Amnesty International: Phenianul îi pedepseşte pe utilizatorii de telefoane mobile

Ioana Dogaru
Internaţional / 9 martie 2016

Coreea de Nord caută să întărească izolarea locuitorilor săi de restul lumii şi duce o campanie de represiune a persoanelor care încearcă să folosească telefonul mobil pentru a apela în străinătate, a afirmat miercuri Amnesty International (AI), potrivit AFP.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a explicat într-un raport că regimul condus de Kim Jong-un aplică pedepse severe, inclusiv internarea în lagăre de deţinuţi politici, a celor care sunt prinşi încercând să telefoneze rudelor care au fugit în străinătate, potrivit AFP.

"Pentru a menţine un control sistematic şi absolut, autorităţile din Coreea de Nord îi pedepsesc pe cei care utilizează telefoane mobile pentru a contacta rudele din străinătate", a afirmat Arnold Fang, specialist pe problemele Asiei de Est în cadrul AI.

În Coreea de Nord sunt peste trei milioane de abonaţi la reţeaua de telefonie mobilă internă, dar apelurile internaţionale sunt complet blocate, transmite sursa citată.

Unii locuitori recurg la "telefoane mobile chinezeşti", aparate şi cartele SIM din import care permit să apeleze în străinătate prin intermediul reţelelor chineze din apropierea frontierei, a subliniat Amnesty International.

Aceste telefoane şi cartele SIM sunt frecvent trimise ilegal în Coreea de Nord de rude care trăiesc în străinătate, ceea ce implică faptul că expeditorii dau pazei de frontieră mită de aproape 500 de dolari, potrivit sursei citate.

Potrivit ONG-ului, a telefona în străinătate nu este ilegal în Coreea de Nord, însă comerţul privat cu telefoane cumpărate din străinătate este interzis.

Orice persoană care este prinsă în timp ce telefonează în străinătate cu un "telefon chinezesc" riscă să fie trimisă într-o instituţie de reeducare sau într-un lagăr de deţinuţi politici.

Persoane care au fugit în străinătate au povestit AI că Phenianul dispune de echipamente sofisticate de supraveghere, capabile să detecteze utilizarea ilegală a telefoanelor mobile.

"Pot stabili cu precizie coordonatelor telefoanelor mobile", a declarat Bak-Moon, un inginer nord-coreean care a fugit din ţara sa.

Controlul absolut al comunicaţiilor reprezintă o "armă esenţială" pentru autorităţile comuniste, care încearcă să ascundă situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord, a acuzat Arnold Fang.

"Coreenii sunt împiedicaţi nu doar să afle ce se petrece în lume, dar şi să descrie absenţa aproape totală a drepturilor omului" care domină în ţară, a adăugat el.

Phenianul este extrem de sensibil la orice critică în legătură cu situaţia drepturilor omului. Bilanţul său în acest domeniu a făcut în 2014 obiectul unui raport acuzator al ONU care denunţa atrocităţi "fără egal în lumea contemporană", precizează France Presse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb