Campania electorală pentru alegerile locale parţiale, care se desfăşoară în 49 de localităţi din ţară, se apropie de sfârşit. Cu toate că la locale contează foarte mult candidatul, totuşi această rundă de alegeri reprezintă un bun prilej pentru partide să vadă cum mai stau cu adevărat în ceea ce priveşte simpatia publică. Opoziţia încearcă, atât cât încearcă, să convingă electoratul că actuala guvernare comite numeroase greşeli, partidele aflate la putere mizează pe bifarea unor puncte din programul de guvernare, deşi în această săptămână au ratat câteva ţinte importante. Pe 11 iunie are loc un prim moment al adevărului pentru această fază a guvernării.
Bătălia cea mai interesantă, unde sunt implicaţi şi cei mai mulţi votanţi, se dă în municipiul Craiova, pentru ocuparea locului lăsat vacant de Olguţa Vasilescu, ajunsă între timp în fruntea Ministerului Muncii. Candidaţii s-au înfruntat deja după toate regulile unei bătălii politice desfăşurate fără mănuşi, cu atacuri la persoană, cereri de demisie, acuzaţii de corupţie. Mario Oprea (PNL), Adrian Prisnel (USR), Lucian Săuleanu (independent), Anişoara Stănculescu (ALDE), Mihail Genoiu (PSD), Sorin Preda (PNR), Călina Dumitru (PMP) şi Emil Mladin (independent) sunt candidaţii la fotoliul de primar al Craiova pentru următorii trei ani.
În luna aprilie Guvernul a stabilit data de 11 iunie 2017 pentru organizarea scrutinului local parţial pentru alegerea primarului în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate. Alegerile parţiale vor fi organizate în cinci municipii - Moineşti, judeţul Bacău, Craiova, judeţul Dolj, Târgu Jiu, judeţul Gorj, Lupeni, judeţul Hunedoara, Roman, judeţul Neamţ, nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi şi în 35 de comune. În cazul alegerilor locale parţiale, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării, potrivit art. 10 alin. 2 din Legea nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Campania electorală a început pe 27 mai şi se va încheia pe mâine la ora 7.00. Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale parţiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum şi a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică cu suma de 150.000 lei. Conform legii, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. Alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.