ALERT: RAPORTUL COMISIEI EUROPENE PRIVIND MCV CE cere paşi urgenţi Guvernului şi Parlamentului pentru angajamentul faţă de statul de drept

F. A.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2012

CE cere paşi urgenţi Guvernului şi Parlamentului pentru angajamentul faţă de statul de drept

UPDATE 6: Senatorii juridici au respins eliminarea pragului

Senatorul social-democrat Toni Greblă a anunţat, astăzi, că senatorii ce au compus comisia juridică pentru analizarea Legii referendumului au respins eliminarea pragului electoral de 50%+1, precum şi extinderea plebiscitului pe parcursul a două zile.

------------------------------

UPDATE 5: USL vrea referendum în două zile

Senatorul liberal Ioan Ghişe a depus, astăzi, un amendament la Legea de aprobare a OUG 41/2012 privind modificarea Legii referendumului astfel încât plebiscitul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să se desfăşoare pe parcursul a două zile, informează România TV.

-------------------------------

UPDATE 4: CE: Am primit răspunsul României, vom răspunde miercuri

Comisia Europeană a primit răspunsul Guvernului României la solicitările sale cu privire la criza politică pe care o traversează ţara noastră şi va răspunde acestora mâine, potrivit purtătorului de cuvânt Frederic Vincent, citat de AFP.

"Pot să confirm că preşedintele Jose Manuel Barroso a primit, ieri, o scrisoare de la premierul Victor Ponta", a afirmat, astăzi, purtătorul de cuvânt, adăugând că ţării noastre îi va fi prezentat un răspuns oficial mâine.

------------------------

UPDATE 3: USL doreşte eliminarea pragului de prezenţă la referendum

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat, astăzi, înaintea şedinţei Biroului Permanent, că, din punctul său de vedere, referendumul ar trebui organizat fără prag obligatoriu, acest aspect urmând să se decidă în sesiunea extraordinară din această săptămână, potrivit Antena 3.

Întrebat dacă ar trebui păstrat pragul la referendum, Greblă a precizat că "nicio ţară membră a Uniunii Europene nu are prag".

Senatorul PSD a mai adăugat: "Pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveţia, care este ţara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenţa la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât numai două ţări ale Consiliului Europei, din 47 de ţări, Lituania şi Rusia, au acest prag".

-----------------------

UPDATE 2: Antonescu: În raportul neoficial apar teme care exced atribuţiile UE

Preşedintele interimar, Crin Antonescu a declarat, astăzi, la Radio România Actualităţi, că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", domnia sa exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final.

Preşedintele interimar a mai subliniat: "Primul lucru care sare în ochi este că, deşi MCV are nişte zone foarte clare, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică. Discutăm despre ceea ce ştim în acest moment că ar circula".

Antonescu a oferit drept exemplu de excedere a atribuţiilor CE interdicţia asupra autorităţilor române de exercitare a dreptului de acordare a graţierii.

-----------------------------

UPDATE: UE pune presiune pe Bucureşti

Liderii europeni plănuiesc să trimită delegaţi să monitorizeze angajamentul ţării noastre la democraţie, potrivit unor oficiali, crescând presiunea internaţională asupra Bucureştiului, în mijlocul temerilor privind criza politică a celor mai noi state membre ale UE, relatează Financial Times.

Ţării noastre i se va da până la finalul anului să adreseze cererile făcute de către Comisia Europeană, să reafirme statul de drept şi independenţa justiţiei.

"România se descurca foarte bine în modernizarea justiţiei sale şi în lupta împotriva crimei organizate, însă ultimele evenimente au schimbat totul", a declarat un oficial UE, apropiat situaţiei.

--------------------------

Comisia Europeană (CE) recomandă, în raportul privind MCV care va fi dezbătut mâine, ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul, printr-o serie de "paşi urgenţi", faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

Astfel, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, Comisia invită România să ia următoarele măsuri:

1. să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale - n.r.).

2. să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului - n.r.)

3. să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor

4. să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale

5. să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare

6. să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate

7. să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

8. nicio graţiere nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii

9. să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze

10. să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.

Recomandările CE pentru justiţia din România - Implementarea Codurilor şi grup de monitorizare a reformei

Comisia Europeană recomandă României ca, în domeniul reformei sistemului judiciar, să asigure implementarea celor patru Coduri, să restructureze parchetele şi să creeze un grup de monitorizare a reformei justiţiei.

Astfel, pentru reforma sistemului judiciar, Comisia invită România să ia următoarele măsuri:

1. să adopte şi să implementeze un plan cuprinzător pentru a asigura implementarea tuturor celor patru Coduri, inclusiv a tuturor aspectelor relevante ale reformei structurale şi procedurale, ajustării resurselor umane şi investiţiei în infrastuctura judiciară

2. restructurarea sistemului judiciar şi a parchetelor, restabilirea echilibrului între personal şi activitate, orientate în funcţie de revizuirea funcţională a sistemului judiciar românesc şi de proiectul unei activităţi optime în tribunale finanţat de Banca Mondială.

3. crearea unui grup de monitorizare a reformei justiţiei care să implice toate puterile statului, asociaţii profesionale şi societatea civilă.

Comisia Europeană ar putea adopta în 2012 un nou raport legat de respectarea statului de drept în România

Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat. "Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. Î n acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului.

