ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA: "Mediul de afaceri consideră că ordonanţa 114 nu a fost oportună"

MELANIA AGIU
Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2019

"Mediul de afaceri consideră că ordonanţa 114 nu a fost oportună"

Mediul de afaceri consideră că Ordonanţa 114/2018 nu a fost oportună şi se pune problema în ce măsură efectele ei pot fi contracarate, a spus, ieri, într-o conferinţă de profil, Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică EY România. Expertul a menţionat: "Toată lumea din mediul de afaceri consideră că ordonanţa 114 nu a fost oportună. Cu siguranţă se pune problema în ce măsură efectele ei pot fi desfăcute, total sau parţial. Aştepăm o poziţie a noului guvern legat de toate sau măcar de o parte dintre măsuri. Mai concret, vorbim despre taxa bancară, de active, taxa în domeniul Telekom şi taxa în domeniul energiei. Mai sunt şi altele, dar impactul semnificativ financiar provine dinspre cele trei menţionate mai sus".

Potrivit reprezentantului EY, este necesar ca, de pe lista cu lucruri de făcut a noului guvern să nu lipsească realizarea unui studiu foarte detaliat, legat de impactul bugetar, indiferent dacă avem sau nu deficit.

De asemenea, acesta consideră că, printre priorităţile pe care noul Guvern trebuie să le aibă, se numără şi consolidarea fiscală, care a ajuns deja la Parlament, cu câteva şanse de a ajunge la victorie, dar şi iniţiativa de a muta contestaţiile de la ANAF la Ministerul de Finanţe.

Alex Milcev a precizat: "O măsură pe care ne aşteptăm ca noul Guvern să o ia, în următoarele luni, este consolidarea fiscală despre care se tot discută de un an de zile şi care a ajuns la Parlament, cu şanse dubioase de a ajunge la victorie. Este ceva ce a fost acceptat de guvernul anterior, a fost salutat şi acceptat de Mediul de Afaceri şi sperăm ca această măsură să nu se piardă undeva în culoarele procesului decizional al Parlamentului. În acelaşi pachet apare şi o iniţiativă lăudabilă de a muta contestaţiile de la ANAF la Ministerul de Finanţe. Pare o chestie de procedură foarte obscură şi care a preocupat numai consultanţii fiscali, reprezentanţii ANAF şi Ministerul de Finanţe, dar nu este aşa. După cum ştiţi, de ani de zile, contestaţiile se rezolvă la ANAF. Această măsură de a muta contestaţiile la o altă insituţie, adică la Ministerul de Finanţe, a fost una care să asigure imparţialitatea mai mare faţă de situaţia actuală. Guvernul anterior a salutat şi a agreeat această idee, de asta a ajuns în proiect de lege şi ne aşteptăm ca şi noul guven să reia această iniţiativă bună şi să nu treacă prea mult timp până la adaptarea ei".

Mihaela Mitroi, Partener, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România, a explicat că, după ce guvernul actual a anunţat că vrea să renunţe la cele trei tipuri de taxe din cele trei industrii, nu ne rămâne decât să aşteptăm să se producă modificarea Ordonanţei 114: "Guvernul actual a anunţat că vrea să renunţe la cele trei tipuri de taxe din cele trei industrii, deci ne aşteptăm să se producă modificarea ordonanţei 114. Singura chestiune care poate să ridice un semn de întrebare este faptul că acelaşi guvern a declarat că nu intenţionează să revină cu Ordonanţă de urgentă ci doreşte să introducă toate modificările prin Parlament. După ce, în prealabil, exisă un studiu de impact. Aspectul care poate să pună nişte semne de întrebare este cât va dura modificarea legislativă folosind calea Parlamentului".

În ceea ce priveşte tendinţele, domnia sa consideră că, din declaraţiile publice, făcute de actualul guvern, se înţelege că, anul viitor, nu vom avea modificări substanţiale de impozitare, deoarece cota unică rămâne şi nu sunt prevăzute modificări de impozitare în sensul creşterii sau descreşterii.

Potrivit doamnei Mitroi, descreşterea este un lucru aproape imposibil, datorită faptului că, în ţara noastră, taxele reprezintă 26% din PIB, faţă de 40% cât sunt la nivel european.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că sub nicio formă nu ar trebui să procedăm la o scădere de impozitare.

Astfel, vor fi eliminate anumite taxe din progamul de guvernare, în mod special supra-impozitarea la contractele part-time.

Experţii din cadrul EY România au vorbit despre un nou program de interconectare a mediului de afaceri cu autorităţiile fiscale - Safety - program ce presupune mai multe etape, precum cea de interconectare şi cea de analiză a datelor pe care le primeşte.

Costin Manta, Senior Manager - departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei EY România, susţine că "Safety" reprezintă posibilitatea autorităţilor fiscale de a face anumite verificări, pe cale electronică, direct în sistemul companiei, precum şi posibilitatea de a vizualiza diverse facturi care le sunt de interes, dar şi modul în care raportează declaraţiile, în timp real. În prezent, inspecţiile fiscale se fac, în mare parte, pe hârtie, însă cu măsura Safety, dar şi cu alte instrumente de analiză s-ar putea reduce durata inspecţiei şi impactul asupra companiilor, iar autorităţiile fiscale ar putea face diverse verificări automate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb