Piaţa pentru sisteme de profile cu aplicaţii arhitecturale va creşte în 2011 cu aproximativ 5-7% şi ar putea atinge nivelul de circa 117 milioane de euro, datorită programelor de reabilitare termică şi expansiunii reţelelor de magazine, a declarat Horaţiu Capmare, directorul de vânzări al Alumil Rom Industry SA. "Piaţa pentru sisteme de profile cu aplicaţii arhitecturale se află undeva în jur de 100-110 milioane de euro anual. În 2011 va fi o revenire, dar nu foarte puternică, pe care o estimăm că la nivelul pieţei va fi de plus 5-7%. În ceea ce priveşte Alumil Rom, estimez că vom avea o creştere peste nivelul pieţei, dat fiind că avem produse de calitate şi preţuri competitive", a spus oficialul Alumil, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, avansul pieţei va fi dat de reabilitările termice, expansiunea lanţurilor de mari magazine şi băcănii. "Pe lângă acestea, băncile puternice încep, deocamdată timid, să acopere golurile din piaţă lăsate de concurenţii mai mici care s-au contractat şi de la care vor prelua sediile, le vor moderniza şi rebrandui. Foarte importante sunt şi investiţiile statului, ale Ministerului Dezvoltării, săli de sport, bazine de înot, patinoare", a afirmat Horaţiu Capmare şi a precizat că sunt avansate mai multe proiecte de tip Aqualand. Directorul de vânzări al Alumil Rom a adăugat că "din păcate, vorbim aproape în exclusivitate despre investiţii străine, mari dezvoltatori care vin de-afară, pentru că dezvoltatorii imobiliari din Româ-nia stau cu miile de apartamente nevândute şi la care calitatea este execrabilă".
Întrebat despre efectele crizei asupra afacerilor, Horaţiu Capmare a apreciat că, din punctul de vedere al companiei sale, criza a avut un efect bun. "Vedeţi ce se întâmplă cu proiectele rezidenţiale cu finisaje ieftine, care rămân nevândute la ora actuală, în timp ce proiectele InCity, Planifica, Platinum Towers sau blocurile din Titan ale celor de la Daniasibus din Israel, la care nivelul calitativ este ridicat, stau mult, mult mai bine la vânzări. Piaţa s-a contractat şi cu toate că au mai redus din preţuri, au o profitabilitate mult mai bună", a adăugat directorul de vânzări al Alumil Rom.
Acesta a mai arătat că anul a început promiţător: statul a reluat proiectele de reabilitare termică a locuinţelor, iar clienţii au înţeles ce înseamnă o tâmplărie de slabă calitate, mai ieftină. "Au expirat garanţiile la primele reabilitări şi s-a văzut ce fiasco total a fost, aşa că acum nu mai este nevoie să convingem noi pe nimeni să solicite tâmplărie din aluminiu. Şi cei care coordonează proiectele de reabilitare termică au înţeles diferenţa între o tâmplărie de calitate şi nişte termopane, care după epuizarea garanţiei pot lăsa frigul şi apa să intre în casă, condensul pe sticlă fiind cea mai mică problemă", a spus Horaţiu Capmare.
În încheiere, directorul de vânzări al Alumil Rom s-a referit la anunţul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) de a începe o monitorizare a firmelor care activează în domeniul tâmplăriei de aluminiu şi PVC. În anul 2011, ISC, în calitate de organism de control pentru supravegherea pieţei produselor pentru construcţii, cu excepţia celor care au rol în securitate la incendiu, va derula programul sectorial de supraveghere a pieţei, inclusiv în domeniile "uşi, porţi şi ferestre - cod 1.27 şi 1.28", respectiv "produse termoizolante - cod 1.25 şi 2.38", au informat oficialii ISC. Piaţa pentru sisteme de profile cu aplicaţii arhitecturale se situează la nivelul de 100-110 milioane de euro anual, iar Alumil Rom Industry SA este lider, cu o cotă estimată la 35-38%. În total sunt 10-12 jucători, dar următorii doi deţin o cotă de piaţă de 12-15%, respectiv, 7-8%. Practic, este o piaţă oligopolistă cu 5-6 companii.