Alocările bugetare, insuficiente pentru micile localităţi urbane

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2021

Primarii oraşelor mici şi medii din ţara noastră sunt nemulţumiţi de modul în care guvernul Cîţu a înţeles să construiască bugetul din acest an în privinţa sumelor alocate comunităţilor locale. Ei au sperat că, în urma deselor întâlniri prealabile cu Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor Publice, cu premierul Florin Cîţu şi chiar cu Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, solicitările le vor fi ascultate şi bugetul de stat va fi îmbunătăţit. Din păcate, primarii de oraşe au constatat că Parlamentul nu a modificat nimic şi legea 15/2021 privind bugetul de stat a fost adoptată şi publicată în Monitorul Oficial în forma întocmită de guvern.

"De ceea ce îmi era frică, nu am scăpat, s-a confirmat. Din punct de vedere al bugetelor locale, guvernul ne-a făcut să pierdem mai bine de două luni, degeaba. Putea să îşi asume răspunderea pe legea bugetului de stat aşa cum a făcut în 2019 guvernul Orban. Bugetul de stat pe anul 2021 arată aroganţa Guvernului - de a nu ţine cont de prevederile legale, cât şi de propunerile şi de nevoile reale ale oraşelor - şi neclaritate în privinţa plăţii drepturilor asistenţilor şi ale persoanelor cu handicap grav şi transportului elevilor din învăţământul preuniversitar. Nu vom putea să continuăm proiectele în derulare şi nici nu vom putea să promovăm investiţiile noi, de care cetăţenii oraşelor noastre au nevoie. Refuzul Guvernului de a aloca surse financiare necesare poate face şi mai precară siguranţa pacienţilor din spitale şi a elevilor din liceele pe care primarii şi consiliile locale din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş le administrează. Mai mult de o treime din populaţia României (peste 7 milioane de cetăţeni) beneficiază de serviciile publice ale oraşelor (spitale, licee, evidenţa persoanelor şi altele, beneficiarii fiind - în mod egal - locuitorii oraşelor şi comunelor învecinate şi doar oraşele susţin - din bugetele proprii - efortul financiar pentru susţinerea funcţionării acestora. Ce o fi atât de greu de înţeles pentru guvernanţi, când tot omul de rând pricepe aceste lucruri? Noi ne-am luat după Programul de Guvernare şi după legislaţia în vigoare şi acum trebuie să-i dezamăgim şi noi pe cei care au votat. Cerem guvernului să nu împiedice dezvoltarea oraşelor, iar pentru aceasta în buget trebuie să existe banii necesari pentru operaţionalizarea OUG 156/2020 şi tragerile pentru acesarea creditelor rambursabile avizate de comisia de autorizare a împrumuturilor locale", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, structură asociativă a celor 216 localităţi urbane mici şi medii din ţara noastră.

Domnia sa susţine că este nevoie ca Guvernul să suplimenteze pentru administraţiile publice locale creditele de angajament cu 500 milioane lei şi creditele bugetare cu 250 milioane lei şi să modifice OUG 156/2020 în sensul acoperirii, şi pentru perioada 2021-2027, prin autoritatea de management a 75% din cheltuielile neeligibile pentru realizarea proiectelor cu finanţare europeană necesare comunităţilor locale.

De asemenea, primarii localităţilor urbane doresc ca premierul Florin Cîţu să specifice că sumele necesare pentru asigurarea drepturilor pentru protecţia copilului, centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav vor fi susţinute în procent de 90% de la bugetul de stat şi nu în procent de "până la 90%", aşa cum este trecut în legea 15/2021.

Toate aceste probleme au fost sesizate ieri şi lui Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în cadrul întâlnirii pe care demnitarul a avut-o cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb