Ambasada Germaniei la Bucureşti a anunţat că Republica Federală Germania sprijină din nou proiectul "Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limbă germană din România", cu o sumă totală de 900.000 de euro, relatează News.ro.
Potrivit comunicatului de presă al Ambasadei Germaniei în România, această finanţare este destinată promovării limbii germane la nivel de limbă maternă în şcolile şi în instituţiile de învăţământ de stat din România şi de a reduce deficitul de cadre didactice calificate.
Prin perfecţionarea periodică a profesorilor vorbitori de limba germană şi prin elaborarea de manuale moderne în limba germană, proiectul îşi propune să le permită elevilor din România să continue învăţarea limbii germane la nivel nativ. Mai mult, tinerii vorbitori de limbă germană vor fi motivaţi să urmeze o carieră didactică, mai spune sursa citată.
Proiectul este implementat de Fundaţia Saxonia din judeţul Braşov.
Prin urmare, ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer, şi directorul general al Fundaţiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft, au semnat astăzi, la Ambasada Germaniei la Bucureşti, acordul de finanţare pentru suma de 900.000 de euro. Peste 900 de profesori şi educatori beneficiază astfel de indemnizaţii.
Scopul este de a asigura o predare de înaltă calitate în limba germană. De asemenea, proiectul sprijină echipe de autori care redactează sau actualizează manuale moderne pentru învăţământul în limba germană maternă din România, mai indică sursa menţionată.
"Mă bucur foarte mult că putem sprijini şi în acest an predarea limbii germane în România cu o sumă semnificativă de bani. În multe privinţe, acesta este un important proiect etalon pentru promovarea limbii germane, pentru minoritatea germană şi pentru înţelegerea reciprocă. Peste 22.000 de copii şi elevi beneficiază de predarea limbii germane ca limbă maternă. Prin acest proiect, ne aducem contribuţia pentru a ne asigura că profesorii vorbitori de limba germană oferă în continuare un învăţământ excelent în limba germană în multe şcoli din România. Totodată, dorim să folosim acest proiect pentru a contracara migraţia acestor profesori către alte profesii. Prin măsuri de formare profesională şi manuale moderne, în România se poate oferi o educaţie în limba germană de înaltă calitate pedagogică", a afirmat ambasadorul Dr. Peer Gebauer, conform sursei amintite.
De asemenea, directorul general al Fundaţiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft a precizată că proiectul este foarte importat în vederea păstrării învăţământului în limba germană în România.
"Acest proiect, finanţat de Germania, are o importanţă deosebită pentru păstrarea învăţământului în limba germană în România. El le arată profesorilor că predarea în limba germană este apreciată şi că munca suplimentară corespunzătoare este recunoscută. Şcolile de stat cu predare în limba germană ca limbă maternă sunt vitale pentru minoritatea noastră şi sunt foarte căutate solicitate, inclusiv în rândul populaţiei vorbitoare de limbă română. În fond, aceşti elevi sunt beneficiarii proiectului de susţinere a profesorilor vorbitori de limba germană, care reprezintă astfel o investiţie în generaţia următoare. Fundaţia Saxonia a desfăşurat în mod constant activităţi în domeniul social şi de sprijin economic şi s-a ocupat încă de la început de proiectul de susţinere a cadrelor didactice din învăţământul în limbă germană din România", a explicat Klaus-Harald Sifft.