ALT CUTREMUR CU MULTE GRADE LA INTERNE Arestări spectaculoase pe "metru pătrat" în afacerea imobiliară Băneasa

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2009

Şefii serviciului de informaţii din Ministerul de Interne, reţinuţi în dosarul afacerii imobiliare "Băneasa Investment", controlată de Gabriel Popoviciu

Prejudiciul subevaluării terenurilor statului ar fi de 1 miliard de euro, dar DNA nu spune dacă experţii evaluatori sunt anchetaţi sau nu

Universitatea de Ştiinţe Agricole a intrat în afacere pentru că nu a avut 5 milioane de euro ca să replanteze Ferma Pomicolă Băneasa

Dosarul "Băneasa Investment" este în cercetări de peste şapte ani

Luptele aprige pentru controlul serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, care au dus deja la demisia a doi miniştri în nici trei săptămâni de la instalare, au ca rezultat cele mai spectaculoase arestări din ultimii douăzeci de ani: directorul unui serviciu de informaţii şi un important om de afaceri.

Abia instalat în funcţie de zece zile, şeful direcţiei de informaţii din Ministerul de Interne a fost reţinut marţi seară de către Departamentul Naţional Anticorupţie pentru că i-ar fi pus la dispoziţie omului de afaceri Gabriel Popoviciu date secrete din dosarul său penal, în schimbul unor beneficii personale. Fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice Bucureşti, Ioan Alecu, şi Gabriel Popoviciu sunt cercetaţi de către procurori încă din 2002, pentru abuz în serviciu şi, respectiv, complicitate la abuz în serviciu, pentru modul în care au constituit afacerea imobiliară prin asocierea dintre firma omului de afaceri şi terenurile statului, 224 de hectare în Băneasa, administrate de Universitate.

Acţiunea penală în care sunt cercetaţi cei doi a pornit de la o plângere penală făcută de George Becali, după ce patronul echipei Steaua nu a reuşit să intre în asocierea cu terenurile administrate de Universitate.

Prejudiciu de aproape 1 miliard de euro

Procurorii cercetează, fără niciun rezultat, de şapte ani afacerea Băneasa Investment, după ce subiectul a fost întors pe toate părţile de presă, parlamentari şi Curtea de Conturi. Invariabil, miniştrii interpelaţi în Parlament au declarat că asocierea dintre Universitate şi firma lui Popoviciu este legală, deşi ea s-a făcut fără licitaţie, iar la momentul perfectării afacerii, în anul 2000, Universitatea de Ştiinţe Agronomice, nici nu avea drept de proprietate asuprea terenului Fermei de Cercetare Pomicolă din Băneasa.

Dreptul de proprietate a fost obţinut abia în 2002, după ce o hotărâre judecătorească nu a mai fost atacată cu recurs. Terenurile au fost evaluate din nou în 2003, de o echipă de cinci experţi. Valoare aportului în natură al Universităţii a fost fixată, în final, la 948 de miliarde de lei, adică aproximativ 25 de milioane de euro la acel moment. Ceea ce înseamă că experţii au evaluat metrul pătrat, în 2003, la doar 10 euro.

Procurorii consideră însă că valoarea terenurilor a fost subevaluată cu aproximativ 1 miliard de euro, apreciind potrivit unor contraexpertize că valoarea terenurilor la acel moment era de aproximativ 450 de euro/mp.

Un alt aspect cercetat de procurori este modul în care firma controlată de Gabriel Popoviciu a intrat în această asociere fără licitaţie, precum şi dacă Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti avea dreptul să intre în această afacere în anul 2000.

Şapte ani fără bani

Distrugerea Fermei Pomicole pentru a face loc afacerii rezidenţiale Băneasa s-a făcut pentru că Universitătea nu a avut 5 milioane de euro şi nu avea bani ca să-şi păzească ferma împotriva vandalizărilor. Astfel că Universitatea a acceptat să intre în firma "Log Trans" SRL (devenită Băneasa Investment) a lui Gabriel Popoviciu, cu 49%, în schimbul aportării dreptului de proprietate asupra celor 224 de hectare ca să replanteze pomi şi viţă de vie pe cele 224 de hectare. În schimb, până în 2007, Universitatea susţine că nu a obţinut venituri importante de pe urma asocierii.

Utilităţi pe banii bucureştenilor

Băneasa Investment a donat cu titlu gratuit aproximativ 25 de hectare Primăriei Capitalei pentru ca aceasta fiabilizeze terenul, prin racordarea cartierului la utilităţi şi construcţia reţelei de drumuri. Banii urmau să fie alocaţi din bugetul municipalităţi. Energia electrică pentru acest cartier va fi vândută prin firma "City Utilities", controlată de Băneasa Investment şi administrată de Sorin Teşu, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase.

Legături vechi

Sorin Teşu este fiul fostului ministru al agriculturii din regimul Ceauşescu, iar Gabriel Popoviciu este ginerele fostului prim-vicepriministru Ion Dincă, fiind cumnat cu preşedintele clubului Dinamo, Nicolae Badea.

Aurel Popoviciu, tatăl lui Gabriel Popoviciu, este fost profesor la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, fiind coleg cu Ioan Alecu, rectorul care a facilitate afacerea imobiliară, reţinut şi el în acest caz.

Tehnica SRI a dovedit-o pe cea de la "doi şi-un sfert"

Şefii serviciului de informaţii din Ministerul de Interne au fost reţinuţi de procurorii DNA în urma unor interceptări telefonice efectuate de SRI, dar şi autodenunţului unui fost ofiţer de poliţie transferat la DNA, implicat în dosarul penal "Băneasa Investment".

Cu toate că, potrivit unor informaţii din surse DNA, procurorii consideră că statul ar fi fost prejudiciat cu 1 miliard de euro prin subevaluarea aportului în natură a Universităţii la societatea "Băneasa Investment", DNA nu a comunicat oficial dacă experţii care au evaluat acele drepturi sunt cercetaţi şi ei în acest dosar.

Potrivit unor surse din DNA, în acest dosar mai sunt învinuiţi şi alţi administratori de la Băneasa Investments şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei.

Miza

Unele surse susţin că, de fapt, miza scandalului actual din Ministerul de Interne ar fi desfiinţarea serviciului de informaţii, singurul care revenise PSD, la formarea actualui Cabinet. De alfel, acesta a fost şi motivul pentru care liderii PSD au ales să preia conducerea acestui minister, în detrimentul portofoliului transporturilor.

Firmele familiei Popoviciu

Aurel şi Lidia Popoviciu (părinţii omului de afaceri)

PARC HOTELS SA

IBT CORPORATION INVESTITII SRL

TRANS TEL SERVICES SRL

UNIVERSAL TECHNOLOGY TRADING SRL

WESTERN OUTDOOR SRL

US FOOD NETWORK SA

I.B.T. INVEST TRUST SRL

GLOBE TRADING SRL

ALLTROM SERVICE SRL

AMERICAN RESTAURANT SYSTEM SA

ALLTROM SRL

BUSINESS DEVELOPMENT & TRADING SRL

COMALIMENT SA

CASA DOINA SRL

DOROBANTI 239 IMOBILIARE SRL

FARVIEW INVESTMENTS SRL

KEMPER TRADING SRL

Gabriel Popoviciu

RADCOM SRL

MOARO TRADING SRL

RELCO SA

M.B.L. COMPUTERS SRL

UNITECH ELECTRONICS SRL

GRAND PLAZA HOTEL SA

INTER-MECANORD SA

CLUBUL VINULUI SA

COMALIMENT SA

BANEASA INVESTMENTS SA

GLOSSY SA

BROKERO SA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb