• Campania agricolă de toamnă este în pericol din cauza lipsei de bani
• Fermierii anunţă noi acţiuni de protest începând cu septembrie
• Doar 25% din producţia de grâu este bună pentru panificaţie
Producţia de grâu a ţării ar putea să fie, anul acesta, mai mică cu 40% - 45% faţă de cea din 2008, avertizează producătorii din domeniul agricol.
Din cauza problemelor din agricultură, organizaţiile de fermieri anunţă noi acţiuni de protest pentru luna septembrie.
Potrivit fermierilor, problemele generate de lipsa banilor s-au ţinut scai de agricultură încă de la începutul anului, iar, în anul de criză 2009, nici nu poate fi vorba despre o reeditare a producţiei agricole record din trecut.
Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat, pentru BURSA, că estimează că anul acesta vom avea o producţie de grâu la jumătate faţă de cea din 2008.
Liderul Agrostar ne-a explicat: "În 2008, am avut o producţie agricolă de peste şapte milioane de tone de grâu. Pentru anul acesta estimăm o producţie de 4, 4,5 milioane de tone de grâu, deci cu 40% - 45% mai mică".
Conform spuselor sale, de vină pentru această situaţie ar fi seceta de la începutul anului, ploile abundente sau starea precară a infrastructurii de irigat.
De asemenea, Ştefan Nicolae mai susţine că o mare parte din vină o au şi instituţiile statului care nu au asigurat o finanţare corespunzătoare a sectorului agricol.
"Lipsa subvenţiilor, problema accizei la motorină, blocajul Legii creditului agricol şi modul în care s-a tratat, cu dezinteres, campania agricolă de primăvară în privinţa îngrăşămintelor chimice sunt doar câteva dintre problemele care ne-au dus în situaţia actuală", ne-a declarat Ştefan Nicolae.
• Fermierii avertizează: Nu sunt bani pentru lucrările agricole de toamnă!
Liderul Agrostar a subliniat că Federaţia sa va organiza, în septembrie, noi acţiuni de protest pentru a atrage, încă odată, atenţia asupra problemelor sectorului.
Totodată, domnia sa atrage atenţia asupra unui fapt foarte grav ce a mai intrat în atenţia opiniei publice recent: fermierii nu au bani să înceapă lucrările agricole de toamnă!
Ştefan Nicolae ne-a declarat: "Reluăm acţiunile de protest în septembrie pentru a avertiza că nu sunt bani pentru a începe campania agricolă de toamnă. Riscăm un dezastru în agricultură! Vom solicita eliminarea accizei la motorină, deblocarea Legii creditului agricol şi subvenţii la hectar".
Preşedintele grupului Interagro, Ioan Niculae, estima, recent, că în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie, criza va atinge punctul maxim în agricultură, fapt ce îi va determina pe mulţi dintre producători să nu înceapă lucrările agricole de sezon.
"La toamnă riscăm să nu mai recoltăm nimic", au completat alţi producători agricoli la aceea vreme.
• Promisiuni cu carul
La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) s-a declarat îngrijorat de situaţia producţiei de grâu.
Viorel Matei a precizat: "Iniţial s-a anunţat o producţie de grâu de 6,9 milioane de tone. Din păcate cred că vom avea nu mai mult de 3,2 - 3,4 milioane de tone din cauza nenumăratelor probleme din sector. Cu toate acestea, vom avea grâu suficient care să asigure necesarul de consum intern de 2,2 - 2,3 milioane de tone pe an".
Întrebat despre viitoarea campanie agricolă de toamnă, Viorel Matei a exemplificat că, în judeţul Timiş, mulţi fermieri au renunţat la arături şi la dezmiriştirile de sezon.
Liderul FNPAR ne-a declarat: "Avem o grămadă de promisiuni de la Ministerul Agriculturii şi de la cel de Finanţe. Ni s-a promis că vom beneficia de 70-80% din subvenţia pentru 2009, sau de eliminarea accizei la motorină. În plus, a apărut şi sprijinul prin certificatele de depozit. Dacă toate acestea nu vor funcţia, vom avea o campanie agricolă de toamnă extrem de dificilă, mai grea decât cea din 2008!".
• Rompan: "Producţia de grâu este slabă calitativ"
Producţia de grâu pare să fie anul acesta slabă nu numai din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ.
Aurel Popescu ne-a declarat că din producţia de circa 4,5 milioane de tone de grâu, doar aproximativ 1.000.000 de tone ar fi bun pentru panificaţie.
"Producţia de grâu a ţării este slabă din punct de vedere calitativ", a subliniat preşedintele Rompan.
În acest sens, domnia sa a precizat că Patronatul Rompan desfăşoară cu Institutul de Bioresurse Alimentare un proiect finanţat de Banca Mondială pentru tratarea unei părţi din grâul furajer.
În privinţa importurilor, Aurel Popescu a precizat că vom şti cu exactitate situaţia după data de 15 august când va fi terminată inventariere a producţiei agricole.
• Matei: "Vrem o lege pentru investiţii!"
Liderul FNPAR, Viorel Matei, mai susţine că agricultorii au neapărată nevoie de o lege a creditului pentru investiţii.
"Dacă am avea o asemenea lege prin care am putea să luăm credite cu dobândă între 4%-8% ca în Europa, lucrurile în agricultura noastră ar merge
Preşedintele FNPAR avertizează că la ora actuală pe piaţa este blocată ca urmare a preţurilor la cereale.
"Astăzi ne este mult mai rău ca ieri, şi mult mai bine ca mâine", concluzionează Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), referindu-se la situaţia din agricultură.