Amazon urmează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi în funcţii corporative şi tehnologice, începând cu această săptămână, potrivit unui articol publicat de The New York Times, transmite News.ro.
Acţiunile Amazon au scăzut ieri cu aproximativ 2,5%.
Restructurările ar fi cele mai mari din istoria companiei şi ar avea un impact în primul rând asupra diviziei de dispozitive a Amazon, diviziei de retail şi resurselor umane.
Disponibilizările raportate ar reprezenta mai puţin de 1% din forţa de muncă globală a Amazon şi 3% din angajaţii săi corporativi.
Informaţia a apărut după reducerea numărului de angajaţi la alte firme de tehnologie. Meta a anunţat săptămâna trecută concedierea a peste 13% din personalul său, sau peste 11.000 de angajaţi, iar Twitter şi-a concediat aproximativ jumătate din forţa de muncă în zilele următoare achiziţiei companiei de către Elon Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari.
Amazon a raportat 798.000 de angajaţi la sfârşitul lui 2019, dar avea 1,6 milioane de angajaţi cu normă întreagă şi cu normă parţială la 31 decembrie 2021, o creştere de 102%.
New York Times a spus că numărul total de disponibilizări rămâne fluid şi s-ar putea schimba.
Un reprezentant de la Amazon nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Sezonul cumpărăturilor de sărbători este critic pentru Amazon şi, de obicei, unul în care compania şi-a mărit numărul de angajaţi pentru a satisface cererea.
Dar Andy Jassy, care a preluat funcţia de CEO în iulie 2021, a fost în regim de reducere a costurilor pentru a păstra numerarul, în timp ce compania se confruntă cu încetinirea vânzărilor şi cu o economie globală cu perspective negative.
Compania a anunţat deja planurile de a îngheţa angajările pentru roluri corporative în activitatea sa de retail.
În ultimele luni, Amazon şi-a închis serviciul de telesănătate, a întrerupt producţia unui proiector pentru apeluri video pentru copii, a închis toate centrele sale de apeluri din SUA, cu excepţia unuia, şi-a oprit robotul de livrare ambulant, a închis lanţurile de magazine fizice cu performanţe slabe şi închide, anulează sau amână deschiderea unor depozite noi.
Amazon a raportat în octombrie venituri dezamăgitoare pentru trimestrul trei, care i-au speriat pe investitori şi au făcut ca acţiunile să scadă cu peste 13%.
Capitalizarea de piaţă a Amazon a scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari din aprilie 2020, fiind pentru a doua oară când un raport trimestrial a dus la o scădere procentuală de două cifre a preţului acţiunilor companiei.
Vânzarea de acţiuni a continuat câteva zile după raport şi a şters aproape toată creşterea înregistrată de preţul acţiunilor în timpul pandemiei.
Acţiunile Amazon au scăzut în acest an cu aproximativ 41%, mai mult decât scăderea cu 14% a indicelui S&P 500 şi sunt pe cale să înregistreze cea mai slabă evoluţie din 2008.