Americanii ne-au pus pe lista mondială a piraţilor

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 februarie 2004

Mai mult de jumătate din produsele ce ţin de drepturile de autor de pe piaţa noastră sînt piratate sau contrafăcute

Michael Guest ne trage, din nou, de urechi

Nivelul ridicat al pirateriei produselor soft, audio şi video din România face ca investitorii americani să fie reticenţi în a investi în ţara noastră, avertizea-ză preşedintele Camerei Americane de Comerţ, Obbie Moore. De altfel, Departamentul de Comerţ al SUA ne-a inclus pe o lis-tă a statelor în care rata contrafacerii este exagerat de mare (Special 301 Watch List), după cum a declarat ieri, la seminarul privind combaterea pirateriei intelectuale şi a contrafacerilor din România, ambasadorul american la Bucureşti, Michael Guest. "Pirateria intelectuală are serioase consecinţe sociale şi economice, şi nu este o crimă fără victime, pentru că atunci cînd cumpărăm un produs contrafăcut, scoatem din afaceri un producător", a explicat Michael Guest, la seminarul organizat de Ambasada SUA şi Camera de Comerţ Americană din Ro-mâ-nia.

Mai mult, participanţii la manifestare au arătat că pirateria duce la migrarea forţei de muncă talentate, deoarece în propria ţară aceasta este prost plătită, iar bugetul de stat nu încasează taxele şi impozitele care i se cuvin din comercializarea acestor produse.

România este una din ţările cu cea mai mare infracţionalitate în domeniul drepturilor proprietăţii intelectuale. Pirateria de software reprezintă, conform ultimelor statistici, 65% din totalul vînzărilor; jocurile pe calculator sînt piratate în proporţie de 97%; pirateria în muzică şi video se situează la 55%, la care se adaugă pirateria societăţilor de cablu. "Problema în România nu este lipsa legilor bune şi nici lipsa pregătirii procurorilor şi a judecătorilor în acest domeniu, ci lipsa voinţei politice de a implementa cadrul legal existent", a punctat ambasadorul Michael Guest.

Numai producătorii de soft au pierdut, în 2003, în jur de 25 de milioane de dolari din contrafacerea de soft, estimează Business Software Alliance. "Întărirea luptei împotriva pirateriei în acest domeniu a adus o creştere a încasărilor de 140 de milioane de dolari, iar la bugetul de stat au fost vărsate 21 de milioane de dolari din taxe", a declarat Obbie Moore.

În replică la mustrările americanilor, ministrul pentru control, Ionel Blănculescu, a declarat că s-a intensificat lupta împotriva contrafacerilor, fiind capturate sute de mii de materiale audio, video şi CD-uri. Blănculescu a mai amintit de noua lege care va asocia evaziunea fiscală cu crima.

La rîndul său, prim adjunctul procurorului general al Ro-mâniei, Despina Mihai, a afirmat că procurorilor le este foarte greu să lupte cu piraţii, deoarece aceştia sînt foarte bine organizaţi. Mai mult, domnia sa a pasat responsabilitatea combaterii fenomenului contrafacerilor în ograda organizaţiilor profesionale din domeniu. "Noi putem interveni doar cînd răul s-a produs, însă pentru a combate fenomenul, sarcina principală le revine organizaţiilor de profil", a precizat Despina Mihai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb