AmCham: "România are nevoie de un plan naţional de investiţii"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2018

AmCham: "România are nevoie de un plan naţional de investiţii"

"România a avut o rată de investire mare în perioada 2001-2016, dar efectele investiţiilor s-au lăsat aşteptate"

Ţara noastră are nevoie de un plan coerent de investiţii, pe termen lung, fundamentat pe baze sustenabile şi politici vizionare, astfel încât să crească potenţialul de dezvoltare economică fără să fie puse în pericol echilibrele macroeconomice, sunt de părere reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România).

Anda Todor, preşedinte al AmCham, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "A venit timpul pentru o schimbare de abordare a creşterii economice, în sensul trecerii de la o abordare cantitativă la una calitativă, care să reflecte modul în care cetăţenii şi companiile resimt progresul economiei. În zilele noastre, calitatea vieţii, puterea de cumpărare, calitatea infrastructurii şi a serviciilor publice devin mai importante ca expresie a bunăstării într-o economie".

Doamna Todor a atras atenţia că România a avut, în perioada 2001-2016, o rată de investire destul de mare comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, dar calitatea şi efectele investiţiilor s-au lăsat aşteptate. Oficialul AmCham a spus: "Investiţiile au capacitatea să ducă la o creştere economică care să satisfacă cererea, mai ales cea internă. Este adevărat că în 2001-2016 am avut o rată de investire destul de mare comparativ cu alte ţări UE, dar calitatea şi efectele acestor investiţii s-au lăsat aşteptate, pentru că am pornit de la o bază joasă a investiţiilor şi eficienţa investiţiilor publice a fost destul de redusă".

Conform analizei "Investiţiile - Coloana vertebrală pentru o dezvoltare economică sustenabilă a României", elaborată de AmCham România, pentru a transfera bunăstarea la nivelul cetăţenilor este nevoie de investiţii publice şi private, prin accelerarea absorbţiei fondurilor UE, prin atragerea de investiţii străine, dezvoltarea pieţei de capital şi prin stimularea cererii şi ofertei.

În acest context, Daniela Nemoianu, vicepreşedinte al AmCham, a afirmat: "Recomandăm crearea şi asumarea unui Plan naţional de investiţii, după modelul Planului de investiţii pentru Europa, lansat în 2014 de Comisia Europeană. Un astfel de plan ar trebui să cuprindă un pilon de stabilire şi finanţare a investiţiilor strategice pentru România, în special din sectorul public. Crearea unui astfel de Plan de investiţii ar reprezenta un proiect naţional demn de celebrarea centenarului de la Marea Unire, dar şi un preambul excelent pentru preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în 2019".

Tot ieri, vicepreşedintele AmCham România, Radu Florescu, a subliniat că "asigurarea predictibilităţii şi transparenţei cadrului legislativ şi fiscal, eliminarea incertitudinilor de ordin birocratic, administrativ şi legislativ, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii critice, politici economice avansate şi calibrate pentru reducerea decalajului dintre regiuni şi punerea în valoare a capitalului autohton sunt condiţii fundamentale care pot determina decisiv evoluţia economiei româneşti".

La rândul său, Ciprian Lăduncă, trezorier la AmCham, a declarat că eligibilitatea companiilor româneşti pentru finanţare bancară este scăzută, iar piaţa de capital trebuie să răspundă la cererea de capital din partea companiilor.

"Considerăm necesare acordarea de stimulente pentru economisirea pe termen lung, pentru asigurarea protecţiei financiare a persoanelor şi familiilor, şi încurajarea de noi forme de intermediere financiară, completate de intensificarea eforturilor de educaţie financiară, capitol la care populaţia României este încă deficitară în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană" a mai afirmat Ciprian Lăduncă.

Agricultura, digitalizarea, energia şi transporturile sunt principalele domenii cu potenţial competitiv din România, în acest moment, potrivit doamnei Daniela Nemoianu, vicepreşedinte al AmCham.

Ionuţ Sas, membru în consiliul director al AmCham: "Ministerul de Finanţe aşteaptă, până la data de 31 mai, propuneri din partea mediului de afaceri pentru modificarea Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, urmând să existe o dezbatere în cursul lunii următoare".

Domnia sa afirmă că Ministerul de Finanţe urmăreşte modernizarea cadrului legislativ actual din punct de vedere fiscal, dar nu există, în acest moment, un proiect sau nişte puncte ale Ministerului pe care să se fi purtat discuţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb