Organizaţia Amnesty International (AI) a făcut apel la scoaterea de sub incidenţa penală a salvărilor de pe mare, la patru ani după ce nava Iuventa, implicată în operaţiuni de salvare a migranţilor, a fost pusă sub sechestru în Italia şi echipajul ei a fost arestat, informează Agerpres.
"Salvările de pe mare sunt o îndatorire, în conformitate cu legislaţia internaţională", a spus Franziska Vilmar, expert al AI în politici de azil.
Salvarea refugiaţilor trebuie să rămână întotdeauna nesancţionată, a subliniat ea.
Circa 200 de voluntari care au activat pe nava Iuventa în perioada iulie 2016 - august 2017 au salvat peste 14.000 de migranţi aflaţi în dificultate.
După sechestrarea navei, în 2017, autorităţile italiene i-au pus sub anchetă pe membrii echipajului, împreună cu membri de echipaj ai altor două nave de salvare a migranţilor. În martie a.c., justiţia italiană a pus sub acuzare 21 de persoane şi trei organizaţii pentru susţinerea imigraţiei ilegale, iar unii dintre cei inculpaţi sunt pasibili de 20 de ani de închisoare. Amnesty International a cerut renunţarea la acuzaţii.
În prezent, trei organizaţii operează nave de salvare a migranţilor în centrul Mării Mediterane. Acestea transportă de multe ori câteva sute de oameni recuperaţi de pe mare pe care încearcă să-i ducă într-un loc sigur, ajungând frecvent în porturi italiene, desemnate în mod specific de autorităţi.
În ultima vreme, autorităţile italiene au început să pună sub sechestru navele de salvare odată ajunse în port, invocând uneori considerente tehnice, despre care organizaţiile afirmă însă că reprezintă o modalitate discriminatorie de a le sabota operaţiunile, navele fiind oprite din funcţionare uneori săptămâni întregi.