Victor Ponta: O continuare a monitorizării pentru un sistem judiciar independent şi eficient este binevenită

Premierul Victor Ponta a răspuns astfel, întrebat într-o conferinţă de presă la Chişinău, unde se află în vizită de lucru, cum comentează conţinutul proiectului de raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, prezentat în presa din Bulgaria. "Nu citesc site-urile bulgăreşti, pot să spun un singur lucru: faptul că raportul va fi discutat mâine în cadrul colegiilor comisarilor, că am răspuns la toate întrebările şi că justiţia este una independentă în România, total independentă, iar bătălia politică este alta. Dacă cineva face confuzii între cele două , în niciun caz nu cred că va fi România sau Comisia Europeană", a spus Ponta.

El a adăugat că o continuare a monitorizării atât europeană, cât şi a Guvernului şi Parlamentului pentru dezvoltarea în continuare a unui sistem judiciar independent şi eficient este binevenită.

Premierul a mai afirmat că cu cât justiţia este ţinută mai departe de bătăliile politice, cu atât va fi mai bine iar cine încearcă "să le amestece" greşeşte.

Duşa, despre raportul Comisiei Europene: Îngrijorările trebuie să existe, Guvernul trebuie să le aibă în vedere

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat ieri, că "îngrijorările trebuie să existe", iar Guvernul şi Parlamentul trebuie să aibă în vedere atenţionările CE. Domnia sa a spus: "Sigur că îngrijorările trebuie să existe şi faptul că Comisia Europeană ne atenţionează pe anumite chestiuni trebuie sigur să le avem în vedere şi toate acele atenţionări care se fac să fie avute în vedere de către Guvern, de către Parlament şi de către instituţiile statului".

Antonescu: E normal să existe nişte critici în raportul Comisiei Europene privind MCV

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că este normal să existe critici în raportul privind MCV care va fi furnizat de Comisia Europeană.

Crin Antonescu a declarat la RRA: "

Problema României este dacă doreşte să continue cu Traian Băsescu sau dacă vrea să aleagă un alt drum. Accesul în Schengen a fost refuzat României până să vină la putere guvernul Ponta, deşi condiţiile au fost îndeplinite. Motivele blocării sunt de natură politică. Este de presupus că pretextul va fi folosit în continuare pentru a amâna intrarea ţării în Schengen, dar asta nu are nicio legătuă în fond cu evenimentele politice din România.

Nu s-a schimbat nimic în legislaţia sistemului judiciar din România. Nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei.Poate prin rapiditatea unor măsuri constituţionale s-au stârnit nedumeriri. Suntem în situaţia de a câştiga credibilitatea.

România nu e în situaţia de a i se testa, verifica şi monitoriza angajamentul faţă de valorile democratice. Financial Times vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. Nu cred că se poate pune problema ca nişte lideri europeni să aibă nişte trimişi care să monitorizeze angajamentul României faţă de democraţie.

Deşi MCV are zone de interes, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere de natură strict politică. E normal să existe nişte critici în acest raport, dar dacă aceste critici sunt justificate trebuie să genereze măsurile care se impun. Acolo ar putea apărea referiri la teme şi decizii care exced atribuţiile Comisiei Europene, cum ar fi un fel de interdicţie pentru autorităţile române de exercitare a dreptului de a acorda graţierea".

Comisia Europeană nu poate avea încredere deplină în Sofia după cinci ani de monitorizare

Conform cotidianului bulgar Trud, România se află în aceeaşi poziţie. Sofia este criticată pentru minizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar, citat de agenţia Focus News. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârşitul lui 2013 şi, respectiv, la sfârşitul lui 2012. Bulgaria a înregistrat progrese tangibile la nivelul cadrului legislativ în ansamblu, potrivit proiectului raportului, dar provocarea constă în acoperirea unor lacune în probleme-cheie, scrie cotidianul citat de agenţie, adăugând că un regres major este lipsa unor direcţii clare la nivelul politicilor. Bulgaria va atinge obiectivele MCV dacă accelerează procesul reformelor, îşi asumă mai multe angajamente şi le permite magistraţilor să stabilească ritmul, continuă ziarul.

De asemenea, CE doreşte o unitate în acţiunile autorităţilor bulgare şi o abordare sincronizată a schimbărilor, potrivit aceleiaşi surse. În pofida cooperării de succes cu alte state membre UE în reducerea infracţiunilor transfrontaliere, crima organizată rămâne o provocare crucială pentru Bulgaria, se arată proiectului de raport, scrie sursa citată.

Proiectul de raport menţionează o intensificare a semnalelor cu privire la licitaţiile publice, cumpărarea de voturi, corupţia la nivel înalt şi lacune în declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici de rang înalt, continuă sursa citată, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu apără independenţa sistemului judiciar, adaugă aceasta.

Înaintea raportului, cotidianul Trud l-a citat pe ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov declarând, într-un interviu pentru BNT, că se aşteaptă la un raport corect şi obiectiv. De asemenea, cotidianul Standart citează critici ai Guvernului care subliniază că menţinerea MCV reprezintă o veste proastă pentru Cabinet, care arată că CE şi-a pierdut speranţa că în sistemul judiciar bulgar poate avea loc o reformă. În schimb, susţinătorii puterii sunt citaţi afirmând că este un lucru pozitiv, lipsa specificării unui termen însemnând, în opinia lor, că MCV poate fi anulat oricând.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce pentru grecia etc.au fost niste conditi iar pentru noi altele?De ce atunci cand se fura in parlament(la noi) si se mintea etc.ati tacut ca porcul in papusoi,d-le baroso etc?Din cate se vede si la d-vs este o democratie a fortei pentru unii si o mangaiere pentru altii.Sa va fie rusine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb