Premierul Victor Ponta a declarat astăzi în Târgu-Jiu că va propune ca în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să existe "o analiză foarte clară" a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, despre ceea ce va putea face ţara noastră ca să sprijine Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
Prim-ministrul a afirmat: "România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova".
Despre suplimentarea bugetului Armatei în contextul confruntărilor din Ucraina, Ponta a relatat că a fost deja hotărât ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să beneficieze de o alocare suplimentară de 700 milioane lei, pentru modernizare, retehnologizare şi întreţinere.
Întrebat despre informaţiile furnizate de presa rusă, potrivit cărora România nu ar rezista mai mult de 30 de minute în faţa unui război, Ponta a răspuns: "Ar rezista mult mai mult".
"Tocmai pentru că vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi în pericol, luni, împreună cu ministrul Mircea Duşa, vom face o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă a CSAT toate datele şi strategia pentru a da asigurări populaţiei Romaniei şi fraţilor de pe peste Prut. Niciun român nu e în pericol, dar investiţii suplimentare şi o strategie sunt absolut necesare", a explicat Ponta.
Şeful Executivului a precizat că şedinţa CSAT o stabileşte preşedintele, premierul urmând să propună, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului, să fie făcută o analiză despre ce va putea face ţara noastră ca să sprijine guvernul Republicii Moldova.
"Preşedintele o stabileşte, noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova", a mai spus Ponta.
Joi, Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, declara, despre temerile legate de un conflict militar în Ucraina, că este vorba doar de "un război psihologic în capcana căruia nu trebuie să cădem" şi că România este un stat puternic, cu sistemul naţional de securitate asigurat. Tot joi, Mircea Duşa anunţa că MApN va beneficia de o rectificare pozitivă în acest an, care îi va creşte bugetul la peste 1,5% din PIB şi că majoritatea banilor va merge către înzestrarea Armatei, ministrul precizând că a discutat deja la fabricile de armament din Cugir despre viitoare contracte.
1. daca luam in calcul diferenta de fus orar
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 03.05.2014, 16:16)
draga Victor-Viorel , pot spune cu siguranta ca Romania ar rezista cel putin 60 minute luaind considerare Bucuresti-Moscova ca diferenta sau chiar 120 minute daca ne gandim raportat la Berlin-Moscova :-) Scuza-ma totusi , dar sa sari de la parasute la cat de mult rezista soldatul roman nu crezi ca e totusi cam mult pentru inteligenta noastra??????????
2. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.05.2014, 18:00)
Organizarea tarii este deficitara. Presedintele tarii trebuie sa fie seful executivului in totalitatea lui.
Desi zi de zi vedem carentele sistemului de organizare actual, consideram ca nu exista.