Alertă teroristă maximă în Bruxelles

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2015

Alertă teroristă maximă în Bruxelles

Actualizare 21:45 Centură explozivă, găsită la periferia Parisului într-o pubelă de gunoi

O posibilă centură cu explozibil a fost găsită, în această seară, într-o pubelă de gunoi, la periferia sudică a Parisului, potrivit unor surse citate de ziarul Le Figaro.

Centura explozivă a fost găsită într-un container de gunoi din zona Chopin, situată în Montrouge, o suburbie situată la periferia sudică a Parisului. Există suspiciuni că centura explozivă a fost abandonată de islamistul Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor comise în capitala Franţei.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:50 Un nou suspect inculpat în Belgia pentru participare la atentatele din Paris

Un nou suspect a fost inculpat astăzi în Belgia pentru participare la atentatele din Paris, în urma unei vaste operaţiuni antiteroriste în regiunea Bruxelles şi a oraşului Liege, a anunţat parchetul federal belgian într-un comunicat, potrivit AFP.

"Acesta este inculpat pentru participare la activităţile unui grup terorist şi la un atentat terorist" la Paris, a precizat parchetul, adăugând că suspectul a fost plasat în detenţie provizorie.

Alte 15 persoane arestate duminică seara în regiunea Bruxelles şi la Charleroi au fost eliberate, a precizat parchetul. În plus, dintre cele cinci persoane arestate în această dimineaţă în Belgia două au fost eliberate. Celelalte trei au rămas în arest până marţi dimineaţă şi "fac obiectul unor verificări suplimentare", se mai arată în comunicatul parchetului.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:37 Măsuri de securitate consolidate în locurile publice din Bamako

Măsurile de securitate de la principalele hoteluri şi alte locuri publice din Bamako au fost soldate în urma atacului comis vineri la hotelul Radisson Blu din capitala maliană de militanţi islamişti şi soldat în total cu 21 de morţi, printre care doi atacatori, relatează DPA.

Luni, drapelele au fost coborâte în bernă şi a fost ţinut un minut de reculegere pentru victimele atentzatului în instituţiile de stat, informează sursa citată. Azi e prima din cele 3 zile de doliu naţional decretat în Mali, care va fi marcat, în semn de solidaritate, şi în Senegal, Mauritania şi Guineea.

Şcolile, băncile, magazinele şi serviciile publice au fost redeschise şi funcţionează în regim normal. Posturile publice de radio şi de televiziune din Mali şi-au anulat emisiunile de divertisment, fiind difuzate în schimb programe de muzică creştină şi musulmană.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi securităţii maliene, ancheta se orientează spre 'mai multe piste', fără a exista deocamdată concluzii finale privind numărul şi naţionalitatea autorilor atacului, revendicat succesiv de două grupări islamiste radicale diferite: Al-Mourabitoun şi Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI).

------------

Actualizare 15:08 Cinci noi arestări în Belgia, în urma noilor razii ale poliţiei

Cinci persoane au fost reţinute luni dimineaţă în urma noilor operaţiuni antiteroriste în regiunea Bruxelles şi a oraşului Liege, ceea ce ridică la 21 numărul total de arestări de duminică seară, a anunţat parchetul federal citat de AFP şi DPA.

"În cadrul operaţiunii de ieri (duminică - n.r.) seară, au fost efectuate cinci percheziţii în această dimineaţă în regiunea Bruxellesului şi două în cea a oraşului Liege. Cinci persoane au fost private de libertate în urma acestor percheziţii", a indicat parchetul într-un comunicat.

"Toate obiectele confiscate în urma acestor razii sunt în prezent examinate", se mai arată în comunicat, care precizează că 26.000 de euro au fost găsiţi în una dintre aceste percheziţii.

De asemenea, parchetul menţionează că un BMW care a fugit de poliţie duminică în regiunea Liege a fost identificat şi că "nu există nicio legătură cu operaţiunea în desfăşurare".

Au existat informaţii că un suspect principal în comiterea atacurilor de la Paris a fugit din Belgia într-un BMW spre Germania, notează DPA.

-------

Actualizare 11:43 Patrule de militari pe străzile din Bruxelles, după raidurile şi arestările din cursul nopţii

Patrule de soldaţi au fost mobilizate luni, pentru a treia zi consecutiv, pe străzile din Bruxelles, în contextul căutărilor presupusului organizator al atacurilor teroriste de la 13 noiembrie de la Paris, transmite Reuters.

În pofida a 19 raiduri şi a 16 arestări în cursul nopţii de duminică spre luni, cetăţeanul belgian Salah Abdeslam nu a fost găsit încă, iar autorităţile atrag în continuare atenţia asupra unor posibile atacuri iminente ca cele din capitala Franţei, în care şi-au pierdut viaţa 130 de persoane, informează sursa citată.

Metroul, muzeele, şcolile, numeroase magazine şi cinematografele au rămas închise şi luni în capitala Belgiei şi a Uniunii Europene, unde numeroşi angajaţi vor lucra de acasă.

Premierul Charles Michel a anunţat că oraşul, care are 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub nivelul patru, maxim, de alertă teroristă, care înseamnă că ameninţarea unui atac este "gravă şi iminentă".

"Ne temem de un atac similar cu cel de la Paris, cu mai mulţi indivizi care ar putea comite mai multe atacuri simultan în mai multe locuri", a spus el într-o conferinţă de presă.

Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a declarat la postul de radio RTL că, totuşi, capitala Belgiei nu este închisă complet.

"În afară de închiderea metroului şi a şcolilor, viaţa merge înainte la Bruxelles. Sectorul public şi multe companii funcţionează astăzi", a afirmat Jambon luni dimineaţă.

Autorităţile urmează să analizeze din nou situaţia luni după-amiază.

------

Actualizare 7:50 Poliţia belgiană a arestat 16 persoane, dar nu a reuşit să-l găsească pe suspectul-cheie al atacurilor de la Paris

Poliţia belgiană a arestat 16 persoane în operaţiunile declanşate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franţa, a anunţat procurorul public la începutul zilei de luni, informează Reuters, DPA şi AFP.

Trei case au fost de asemenea percheziţionate la Charleroi, la sud de Bruxelles.

"Putem sublinia că nu s-au găsit arme sau explozibili. Abdeslam Salah nu a fost găsit" în timpul operaţiunii şi cele 19 raiduri s-au desfăşurat "fără vreun incident notoriu", a precizat procurorul Eric Van Der Sypt citind un comunicat într-o scurtă conferinţă de presă.

Cu toate acestea, în timpul unei percheziţii la un snack-bar în comuna din regiunea capitalei Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre poliţişti care au deschis focul de două ori, a adăugat Van Syrpt.

"Vehiculul a reuşit să fugă dar a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord, un individ rănit a fost arestat", a precizat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de France Presse, subliniind că este imposibil în acest stadiu să se spună dacă există o legătură între această arestare şi ancheta în curs de desfăşurare.

Purtătorul de cuvânt al parchetului a refuzat , "în interesul anchetei", să dezvăluie orice alt detaliu şi să răspundă la întrebările jurnaliştilor prezenţi.

"Şaisprezece persoane au fost arestate. Judecătorul va decide mâine dacă vor fi reţinute în continuare", a mai anunţat procurorul Van Syrpt, citat de Reuters.

Mai mulţi suspecţi ai atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane şi 352 rănite, au avut legături cu Bruxellesul, aminteşte DPA.

Duminică seară, poliţia a cerut în mod expres mass-media şi reţelelor sociale să nu difuzeze informaţii despre locurile desfăşurării raidurilor şi să se abţină de la filmarea în direct a operaţiunilor în curs.

De asemenea duminică, prim-ministrul Charles Michel, exprimându-se după o întâlnire cu şefii securităţii, a anunţat menţinerea nivelului de alertă teroristă la maximum luni, o altă zi când metroul şi şcolile din capitală vor fi închise de teama unui nou atac terorist în masă după cel de la Paris.

(I.D.)

---------

Autorităţile belgiene au ridicat sâmbătă, la maxim, nivelul alertei teroriste în Regiunea Bruxelles, citând o "ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie", relatează AFP, potrivit Mediafax.

"După o nouă evaluare", Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a declarat, într-un comunicat, că "nivelul alertei teroriste a trecut la 4, foarte grav, pentru Regiunea Bruxelles". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării", a adăugat OCAM.

OCAM descrie "o ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie". Centrul face apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transporturile în comun" şi centrele comerciale foarte frecventate.

OCAM cere, de asemenea, populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

"Situaţia este serioasă. Altfel, nu am trece la nivelul 4, dar situaţia este sub control", a declarat, sâmbătă, ministrul belgian de Interne, Jan Jambon.

Circulaţia metroului din Bruxelles a fost oprită, iar poliţişti şi soldaţi bine înarmaţi patrulau pe străile capitalei belgiene.

Guvernul a recomandat, de asemenea, anularea meciurilor de fotbal programate în weekend şi celor 19 localităţi care compun Regiunea Bruxelles să ia în considerare anularea tuturor evenimentelor majore.

Salah Abdeslam, un suspect-cheie în atentatele de la 13 noiembrie, din Paris, soldate cu 129 de morţi, este bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi.

Salah Abdeslam, al cărui frate Brahim a detonat explozibilii avuţi asupra sa pe bulevardul Voltaire din Paris, este căutat în continuare de autorităţi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb