ALEGERI PREZIDENŢIALE MOLDOVA: Maia Sandu denunţă "încercări de fraudare" a scrutinului

J.P.
Internaţional / 2 noiembrie 2020

Maia Sandu denunţă "încercări de fraudare" a scrutinului

Maia Sandu, candidata opoziţiei creditată cu şanse mari de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, a acuzat existenţa unor "încercări de fraudare" a primului tur de scrutin, desfăşurat duminică, relatează Agerpres.

Aceasta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după închiderea secţiilor de vot, că formaţiunea politică pe care o conduce - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) - a depus peste 300 de sesizări la inspectoratele de poliţie raionale privind cazuri de transport ilegal de alegători şi a sesizat Procuratura Republicii Moldova cu privire la tentativele de mituire a alegătorilor.

"Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduşi în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societăţii şi de provocare a cetăţenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenţi electorali a unor tehnici de fraudare diverse şi extinse ca frecvenţă", a afirmat Maia Sandu.

Totodată, candidata PAS a mulţumit cetăţenilor moldoveni din străinătate pentru mobilizarea masivă la vot, în condiţiile în care peste 140.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în cele 139 de secţii de votare din străinătate. "Oameni dragi din diasporă, dumneavoastră aţi fost astăzi de-a dreptul uimitori. Până în acest moment au votat peste 140.000 de oameni în diasporă. Este o mobilizare extraordinară, este o mobilizare care este un model de activism civic şi de implicare şi care ne inspiră pe noi pe toţi", a adăugat Maia Sandu.

Secţiile de vot din Republica Moldova s-au închis duminică la ora 21:00, însă rămân deschise unele din străinătate, unde alegătorii mai stau la coadă. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, la secţiile de vot s-au prezentat 1.214.378 de persoane, ceea ce reprezintă 42,7%. La această participare, scrutinul este validat.

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).

Datele arată o prezenţă mai mică decât la scrutinul din 2016, când au participat la vot peste 50,95% din numărul de alegători înscrişi în liste.

Conform CEC, cei mai mulţi votanţi au fost, la scrutinul de duminică, femei - circa 53 la sută -, iar cei mai activi au fost cetăţenii cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani. Doar opt la sută din cetăţenii care au venit la urne au fost tineri sub 25 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb