Am vorbit la telefon cu Mitt Romney şi l-am felicitat pentru o campanie reuşită. Ne-am luptat cu îndârjire, pentru că iubim foarte mult amândoi America\".

\"Progresul nu va fi lin. Un deceniu de război se încheie. Mă întorc la Casa Albă mai inspirat şi mai hotărât privind munca şi viitorul.\"

\"În această seară aţi votat pentru acţiune, nu politică. Avem multe de făcut. Asta nu înseamnă că munca voastră s-a încheiat. America nu a fost despre ce poate fi făcut pentru noi, ci ce putem face noi împreună. Acesta este principiul fondării noastre.\"

\"Această ţară are mai multe bogăţii decât orice altă ţară. Universităţile nostre, cultura sunt invidiate.\"

\"Şi chiar dacă v-am câştigat voturile sau nu, am ascultat ce aţi spus şi asta mă face un preşedinte mai bun.\"

\"Democraţia într-o ţară cu 300 de milioane de locuitori poate fi zgomotoasă, murdară, dar asta este chintesenţa ei. Pentru asta am luptat şi pentru asta luptăm. Vrem să ne vedem copiii crescând într-o ţară în care au acces la cele mai bune şcoli, vrem să ne vedem copiii crescând într-o Americă ce nu este împovărată de datorii. Vrem să avem o ţară sigură, apărată de cea mai puternică armată. Dar şi o ţară care să trăiască în pace şi plină de respect pentru locuitorii ei\".

\"Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney şi l-am felicitat pe el şi pe Paul Ryan pentru o campanie dusă corect\".

Ne-am luptat cu ferocitate, dar doar pentru că iubim această ţară şi ne pasă de viitorul ei\".

\"În săptămânile următoare sper că voi putea discuta faţă în faţă cu guvernatorul Romney pentru a vedea cum putem să muncim împreună pentru a îmbunătăţi această ţară\".

---

UPDATE 08:43: Van Rompuy, \"foarte bucuros\" de realegerea lui Obama

Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, s-a declarat \"foarte bucuros\", de realegerea preşedintelui Barack Obama, relatează AFP, conform surselor de presă.

\"Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama\", a scris Van Rompuy, în olandeză, pe contul său de Twitter, înainte de alte două mesaje în olandeză şi franceză: \"Bucuros de alegerea preşedintelui Obama\".

---

UPDATE 08:33: Victorie importantă a republicanilor în Camera Reprezentanţilor

În vreme ce lupta pentru Senat e încă strânsă, estimările televiziunilor americane arată că republicanii vor câştiga Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a congresului american, relatează sursele de presă.

Viitorul preşedinte va fi nevoit să lucreze cu legislatorii pentru a-şi impune reformele, iar ultimii ani au arătat o luptă dură între republicanii din cameră şi preşedintele democrat Barack Obama.

Toate cele 435 de locuri ale Camerei, în prezent majoritar republicană, vor fi reînnoite pentru doi ani. Votarea are loc pe circumscripţie electorală, fiecare reprezentând circa 700.000 de locuitori. Numărul locurilor nu s-a schimbat din 1913.

---

UPDATE 08:25: Obama a fost reales cu votul a 303 mari electori, în timp ce Romney a primit votul a 203.

---

Potrivit estimărilor CNN, FoxNews şi NBC, preşedintele în funcţie, democratul Barack Obama, a câştigat un nou mandat de 4 ani la Casa Alba, informează sursele de presă. CNN estimează ca Obama a reuşit să adune peste 270 de voturi din cele 538 posibile, înainte de terminarea numărătorilor şi estimărilor din toate statele americane. Fox News estimează că Obama a adunat 275 de voturi în Colegiul Electoral, fără să mai ia în considerare numărătoarea din câteva state, inclusiv Florida.

Mitt Romney, contracandidatul său, a declarat în faţa susţinătorilor săi adunaţi la Boston Convention Center: \"Muţtumesc, prieteni, mulţumesc foarte mult. Tocmai l-am sunat pe Preşedintele Obama pentru a-l felicita pentru victorie\".

\"Trecem printr-o perioadă de mari încercări pentru America şi mă rog ca preşedintele să aibă succes şi să poată să ghideze naţiunea noastră\", a mai precizat Mitt Romney.

Este pentru a doua oară, după cel de-al doilea Război Mondial, când un democrat este reales în funcţia de preşedinte, după Bill Clinton, în anii 1990.

Reţelele TV au anunţat victoria lui Obama în Ohio deşi, la numărarea a 77% din voturi, scorul în acest stat era de 49%-49%, iar Romney avea un mic avantaj de circa 2.000 de voturi.

Obama a câştigat în statul Pennsylvania în pofida campaniei susţinute desfăşurată acolo de echipa lui Mitt Romney. Televiziunile l-au declarat, de asemenea, pe preşedintele în exerciţiu câştigător în statele-cheie Ohio, Wisconsin şi Iowa, el câştigând şi în mai multe state tradiţional democrate cu un număr foarte mare de electori - California, New York, Michigan. Potrivit exit-pollurilor prezentate de CNN şi Fox News, Obama a primit susţinere considerabilă din partea alegătorilor de sex feminin, a afro-americanilor şi a comunităţilor latino.

Obama va continua să lucreze cu un Senat dominat de democraţi şi o Camera a Reprezentanţilor dominată de republicani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. folosim limbajul avocatesc. "Ne-am luptat cu îndârjire, pentru că iubim foarte mult amândoi America". Cati dintre noi putem spune asta, atunci cand oameni cu un presupus scaun la cap emit vorbe de spirit in genul : Romania nu este o tara si natiune perfecta.......Saltimbancilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb