Proiectul "Protejarea şi dezvoltarea luncii rîului Mureş", avînd drept obiectiv protejarea biodiversităţii în regiunea de graniţă romîno-ungară, a intrat în linie dreaptă, urmînd să fie finalizat în luna noiembrie a acestui an, transmite Rompres. "Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.670.000 euro, finanţarea fiind asigurată de Comunitatea Europeană împreună cu Direcţia Silvică Arad, suprafaţa totală a viitoarei arii protejate fiind de circa 17.000 hectare", a precizat ing Ovidiu Pîrv, managerul de proiect.
Potrivit sursei citate, parcul natural reprezintă acea zonă naturală protejată, al cărei scop este protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura, de-a lungul timpului, a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi (sau) culturală, deseori cu o mare diversitate biologică, care corespunde categoriei V-UICN (Uniunea Internaţională de Conservare a Naturii).
"La baza încadrării acestei zone în categoria de parc natural au stat mai multe considerente. Între acestea se numără faptul că, pînă în prezent, Lunca Mureşului a fost afectată semnificativ de activitatea umană curentă şi nu mai reprezintă o mostră a unei zone naturale primare; încadrarea ei ca rezervaţie naturală ar fi impus restricţii majore exploatării tradiţionale a resurselor (agricultură, extracţie ţiţei, exploatare forestieră, vînătoare, păşunat etc); conform documentaţiei, parcul natural va acoperi o suprafaţă compactă de 17.166 hectare şi va cuprinde patru zone (rezervaţii naturale), cu un grad de protecţie mai ridicat", a mai precizat ing. Ovidiu Pîrv. Proiectul "Protejarea şi dezvoltarea luncii rîului Mureş" a început în urmă cu doi ani.