"Amonil" Slobozia, scoasă la mezat, bucată cu bucată

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2009

"Amonil" Slobozia, scoasă la mezat, bucată cu bucată

Titlurile AMO s-au prăbuşit cu aproape 15%, în mai puţin de o oră de la aflarea veştii

Cristian Duţescu, reprezentantul "East Capital": "Ne întrebăm ce mai rămâne din după executarea silită"

Ioan Niculae, "Interagro": Vândute la fier vechi, instalaţiile "Amonil" nu ar acoperi nici a zecea parte din valoarea creanţei

După aproape opt luni în care cele 54 de milioane de lei datorii ale "Amonil" către "Distrigaz Sud" au fost rostogolite între mai multe firme cu acţionariat necunoscut, "Chemgas Holding Corporation" SRL, actualul creditor al companiei, a cerut executarea silită a combinatului. Astfel, mai multe active ale producătorului de îngrăşăminte vor fi scoate la vânzare, prin licitaţie publică, pe 6 octombrie, pentru cel puţin 57,12 milioane de lei.

Pentru comparaţie, întregul combinat valora, ieri, pe Bursă, de două ori mai puţin, respectiv 28,7 milioane de lei, potrivit preţului de 0,022 lei/acţiune, înregistrat la finalul şedinţei bursiere.

Printre activele scoase la mezat se numără mai multe terenuri, spaţii comerciale, dar şi unele dintre cele mai importante instalaţii ale combinatului chimic, a căror înstrăinare pune serios sub semnul întrebării posibilitatea combinatului de a-şi mai continua activitatea, precum Instalaţie Amoniac Kellogg, Instalaţii Amoniac I şi III, Instalaţii Uree I şi II, etc.

Ioan Niculae, preşedintele grupului "Interagro", care administrează societatea, consideră că este puţin probabil ca instalaţiile combinatului să fie vândute la fier vechi, de vreme ce ar aduce un beneficiu minor actualului creditor al companiei.

"Dacă ar fi vândute la fier vechi, instalaţiile Amonil nu ar acoperi nici a zecea parte din datoriile combinatului, ele sunt valoroase doar dacă producătorul de îngrăşăminte îşi desfăşoară, în continuare activitatea", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Niculae.

"Interagro" are un contract de management la "Amonil" care expiră la finele acestui an, însă poate fi prelungit pentru o perioadă de încă trei ani, dacă societatea mai există după această dată, ne-a mai spus domnul Niculae.

Cristian Duţescu, reprezentantul suedezilor de la "East Capital" ce deţin, prin "Salink Limited" 15% din acţiunile AMO, ne-a spus că toate soluţiile propuse de clientul său pentru salvarea combinatului, respectiv o majorare de capital şi obţinerea unui credit bancar, au fost respinse de ceilalţi acţionari.

"În zilele următoare, vom lua legătura cu conducerea Amonil să ne spună clar ce mai rămâne din companie după executarea silită. În paralel, facem şi noi o analiză în acest sens împreună cu cei de la East Capital", a spus domnul Duţescu.

Executarea silită a combinatului vine într-o perioadă în care compania dădea semne de redresare, potrivit liderului sindical de la Amonil, Octavian Ciobanu. "Din informaţiile mele, compania începuse să vândă din producţie, după ce, mai multe luni, produsese pe stoc", ne-a spus domnul Ciobanu.

În prezent, Amonil are peste 750 de angajaţi.

Traseul datoriei "Amonil" de la fostul "Distrigaz Sud" la "Chemgas Holding Corporation"

La mijlocul lunii iunie, anul acesta, "Chemgas Holding Corporation", un SRL înfiinţat pe 20 ianuarie 2009, la Slobozia, a primit, prin cesiune de la "Riverside Development Ltd" creanţele de 54 de milioane de lei, pe care aceasta le deţinea asupra producătorului de îngrăşăminte.

Potrivit datelor oficiale, "Chemgas" este o creaţie exclusivă a companiei "Riverside Development Ltd", fiind controlată în proporţie de 99% de aceasta.

La rândul ei, "Riverside Development" preluase creanţele "Amonil" de la creditorul iniţial al companiei, fostul "Distrigaz Sud" (actualul GDF Suez Energy România) printr-o tranzacţie pe care reprezentanţii companiei energetice au refuzat să o comenteze la momentul respectiv, preferând să păstreze confidenţialitatea asupra relaţiilor cu partenerii de afaceri.

"Riverside Development" a refuzat propunerea acţionarilor "Amonil" de a primi o serie din bunurile din patrimoniul combinatului în contul datoriei acestuia, insistând pentru plata în bani a creanţelor.

Titlurile Amonil au atins un mimim al ultimelor şase săptămâni

Cotaţia acţiunilor "Amonil" a pierdut, ieri, 14,73%, în mai puţin de o oră de la la revenirea acţiunilor la tranzacţionare, după ce fuseseră suspendate în vederea informării investitorilor despre licitaţia de pe 6 octombrie. Titlurile AMO au rămas, astfel, fără ordine de cumpărare, fiind tranzacţionate doar 572.000 de acţiuni, în valoare de 12.584 lei.

Acţiunile "Amonil" au închis şedinţa de ieri la 0,0220 lei/titlu, atingând, astfel, un minim al ultimelor şase săptămâni de tranzacţionare.

"Amonil" Slobozia deţine un capital social de 111,26 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Combinatul este controlat de două off-shore-uri înregistrate în Belize, "Zalois", cu o participaţie de 32,19% şi "Jovline", cu o deţinere de 18,22%.

"Salink Limited" mai are o participaţie de 13,54%, iar "Eurorom Trade & Invest", o societate înregis­trată într-o comună din Bihor, a raportat, în iunie, o deţinere de 5,07% din acţiunile AMO.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. cea mai mare oportunitate de a cumpara actiuni Amonil.Nu cred ca are cineva interesul sa falimenteze o fabrica care va avea un profit in anii ce urmeaza de n ori.In jur de 100 de lei valoarea acctiunii este cea mai buna investie de pe piata.

    1. Mda....eu vad profit de cateva miliarde de euro peste 2-3 ani si valoarea unei actiuni pe la 10.000 Ron. Cumparati acum ca daca nu, eu imi pun streangul ca m-au prostit altii si pe mine sa cumpar si azi iar e la - 15% pe BVB. Oportunitate, Senzatie, Fantezie...nu-mi vine sa cred. Eu cumpar azi de 5 milioane de euro actiuni la compania asta caci vad ca nu are nici macar datorii.

      Din nefericire astazi Dvs. nu ati cumparat nimic, intructit pina la ora 15 eu am luat toate cele 360,700 de actiuni de pe piata regulata si 12 de pe piata odd. Deci, scumpe domn/doamna sunteti un/o escroc/escroaca si cred ca va cheama vintu sau dormiti linisitit.

      Stimate domn, poate ati cumparat actiunile chiar de la domnul care spunea ca a cumparat azi(si nu a facut-o, dupa cum ati demonstrat), si care vroia sa scape de ele. Daca este asa, intr-adevar, cred ca e vorba despre Vantu sau altcineva la fel de priceput.

      Pardon, domnule, cred ca nu stiti cu cine vorbiti. Patriciu ma numesc. Apropos de actiuni dupa ce ati facut aceasta tranzactie "de succes" cred ca le puteti da si foc pentru ca in urmatoarele zile nu cred ca vor valora mai mult decat 2-3 suluri de hartie igienica din aia de cea mai proasta calitate. CUMPARATI, CUMPARATI ca e ieftin :)

      Pardon, domnule, cred ca nu stiti cu cine vorbiti. Patriciu ma numesc. Apropos de actiuni dupa ce ati facut aceasta tranzactie "de succes" cred ca le puteti da si foc pentru ca in urmatoarele zile nu cred ca vor valora mai mult decat 2-3 suluri de hartie igienica din aia de cea mai proasta calitate. CUMPARATI, CUMPARATI ca e ieftin :)

    In acest moment nu cred ca actiunile amo reprezinta o investitie buna.Se pare ca dupa ce a pus lacat Combinatului Sofert, Ioan Niculae a reusit sa-si mai elimine un concurent

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb