Declaraţiile premierului Marcel Ciolacu, legate de concediile medicale, au reuşit să producă valuri, majoritatea de indignare. "Un strănut poate îmbolnăvi toate persoanele pe o rază de doi metri", îi transmite Alianţa Pacienţilor Cronici din România lui Marcel Ciolacu. Viorel Alexandrescu, de la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă a declarat: "Strănutul este reflexul de eliminare a secreţiilor rezultate în urma infecţiilor virale. Picăturile mari pot avea diametrul de cinci microni, şi cad la o distanţă de unu-doi metri, iar nucleii de picătură, care au diametrul sub trei microni, pot pluti în aer chiar şi o oră-două".
Anumite categorii de bolnavi cronici precum pacienţii oncologici, pacienţii cu boli autoimune, pacienţii cu transplant, datorită faptului că folosesc medicaţie imunosupresoare, dar şi pacienţii cu imunodeficienţe primare şi secundare deoarece au sistemul imun slăbit, prezintă risc de agravare a bolii sau chiar deces dacă intră în contact cu persoane care suferă de boli respiratorii virale precum viroza, gripa sau COVID. Conform alianţei: "Este important în această perioadă, dacă prezentăm semne de gripă, COVID sau chiar o banală răceală, să purtăm mască şi dacă este posibil să rămânem acasă. Astfel ne recuperăm mai repede dupa un episod de viroză dar şi protejăm persoanele care au probleme de imunitate. Un mediu de lucru sănătos înseamnă angajaţi sănătoşi! O persoană răcită, venind la serviciu, poate să îmbolnăvească toţi colegii afectând întreaga activitate a firmei. Este util să menţionăm, concediile medicale până în 5 zile sunt suportate direct de către angajatori fără a fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate conform OUG 158/2005, astfel majoritatea concediilor medicale pentru bolile respiratorii virale nu afectează bugetul asigurărilor sociale de sănătate.Rugăm Guvernului şi Minsterului Sănătăţii să realizeze campanii de informare care să explice de ce este nevoie să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticaţi cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID. Prevenţia este cea mai importantă armă împotriva îmbolnăvirilor. În cazul bolilor respiratorii virale izolarea la domiciliu, măsurile de distanţare şi purtarea măştii de protecţie pot ajuta la limitarea răspândirii acestor boli şi la protejarea familiei, colegilor, prietenilor".
Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuţia la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către organele abilitate, mai adaugă Alianţa Pacienţilor Cronici.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a transmis, un mesaj ironic premierului Marcel Ciolacu, care s-a arătat nemulţumit de numărul mare de concedii mediale acordate pentru "dureri de spate" şi "răceală". Medicul afirmă că ar putea fi exlus de pe lista de urgenţe şi orice sindrom febril, pentru că "e dovedit ştiinţific că mişcarile repetate degajă energie şi orice salariat cu frisoane e o sursă ecologică": "Înţeleg că dl Prim-ministru va modifica toată legislaţia cu privire la concediile medicale şi la definirea şi codificarea urgenţelor, ca să nu mai ia concedii cei cu crize de HDL cu sindrom radicular (popular "dureri de spate") sau, Doamne fereşte, cu gripă. Recomand foarte serios să excludă de pe lista de urgenţe medico-chirurgicale şi orice sindrom febril, fiindcă e dovedit ştiinţific că mişcarile repetate degajă energie şi orice salariat cu frisoane e o sursă ecologică". Aceasta a mai adăugat: "Ne încadrăm şi la energie verde şi putem şi să economisim banii de pe concediile medicale. Astfel vom putea în sfârşit să dam concedii medicale la oameni sănătoşi, chiar 14 zile, aşa, ca în pandemie, că ei nu degajă nimic".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 11:19)
Mie mi-au impozitat cu 10 la suta CM in decembrie si nu mi-au acordat nici indemnizatia de doctorat. Mai multi colegi nu mai beneficiaza de aceasta indemnizatie de doctor conditionata de bunul plac al superiorilor de opinia lor sau de toanele lor.Si aceasta lege trebuie modificata. Multi detinatori de titlu de doctor sunt revoltati in toata tara...Ei nu fac greva sau protest sufera in liniste. Lovim si in meritocratie prin aceasta prevedere din ordonanta trenulet.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 11:30)
Oamenii invatati si cu doctorate "adevarate" nu sunt la "moda"
ci vanzatorii ambulanti (vezi Germania),patroni de gogoserii (Ro).....