Alegerile de la SIF Moldova au intrat în linie dreaptă

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2013

Alegerile de la SIF Moldova au intrat în linie dreaptă

Votul prin corespondenţă se încheie astăzi, la ora 10.00

Noul Consiliu de Administraţie SIF2 Moldova, care va prelua conducerea societăţii după alegerile din Adunarea generală din 4/5 aprilie, este într-o oarecare măsură conturat, după ce o parte dintre acţionarii SIF Moldova şi-au exprimat deja opţiunile, prin corespondenţă.

Votul on-line şi prin depunerea procurilor (prin corespondenţă) este programat să se încheie astăzi, la ora 10.00.

Ulterior acestei date, acţionarii vor putea vota numai în cadrul Adunării generale, pe 4/5 aprilie, la Bacău. Este de aşteptat, însă, ca cei care vor prefera această variantă să fie destul de puţini, întrucât 49,57% din titlurile SIF2 aparţin unor persoane juridice. Totodată, 25,09% din acţiuni aparţin instituţionalilor străini.

La alegerile de la finalul acestei săptămâni se prefigurează o înfruntare între două grupuri de acţionari - unul în jurul Băncii Transilvania, iar al doilea în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Dintre candidaţi, actualul preşedinte Costel Ceocea şi Andrei Hrebenciuc, fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc, sunt cotaţi, în piaţă, cu cele mai mari şanse să fie aleşi administratori, ei atrăgând voturi din ambele "tabere".

Factorii care vor înclina balanţa către unul sau celălalt grup de acţionari sunt voturile din străinătate, al căror număr, se pare, a fost sub aşteptări din cauza vacanţei pentru Paştele catolic, dar şi analiza CNVM privind concertarea acţionarilor.

Conducerea SIF2 nu a identificat acţionari concertaţi care să deţină cumulat peste pragul limită de 5%, pentru AGA din 4/5 aprilie, însă instituţia care trebuie să dea verdictul final este Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Dintre cei 22 de candidaţi care s-au înscris iniţial pe listă, în lupta pentru CA au rămas 20, Mircea Oancea, director general adjunct la CSSPP şi Iulius Postolache, director de investiţii al Allianz-Ţiriac Pensii Private, retrăgându-şi candidaturile.

Pe lângă Costel Ceocea, din CA-ul actual, îşi doresc un nou mandat vicepreşedintele Claudiu Doroş, Valentin Ionescu, Emilian Bădică, Elena Andrei, Iosefina Moroşan, Dumitru Bontaş.

Pe listă s-au înscris şi Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, Cătălin Iancu, director general OTP Asset Management România, Bogdan Chetreanu, consilier la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Mihai Chişu, broker Swiss Capital, omul de afaceri Octavian Radu, fondator al Grupului RTC, Florin Cazan, agent pentru servicii de investiţii financiare Raiffeisen Capital and Investment, Marian Tescaru, senior advisor FullCharger International, Radu Trifa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Adminis-traţiei Canalelor Navigabile Constanţa, Niculae Skokan, consultant independent, Mihai Ionescu, preşedintele reprezentanţei Deutsche Bank AG Bucureşti şi Gheorghe Buhaiu, fostul director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bacău.

SIF Moldova a informat acţionarii că Adunarea Generală de la Bacău va fi transmisă video pe Internet.

SIF Moldova îşi consultă acţionarii

SIF Moldova cere acţionarilor opiniile cu privire la modalitatea de implementare a principiilor Codului de Guvernanţă Corporativă, aceştia având la dispoziţie un chestionar, dis-ponibil în perioada 4 aprilie-20 mai.

SIF Moldova anunţă, printr-un comunicat, că are ca principal obiectiv obţinerea unor performanţe superioare a investiţiilor pentru acţionarii săi. "SIF Moldova este un investitor pe termen mediu şi lung, orizontul de timp al investiţiilor fiind mai mare de un an", conform abordărilor prezentate în Codul de Guvernanţă Corporativă.

Întrebările cuprinse în chestionar au în vedere organizarea actuală a SIF Moldova, obiectivele şi politica de investiţii, procesul de evaluare şi optimizare a activelor, menţinerea unui nivel optim al activelor cu grad de lichiditate ridicat, managementul lichidităţilor, măsurarea riscului global al portofoliului şi ajustarea continuă a portofoliului pentru a putea ţine cont de oportunităţile pe termen scurt. Chestionarul cuprinde şi întrebări legate de diviziunea clară a res-ponsabilităţilor de supraveghere şi control, responsabilitatea colectivă a Consiliului de Administraţie privind raportările financiare, crearea la nivelul Consiliului de Administraţie a comitetelor cu atribuţii specifice, care să evalueze activitatea executivului şi să facă recomandări Consiliului de Administraţie, eficienţa divizării între responsabilităţile de conducere şi control, evaluarea modului de implementare a Codului de Guvernanţă Corporativă, precum şi evaluarea performanţei manageriale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mesaje electorale menite sa lanseze o perdea de fum. Nimic din ce se spune nu e real.

    De ce nu spun ca administratorii vor fi salarizati dupa veniturile obtinute in tranzactii pe piata de capital. Sa o faci pe lichidatorul poate oricine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb