Ambiţia depravaţilor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 22 ianuarie 2013

Cătălin Avramescu

Octombrie 31, 1945. Pe peronul unei staţii de metrou din Paris, un cetăţean e întrebat ce oră este. În timp ce omul se uită la ceas, cel care l-a oprit îi trage un picior în testicule. Imediat, peste ins sar alţi trei indivizi, care îl pun la pământ.

La prima vedere, doar un incident bizar. În acte, omul se numea Henri Valeri. Purta o banderolă tricoloră la braţ ca atâţia alţii care doreau să arate că luptaseră în Rezis­tenţă. Era căpitan în Forţele Franceze din Interior (FFI). Acum se ocupa cu contra-spionajul, îi căuta pe cei care colaboraseră cu germanii. Avea în buzunar legitimaţie de membru al Partidului Comunist. Însă nu pentru asta primise un şut sub centură. Ci pentru că fusese recunoscut. În realitate, "Henri Valeri" era criminalul sadic Marcel Petiot, pe care întreaga poliţie pariziană îl căuta încă din Martie, de dinaintea Eliberării. Chiar şi Gestapo-ul anunţase, sec, autorităţile franceze: "Prindeţi-l pe Petiot. Nebun periculos".

Editorialul acesta nu este, de fapt, despre Petiot. Îl rog însă pe cititor să aibă puţină răbdare...

Să ne întoarcem la Petiot, pe care l-am lăsat, aşadar, în staţia de metrou. Medic de profesie, a omorât oameni. La proces a fost acuzat de 27 de crime. Probabil a omorât cel puţin 60. Detaliile sunt absolut oribile, aşa că trec peste ele. Pretinzând că este conducătorul unei organizaţii clandestine care îi ajuta pe refugiaţi, Petiot a ucis, printre alţii, evrei care căutau să fugă din Franţa ocupată de nazişti. După care le lua banii. A fost condamnat la moarte şi executat în 1946.

Cu greu ne putem imagina un individ mai depravat. Dar aflaţi şi altceva...

"Docteur" Marcel Petiot era un om bogat. Sigur, o parte din bogăţia sa o făcuse de pe urma crimelor. Mai vindea droguri şi se ocupa cu avorturile ilegale. Dar făcuse bani şi de la pacienţii săi obişnuiţi (dacă putem să îi numim aşa).

Mai mult, acestui "docteur" îi plăcea politica. Avea ambiţii mari. Fusese ales, cu o masivă majoritate, primar în Vilneuve-sur-Yonne. Din partea socialiştilor. Spunea că dorea să îi ajute pe cei nevoiaşi. Avea - cum se spune astăzi - o "agendă socială". Dădea consultaţii gratuite. A fost ales apoi consilier regional.

Sigur, bolnavii nu ştiau că aceste consultaţii gratuite erau, de fapt, făcute pe banii publici (Petiot semna pentru pacienţi fără ca aceştia să ştie, încasând banii de la Asigu­rări). După cum mulţi alegători au fost surprinşi să afle că primarul lor fura curent, cu fire deviate pe lângă contorul electric.

Întrebarea cu adevărat tulbură­toare este: cum a fost posibil?

Să ne înţelegem. Indivizi depravaţi există în orice societate, din păcate. Dar nu oriunde aceştia sunt aleşi în funcţia de primar, ajung politicieni locali, devin putred de bogaţi, după care reuşesc să îşi construiască o identitate de "luptă­tori".

Desigur, nici un sistem nu este perfect. Indivizi cu defecte se strecoară prin "sita" multor instituţii. Auzim pe mulţi, în sfera publică, ce deplâng calitatea "clasei politice". Cineva ca Petiot însă este într-o cu totul altă categorie. Viciile sale sunt mult mai grave decât furtul prin contracte cu statul, avansarea unor rubedenii incompetente sau narcisismul.

Vorbim despre un asasin de o cruzime extremă şi de o perversitate totală.

Ştim despre un sistem politic că trebuie să ţină la distanţă incompetenţii sau hoţii. Însă uităm că devianţa are şi alte forme, mai sinis­tre. Sau nu dorim să ne amintim de acestea. Sunt material de coşmar.

Ce ne facem însă atunci când cineva profund depravat trece de "filtrele" sistemului?

Mă tem că această întrebare nici nu ne-o punem. Şi totuşi... Petiot a fost, pe rând, politician de succes, "erou" (mai degrabă auto-proclamat) al Rezistenţei, celebritate media. Unde s-ar fi oprit Loading... dacă un poliţist excepţional precum inspectorul Massu (cel care a devenit o sursă de inspiraţie pentru personajul inspectorului Maigret al lui Georges Simeon) nu ar fi fost pe urmele lui?

Frapantă, la Petiot, este ambiţia acestuia. Unii dintre aceşti deza­xaţi sunt atraşi, patologic, spre putere. Petiot şi-a asumat o mulţime de roluri oficiale, poziţii din care a manipulat numeroşi oameni. Le-a cercetat nevoile şi s-a oferit să îi ajute. A publicat la ziar, a scris în închisoare o carte.

Mulţi au fost convinşi, la final, că este o victimă a sistemului judiciar, persecutat politic. Uşile sistemului politic nu sunt forţate doar de borfaşi de cartier. Unii dintre cei care se înghesuie în liftul Puterii sunt personaje mult mai brutale şi mai sângeroase. Dar care, cu atât mai mult, ştiu să îşi disimuleze adevărata natură. Şi să profite de pasivitatea celorlalţi.

Petiot nu a acumulat atâta influenţă de unul singur. Era un nod al lumii interlope, un client cunoscut al caselor de licitaţii, un agitator cu suporteri şi complici. Se îmbrăca elegant. Era, cum ar spune unii, un "domn". Sau un "tovarăş", după alţii. L-a denunţat pe inspectorul judiciar ca "lacheu al capitaliştilor". A jucat, ca atâţia alţii, comedia neagră a nedreptăţitului.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De parabole nu mai avem nevoie dle Avramescu. Realitatea actuala bate fantezia editorialistului.In parlament..Iar crima economica nu tine cont de culoarea politica..

    In Romania la "filtrele sistemului" au trecut depravatii, ii gasim in parlament, in guvern. Cei condamnati ne fac si voteaza legi, au ajuns in comisia juridica din parlament cei cu dosare penale si culmea , un infractor in comisia de regulament din parlament. Ce ne facem "fetelor"? - buna intrebare.

    Raspunsul l-a dat Ion Cristoiu -"ne-a luat dracu! 

    si poate fi comprimata in cel mult trei povete pentru ca sa poti spune ca intr-adevar ai inteles mersul ei. Prima ar fi: nu poti in fiecare zi fi un erou, dar cel putin poti fi un barbat, a doua: daca vrei ca cineva sa-ti fie credincios trebuie sa-l recompensezi pe masura si ultima: oamenii aud doar ceea ce inteleg. Oricine reuseste sa-si insuseasca aceste metafore pana la perfectiune poate fi de la renumitul om de afaceri, pana la politicianul cel mai iubit. Singura problema este ca pentru a indeplini simultan aceste axiome trebuie sa faci un pact cu moralitatea ta, dar asa cum a spus o cunostiinta de-a mea moralitatea este luxul pe care si-l permit cei cu bani, eu fiind initial mai categoric si afirmand ca daca ai bani nu ai nevoie de moral si viceversa. Extraordinara problematica expusa de dvs. si extrem de interesanta vis-a-vis de povestirile unui alt ziar financiar care se mira pentru succesele noastre pe pietele internationale, dand astfel dovada ca politica de defaimare a celor care cunosc foarte bine realitatile economicio-financiare au dus pana in urma cu un an. Ungeti la inima cu povestirile dvs. si acest lucru ne face mai puternici cu zi ce trece :-)

    Personalitatile accentuate au ajuns intotdeauna ,prin ambitie,acolo unde si-au dorit.

    Dar acest lucru s-a intamplat in vremuri tulburi,in conditii de foamete,de lipsa de drepturi cetatenesti,de lipsa de educatie,sau datorita unei educatii totalitariste,ca in Germania si URSS. 

    Accesul depravatilor la institutiile statului in Romania de azi este un semnal ca ceva este putred in Romania.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb