ALERT Greva controlorilor de trafic aerian a fost anulată

Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 31 august 2015

Greva controlorilor de trafic aerian a fost anulată

Actualizare 19:19

Greva generală a controlorilor de trafic aerian, care era programată pentru mâine, a fost anulată, după ce sindicaliştii şi conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, în această după-amiază, a anunţat ministrul Transporturilor Iulian Matache.

"După mai multe zile de dialog, negocierile dintre patronatul şi sindicatul ROMATSA s-au încheiat cu succes. Comisiile de negociere au reuşit să ajungă la un punct comun, revendicările sindicatului fiind soluţionate în totalitate, rezultatul fiind încheierea unui Contract Colectiv de Muncă.

În consecinţă, greva generală anunţată pentru data de 1 septembrie 2015, ora 11:00, nu va mai avea loc", se arată într-un comunicat al ROMATSA remis redacţiei.

(A.C.)

-----------

Actualizare 17:34 Pop, despre negocierile cu ROMATSA: "Contractul colectiv de muncă poate intra în vigoare de mâine"

Blue Air: "Compania ar putea suferi pierderi de minim câteva sute de mii de euro"

Ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop susţine că indiferent de ora la care se vor finaliza negocierile între sindicaliştii ROMATSA şi reprezentanţii Consiliului de Administraţie şi ai Ministerului Transporturilor, Inspecţia Muncii Bucureşti poate înregistra azi contractul colectiv de muncă, astfel încât acesta să intre în vigoare de mâine.

Liviu Pop: "Aşa cum am mai spus, chiar dacă instanţa a stabilit că greva angajaţilor ROMATSA este legală, mă bazez pe maturitatea şi puterea de negociere atât a reprezentanţilor ROMATSA cât şi a liderilor de sindicat, astfel încât să se evite greva generală programată pentru 1 septembrie. Sper ca lucrurile să intre în normalitate cât mai repede".

Compania de zboruri low cost Blue Air îşi exprimă îngrijorarea cu privire la peste 21.000 de pasageri ce au achiziţionat bilete de avion în prima parte a lunii septembrie şi care "pot fi major afectaţi" de posibila grevă.

Compania aeriană se va afla în imposibilitatea de rerutare imediată a pasagerilor afectaţi în mod direct în data de 1 septembrie, deoarece zborurile din zilele următoare au grad de ocupare ce atinge frecvent 100% pe rutele operate de Blue Air, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

"Din acest motiv, dorim să atragem atenţia că efectele posibilei greve din dată de 1 septembrie se vor simţi minim 7-10 zile după această dată. Compania Blue Air ar putea suferi pierderi de minim câteva sute de mii de euro", mai arată comunicatul Blue Air.

(A.C.)

------------------

Negocierile dintre patronatul ROMATSA şi sindicate au continuat sâmbătă şi duminică, existând premisele găsirii unor soluţii care să ducă la renunţarea la greva generală anunţată pentru 1 septembrie, potrivit ROMATSA.

"În cursul zilei de 29 august la sediul ROMATSA au continuat negocierile între patronat şi sindicat pentru finalizarea noului contract colectiv de muncă şi pentru a stinge conflictul care a generat declararea grevei generale anunţată pentru data de 1 septembrie. Au fost analizate majoritatea revendicărilor, existând un consens asupra acestora din partea comisiilor de negociere. Negocierile continuă şi astăzi (nr. ieri) disponibilitatea ambelor părţi creând premisele pentru găsirea soluţiilor şi pentru rezolvarea divergenţelor existente, astfel încât ROMATSA să asigure în continuare, în condiţii normale operaţionale şi tehnice, serviciile de trafic aerian", a anunţat ROMATSA, printr-un comunicat.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general, să renunţe la greva generală programată pentru 1 septembrie, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi "confortul cetăţeanului", potrivit Mediafax.

Intrarea angajaţilor Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) în grevă generală de la 1 septembrie este legală, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucureşti, care nu este definitivă.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunţat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate, ei susţinând că problemele lor sunt "de viaţă şi de moarte" şi privesc siguranţa călătorilor.

Directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată marţi în Monitorul Oficial.

Pe 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb