ALERT Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiter SIE în perioada 1997 - 2001

Politică / 13 octombrie 2014

Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiter SIE în perioada 1997 - 2001

Traian Basescu, despre Sebastian Ghita: "Extrem de inteligent, mai periculos decat S.O. Vintu"

Traian Basescu a declarat la o emisiune TV ca Victor Ponta a fost ofiter SIE in perioada 1997 - 2001. "Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 97 - 2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus Traian Basescu, la Realitatea TV, precizand ca acest lucru explica propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecatoriei sectorului 3, unde a fost repartizat in 1995 ca procuror, direct la Parchetul General, in 1998.

Pentru a-si justifica afirmatia, Traian Basescu a prezentat o hotarare de guvern adoptata de guvernul Adrian Nastase, in care era aprobarea lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a carei anexa era secreta.

Basescu a prezentat un singur paragraf din anexa, care a fost ulterior abrogata, dar nu si desecretizata, in care se prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

Or aceasta hotarare de guvern a fost reaprobata in 30 aprilie 2013 si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu acelasi continut, dar anexa nu mai este secreta.

Aici se prevede ca este secret de stat "personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".

In acest fel, Victor Ponta a extins continutul hotararii "pentru a se proteja", a sustinut Traian Basescu.

Presedintele a argumentat ca aceasta hotarare de guvern are o "mare problema" legata de legea SIE, art 9 (2), unde se prevede ca activitatea SIE "are caracter de secret de stat".

Dar aceasta hotarare din 2013 in anexa, care nu mai este secreta, ca in 2002, "LISTA cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe", care sunt exact secret de stat.

Aceasta hotarare a fost initiata de Teodor Melescanu, care era seful SIE la acel moment, si semnata de Victor Ponta.

Traian Basescu a mai declarat: Victor Ponta trebuie să recunoască că a fost ofiţer-acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Putem vedea nişte acte. Este o hotărâre din 2007 a Guvernului Năstase. Eu nu intru în detalii şi dacă aş şti că a avut misiuni, nu aş avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu ştiu de ce a ascuns asta. E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleşcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituţiei României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleşcanu".

Traian Basescu si-a pregatit minutios dezvaluirea, anuntand inainte: "Am făcut o promisiune să vorbesc despre ofiţerul-acoperit şi nu şi-a pus asta în CV. Din păcate, a fost evenimentul cu domnul Turcescu, vă asigur că nu se va termina campania şi voi vorbi public. Indiferent care vor fi costurile. Nu va exista un cost legal. Meleşcanu ce să spună? O voi spune, până în 2 noiembrie. Ce m-a şocat a fost minciuna publică, nu doar de oameni ai vechiului sistem, ci şi de jurnalişti tineri".

Traian Basescu, despre Sebastian Ghita: "Extrem de inteligent, mai periculos decat S.O. Vintu"

Traian Basescu a afirmat luni seara, la Realitatea TV, ca Sebastian Ghita este "extrem de inteligent" si are "o mare sustinere" dar este "mai periculos" decat a fost Sorin Ovidiu Vintu deoarece este convins ca "pune presedintele Romaniei".

Alte declaratii ale presedintelui Romaniei:

"Am constatat o campanie a unor ziarişti de dreapta, pe care eu îi etichetez ca fiind la fel de mincinoşi ca echipa lui Ponta de la Antena 3, ziarişti de dreapta care au ajuns la concluzia că eu am o înţelegere cu Ponta. O minciună ordinară. Oameni care m-au susţinut. Mai puţin Alina Mungiu-Pippidi pe care am dat-o afară de pe lista de la europarlamentare în 2009. Ce mi-a produs Cristi Preda cu declaraţia lui: Am folosit Pmp ca să ajung în Parlamentul European", m-a dezgustat profund. A fost o eroare pe care o recunosc. Nu întotdeauna unde este carte, este şi caracter. Luaţi colecţia revistei 22, luaţi articole, bloguri şi veţi vedea că sunt mulţi, le-am dedicat mandatul şi atunci când am vorbit de statul de drept, şi atunci când am condamnat comunismul, iar astăzi vorbesc de înţelegerea mea cu Ponta. Astăzi li se pare că li se îndreaptă fericirea lor spre Iohannis, am adunat şi eu, pe toate televizoarele, toţi politicienii, toţi ziariştiii, cei mai mulţi nişte nulităţi, se exprimă doar despre Băsescu.

Ar fi foarte mulţi mai potriviţi decât Elena Udrea, dar nu candidează. Dintre cei care candidează, îndeplineşte un criteriu important: are un uşor naţionalism. Trebuie puţin mai mult decât patriotism. Ce-mi place cel mai mult la ea.

Este timpul să venim la capitalismul popular, dacă avem certitudinea că vom consolida instituţiile statului, statul de drept. Capitalismul de tip nordic.

Ne-am obişnuit să spunem că nu mai avem economie: vă dau două cifre, au trecut 20 de ani, Ceauşescu exporta şi aerul pe care îl respiram. A reuşit să exporte la finalul lui 1989, 10 miliarde de dolari. Anul trecut, România a exportat 53 de miliarde de euro. România este una din ţările din UE care are cea mai mare pondere a PIB provenind din industrie: 30%.

Cel care a spus că Ucraina s-a prăbuşit din cauza corupţiei, primul în Europa, am fost eu. Acolo Ianukovici a făcut o greşeală uriaşă: s-a adresat Consiliului European şi le-a spus: ori îmi daţi 16 miliarde, ori rămân în Uniunea Euro-asiatică. Toţi ştiam că bugetul Ucrainei era drenat de oligarhi. Niciun şef de stat nu a susţinut această idee. I s-a urat drum bun! Nu putea funcţiona în Consiliul European.

Cu SUA nu avem nicio comisie rogatorie: a fost cu Austria, cu Cipru, cu Elveţia. Probabil se va face şi cu SUA. Nu s-a primit niciun dosar de la FBI. Cea mai complexă informaţia am avut-o în 2009, iar acea informaţie a fost transmisă DNA. Iar informarea a venit de la serviciile noastre şi ele au fost utilizate de procurori. Vor mai fi surprize. Inclusiv persoane.

Uitaţi-vă ce se întâmplă în teritoriu. DIICOT are nişte bătălii cumplite cu evaziunea fiscală şi crima organizată. Acolo nu sunt politicieni, dar este o bătălie care se duce la foc continuu. Avem o problemă. E foarte greu de anticipat când se va termina. Clasa politică e ea însăşi un furnizor continuu de astfel de cazuri. Uitaţi-vă ce calitate au aceşti oameni.

Campania mea din 2009: 6,9 milioane de euro donaţii. La PSD, două milioane în condiţiile în care Geoană a avut un afişaj mai scump decât mine. Uitaţi-vă acum: e ţara plină cu panouri, cu afişaj, cu Victor Ponta. Va avea un buget de campanie de două milioane de dolari. Râdem de ne prăpădim.

Dacă eram candidat din partea PMP, îl băteam pe Victor Ponta. Aş fi vorbit despre ţară. Puneţi pe cineva din echipa dumneavoastră să ia înregistrările mele din 2009. Nu am făcut nicio clipă promisiuni populiste. Am vorbi despre moguli. A apărut generaţia Ghiţă. E mult mai periculoasă. L-am întâlnit o dată. Mi s-a părut extrem de inteligent, discuţia a fost scurtă, este evident că a avut o mare susţinere: l-am găsit cu contracte la EADS, la STS. Vom vedea de unde a avut susţinere. E un tip de lucru care nu trebuia să se întâmple. S-a extins enorm. El acum este convins că pune preşedintele României. Ăsta face poltică. Se duce prin instituţii, se răsteşte. E mult mai periculos decât Vîntu. Vîntu furase bani de la populaţie, făcea politică în funcţie de interesele lui financiare.

Sunt oameni care au făcut lucruri ilegale la Microsoft şi se regăsesc şi în afacerea EADS. Vorbesc de rapoarte ale serviciilor de informaţii. Am găsit nouă firme şi oameni: cinci firme şi patru oameni care este de presupus că au procedat la fel când a fost vorba de comisione.

Cred că cazul Loteria a fost greu de înţeles. După ce am fost la dumneavoastră în emisiune. Nu am jucat niciodată la maşini, nici la Loto. Informaţii erau destule, nu uităm de Nicolae Cristea, de George Copos, au fost condamnaţi. De Copos chiar îmi pare rău. Aştept şi eu să treacă luna octombrie, să văd dacă Novomatic plăteşte 75 de milioane de euro. Dincolo la 6/49, acolo e în neregulă, prelungirea contractului. Eu îmi pun altă întrebare: proiectul pentru păcănele este pentru 10.000 de maşini. O maşină de genul ăsta aduce 600 de dolari. Costul unei maşini este 10.000 de dolari. Dacă vei cumpăra 10.000 o vei cumpăra cu 5-6000 de dolari. Într-un an şi jumătate, amortizezi maşina. De ce Loteria Româna trebuie să aducă pe cineva cu maşini, în loc să ia în leasing 10.000 de maşini. De ce ne trebuie cineva la 6/49? Mărturisesc că nu am avut în atenţie Loteria, mă ocup de probleme de securitate naţională.

Şi domnul Rus, şi doamna Mănescu au spus NU schimbării acţionariatului la Portul Constanţa. Ăsta nu e un port pe care să-l laşi la mâna domnului Mazăre. Mă uitam acum că există tentaţia să facă aeroportul Kogălniceanu aeroport regional. Este una din marile erori care s-ar putea face. Kogălniceanu este aeroport bază NATO. Regimul său nu se poate schimba. 600 de super-militari americani s-au dus să strângă gunoiul lăsat de noi pe plajă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce draqu' facea la SIE? Mai mult de a raporta zelos ca nu mai e hartie la buda sau ca la automatul de cafea se baga cappucino de contrabanda, nu cred ca era/este capabil

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb