Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a prezentat azi punctul de vedere şi recomandările membrilor AmCham cu privire la impactul unor reglementări recente din sistemul de sănătate asupra mediului de afaceri şi a atras atenţia că introducerea taxei clawback în forma actuală transmite un puternic semnal negativ în mediul investiţional, informează un comunicat de presă.
"Adoptarea de noi măsuri legislative trebuie precedată de evaluarea impactului economic în vederea adoptării unor soluţii echilibrate. Considerăm că taxa clawback, în forma adoptată, limitează în mod semnificativ dezvoltarea investiţiilor în domeniul farmaceutic întrucât nu asigură predictibilitatea necesară în stabilirea bugetului anual. În acelaşi timp, măsura adoptată este lipsită de logică economică atât timp cât impune doar companiilor farmaceutice o taxă pe veniturile generate de întreg lanţul de aprovizionare", a declarat Alexandra Gătej, Preşedintele AmCham România.
AmCham România recomandă stabilirea unui plafon maximum pentru procentul taxei de clawback şi utilizarea preţului de producător ca bază de calcul a taxei clawback, astfel încât producătorii de medicamente să nu fie singurii responsabili pentru acoperirea costurilor generate de o eventuală depăşire a bugetului iniţial alocat medicamentelor, iar prezenţa lor pe piaţa din România să nu fie penalizată de către autorităţi.