ALERT Rompetrol SA şi-a cerut insolvenţa

Companii #Energie / 5 iunie 2015

Rompetrol SA şi-a cerut insolvenţa

Curtea de Apel Bucureşti a obligat societatea care face parte din grupul Rompetrol la plata sumei de 58,5 milioane USD în celebrul dosar al manipulării pieţei de capital

Societatea susţine că fiscul i-a calculat dobânzi de trei ori mai mari decât debitul principal, fapt care îi creează un dezechilibru financiar major

Actualizare 09:50

Conducerea KMG International (fostul grup Rompetrol) a anunţat, în urmă cu puţin timp, că societatea Rompetrol SA a solicitat Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de reorganizare a societăţii, ca să-şi poată continua operaţiunile comerciale derulate în România şi în străinătate.

Reprezentanţii societăţii explică, într-un comunicat: "La sfârşitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane USD (n.r. celebrul dosar al manipulării pieţei de capital), la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente - întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi".

Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 - 2001, cu mult înainte de anul 2007, când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA, a mai spus sursa citată.

După ani de zile de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pus capăt, în octombrie 2014, celebrului dosar Rompetrol şi a decis, printre altele, ca Alexandru Bucşă şi Petrică Grama (inculpaţi în dosar) să răspundă în solidar cu partea responsabilă civilmente, Rompetrol SA, şi să plătească Ministerului Finanţelor suma de 58.521.056 USD. Instanţa a constatat încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului omului de afaceri.

Curtea i-a condamnat definitiv, în acest dosar, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare, pe Alexandru Bucşă - administrator şi director economic la Rompetrol la data comiterii faptelor - la şase ani de închisoare pentru complicitate la delapidare, la spălare de bani şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a primit doi ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Şi Gabriela Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.

Astăzi, grupul KazMunayGas a precizat: "După pronunţarea deciziei respective în dosar, societatea şi-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autorităţile fiscale pentru identificarea şi evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. În acelaşi timp, au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti".

Conducerea grupului a subliniat că valoarea totală a investiţiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor de profil pe plan extern depăşeşte suma de 50 milioane USD.

(A.T.)

---

Compania Rompetrol SA, parte a grupului petrolier Rompetrol, a depus o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, arată portalul instanţelor de judecată.

Cererea a fost depusă pe 28 mai şi va fi judecată la instanţă în data de 8 iunie.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, cererea de intrare în insolvenţă a fost înaintată în baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Articolul de lege invocat arată că: "supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia şi avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menţionează şi faptul că au fost verificate şi că sunt îndeplinite condiţiile privind realitatea şi oportunitatea operaţiunilor juridice supuse avizării".

Rompetrol SA coordonează activităţile de foraj, serviciile de sondă şi cele de explorare şi producţie ale Grupului Rompetrol, grup al cărui pachet majoritar de acţiuni e deţinut de compania KazMunayGas din Kazahstan. Cea mai importantă companie din grup este Rompetrol Rafinare.

La începutul anului 2013, Guvernul a adoptat memorandumul de înţelegere cu KazMunayGaz, în urma căruia ar trebui să încaseze 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Acesta prevedea şi înfiinţarea, împreună cu statul român, un fond de până la un miliard de euro pentru investiţii energetice.

În forma convenită, a fost criticat pentru că nu prevede existenţa unor instrumente prin care statul român să se asigure că Rompetrol face investiţia de 1 miliard de dolari. În 2013, Guvernul a transmis la Parlament adoptarea prin lege a memorandumului. Însă Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională adoptarea prin lege a unui memorandum care priveşte o companie, arătând că acest lucru este în atribuţia Guvernului.

Hotărârea de Guvern prevede mandatarea ministerului finanţelor să îndeplinească toate procedurile pentru stingerea, prin renunţarea la judecată, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunţă la toate procesele prin care statul român cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E bine ca Romania se ingrijeste sa construiasca o relatie priviliegiata cu Kazahstanul, o contrapondere la dependenta energetica de Rusia sau de Austria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb