AMBASADORUL FEDERAŢIEI RUSE LA BUCUREŞTI: Investitorii ruşi sunt interesaţi de privatizările Guvernului Ponta

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2013

Investitorii ruşi sunt interesaţi de privatizările Guvernului Ponta

Macsim, Camera de Comerţ Româno-Rusă: "Investitorii străini să mai danseze şi ei după cum cântăm noi, nu invers"

Investitorii ruşi sunt interesaţi să ia parte la privatizările avute în vedere de Guvernul de la Bucureşti, a declarat recent ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Sergheevici Malghinov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian.

Cu această ocazie, diplomatul rus a enumerat şi câteva dintre problemele de ordin general cu care se confruntă investitorii ţării sale în România.

Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Rusă, ne-a declarat că, în esenţă, problemele cu care se confruntă investitorii ruşi sunt aceleaşi pe care le au de înfruntat mulţi inves­titori străini în ţara noastră. Domnia sa ne-a spus: "Investitorii ruşi, şi cei străini în general, trebuie să se conformeze legislaţiei din ţara noas­tră. Problema ruşilor este, însă, că ei au fost obişnuiţi să fie toleraţi, iar schimbările care au avut loc în ultima perioadă în ţara noastră sunt cumva un semnal că nerespectarea legislaţiei în vigoare nu va mai rămâ­ne nesancţionată".

Domnia sa mai declară că "recentele dezvăluiri de la Mechel Câmpia Turzii sau Bechtel sunt exemple concludente care vin să ateste tocmai faptul că investitorii străini trebuie să fie racordaţi la cadrul normativ din ţara noastră. Adică să mai danseze şi ei după cum cântăm noi, nu invers".

Totodată, domnul Mihai Macsim atribuie eşecul privatizărilor din ţara noastră cu inves­titori ruşi pe seama managementului neperformant şi neadecvat pe care companiile din Rusia l-au avut.

Domnia sa afirmă că în România, la fel ca în multe alte state din Europa, managerii autohtoni angajaţi de investitorii străini, din lipsă de rezultate şi profesionalism au acuzat că în România şi în alte state europene, se fac afaceri doar pe relaţii, trafic de influenţă şi tentative de ocolire a legislaţiei.

Viitorul investiţiilor ruseşti în ţara noastră va depinde, în opinia domnului Macsim, de practicile manageriale pe care le vor întreprinde. "Soarta investiţiilor ruseşti în economia românească atârnă de profesionalismul şi cunoaşterea de care managerii angajaţi de ruşi vor da dovadă", constată domnia sa.

În ultimii ani, au apărut multe informaţii cu privire la interesul ruşilor pentru unele companii din ţara noastră, cum ar fi Oltchim, Oil Terminal, companiile energetice. Surse din energie ne-au declarat că oficialii statului rusesc au participat la negocieri cu partea română, oferind preţuri foarte mari pentru pachetele de acţiuni ale unor companii (Transgaz, Transelectrica, Petrom, Romgaz), însă până acum nu s-a concretizat nimic.

Autorităţile susţin în continuare că grupul TISE, din care face parte şi Gazprom, ar fi încă interesat de combinatul de la Râmnicu Vâlcea.

Comisie mixtă interguvernamentală româno-rusă, în aprilie, la Bucureşti

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ar putea efectua o vizită la Moscova, la finalul acestei luni, ca să discute cu omologul său din Federaţia Rusă, dar şi cu co-preşedintele Comisiei mixte interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică despre problematica relaţiilor economice bilaterale.

Ministrul Varujan Vosganian a susţinut, în întâlnirea pe care a avut-o recent cu ambasadorul Federaţiei Ruse, că relaţiile economice bilaterale pot fi relansate atât la nivel de ţări, cât şi la nivelul companiilor, prin stimularea investiţiilor, a comerţului bilateral. Demnitarul român a apreciat că întâlnirea cu ambasadorul Malghinov reprezintă un prim pas pentru începerea pregătirii lucrărilor sesiunii a XI-a a Comisiei mixte interguvernamentale româ­no-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, ce va avea loc la Bucureşti, în luna aprilie a.c. Varujan Vosganian a enumerat câteva domenii de interes reciproc, respectiv colaborarea cu Gazprom, cu Gazprom Neft, cu investitorii ruşi prezenţi în România, posibilitatea atragerii unor noi investitori ruşi etc.

La sfârşitul anului 2012, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale româno-ruse a fost de 4,422 miliarde USD (în creştere cu 1,8% faţă de anul 2011). Nivelul importurilor României a fost de 3.070,8 milioane USD (creştere de 4,9% faţă de 2011), iar cel al exporturilor de 1.351,3 milioane USD (scădere de -4,6% faţă de 2011). (Sursă Minis­terul Afacerilor Externe).

A) Structura exporturilor

Un număr de 4 grupe de produse concentrează 75,6% din exporturile româneşti în Federaţia Rusă.

Primele 10 grupe de produse exportate sunt:

1. Vehicule, aeronave, vase şi echipamente auxiliare de transport 34,0%;

2. Maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi 21,5%

3. Produse ale industriei chimice şi ale industriei conexe 14,3%;

4. Metale comune şi articole 6,4%;

5. Materiale plastice şi articole, cauciuc 5,9%;

6. Mărfuri şi produse diverse - (Mobilă 32 milioane lei) 3,9%;

7. Produse ale regnului vegetal 3%;

8. Lemn, cărbune de lemn, articole 2,8%;

9. Pasta de lemn 2%;

10. Materiale textile şi articole 1,8%.

B) Structura importurilor

Un număr de 3 grupe de produse la import (purtătorii de energie: ţiţei şi produse petroliere; gaze naturale şi gaz de sondă; cărbune) reprezintă 85,5% din importurile României din Federaţia Rusă.

Primele 10 grupe de produse importate sunt:

1. Ţitei şi produse petroliere - 48,7%;

2. Gaze naturale, Gaz de sondă (propan, etilenă, butan) - 35,5%;

3. Materiale plastice şi articole din cauciuc - 3,8%;

4. Metale comune şi articole - 2,8%;

5. Produse ale industriei chimice şi ale industriei conexe - 2,5%;

6. Minereuri, zgură, cenuşă - 2,3%;

7. Cărbuni - 1,3%;

8. Pastă de lemn, deşeuri hârtie - 1,2%;

9. Maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi - 1,1%

10. Sare, sulf, pământuri, ipsos, var, ciment - 0,2%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. rusii nu au ce cauta la noi, aduc doar necazuri; urmaresc sa controleze sistemul energetic, prin care sa controleze Romania.

    1. Da, domnul meu , sa nu mai vina nimeni in Romania , sa ne hranim din copaci orgoliul nostru prostesc ...Ce mai avem al nostru !?

      Bine ca alte tari,chiar si Germania colaboreaza din greu cu Rusia. Mai mult ca atat fostul cancelar german d-nul Schroder este chiar membru in Consiliul de administratie la Gazprom...Bine ca nea indoctrinat Basescu sa nu ne mai uitam in EST. Ce prostie pe capul celor care cred asa ceva... Conteaza mai mult ce persoane promovam sa accepte o colaborare ,ce urmarim si ce afacer sunt profitabile tari. Uite ce se intampla cu noi privind numai spre VEST d.p.d.v. economic .Cine ne ajuta idin VEST ?? Interesul si celor din VEST au fost sa intre in Romania sa-si faca afacerile De exemplu Germania fac afaceri de 9 mld . Euro in Romania. D-na Merkel la penultima vizita in Romania ia atras atentia d-lui prim.ministru BOC ca Romania are datorii fata de firmele germane de 150 mil.Euro si trebuie sa le prioritizeze in a le plati. Uite cum isi urmaresc toti interesele. ,iar pe noi ,repet ne-a indoctrinat Basescu,persoana care si-a urmarit numai strict interesele "personale" Ar fi multe de afirmat dar trebuie odata sa ne trezim din "prostimile pe care ni le mai afiseaza inca unele persoane care din nefericire se mai afla la conducere...

      Ceilalti sa stea acasa la ei

      Nu ne pacalesc jigodiile securistice kaghebiste, in cardasie cu Lepre tip Schroder.. Cozile de topor vandute rusilor, de la ion iliescu pornire au atins culmea mascaricilor prin numitul Geoana, in 2009... In orice caz, falimentul Oltchim nu e strain de interesul rusnacilor blestemati, grupul Mechel nu lasa in urma altceva decat Prapad, iar Lichelele kaghebiste sunt la originea manifestarilor -desarte- impotriva gazelor de sist... Ca o concluzie, Lingaii rusilor vor fi scuipati, asa cum se cuvine, la Stalpul Infamiilor si Tradarilor ; Hingherii pa voi !!!

    Ar fi interesant sa aflam cati manageri rusi au fost premiati,in ultimii zece ani,pentru performante deosebite in conducerea unor mari companii.

    Nu ma refer la manageri de echipe de fotbal,nici la finantisti cu case si hoteluri in Thailanda,Cipru sau Monaco. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb