Acţionarii producătorului de îngrăşăminte Amonil Slobozia au aprobat formarea unui consorţiu împreună cu Zalois Ltd, Interagro SA şi Intergaz SRL, în scopul relansării producţiei de îngrăşăminte chimice şi al asigurării continuităţii producţiei, a informat ieri compania.
În şedinţa din 28 septembrie, acţionarii Amonil au aprobat şi dezmembrarea instalaţiei de Uree 1 Standard, scoasă din funcţiune din 1996 şi trecută în conservare.
De asemenea acţionarii au ales şi noii membri ai consiliului de administraţie, care va fi condus de Ioan Hanaru. Actualul consiliu conţine cinci mebri, faţă de şapte cât număra anterior.
S-au amânat dezbaterile referitoare la contractele pe termen lung dintre Amonil şi firmele Ameropa AG Elveţia şi Transammonia Inc SUA privind exportul de îngrăşăminte chimice.
Acţionarii Amonil au aprobat menţinerea cotei de participare la capitalul social al companiilor Amochim şi Energochim SRL şi au împuternicit consiliul de administraţie pentru a întreprinde măsurile necesare pentru recuperarea datoriilor din parte celor două societăţi către Amonil.
Producătorul de uree Amonil SA Slobozia (AMO) a afişat o pierdere de 2,25 milioane lei (719.710 euro) în trimestrul al doilea al acestui an, cu 24,2% mai mică decât în perioada similară a anului trecut (2,975 milioane lei), deşi trei instalaţii au fost oprite. Cifra de afaceri a companiei în trimestrul al doilea din 2007 a fost de 4,21 milioane lei (1,4 milioane euro), de aproape 64 de ori mai mică decât în intervalul similar din 2006, când afacerile companiei au însumat 74,2 milioane lei.
În primele şase luni ale anului Amonil a raportat o pierdere de 7,14 milioane lei (2,27 milioane euro), cu 87,8% mai mare decât pierderile de 3,8 milioane lei raportate în primele şase luni ale anului anterior. Cifra de afaceri a companiei în primul semestru a fost de 8,57 milioane lei (2,73 milioane euro), de17 ori mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului 2006.
Compania Amonil SA Slobozia a estimat pierderile pentru anul în curs la peste 10 milioane lei, din cauza opririi a trei instalaţii, dar ar putea modifica bugetul aprobat de acţionari dacă se reia furnizarea gazului metan. Compania mizează pe venituri de 11,83 milioane lei şi cheltuieli de peste 21,8 milioane lei. Actualul buget de venituri şi cheltuieli ţine cont de situaţia existentă în companie, unde trei instalaţii sunt oprite, iar alte două lucrează la capacitate redusă.
Compania, înfiinţată în anul 1969, este cel mai mare producător de uree din România. Amonil are un capital social de 111,266 milioane lei (33 milioane euro). Principalii acţionari ai companiei sunt Eurotrading Chemicals SRL cu 28,16%, Zalois LTD din insulele Belize 24,99% şi un grup de persoane care acţionează concertat, cunoscut ca "Grupul de la Oradea", care deţine 17,12% din companie.
Acţiunile Amonil se tranzacţionează la categoria a doua a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul AMO. Capitalizarea companiei este de circa 79,22 milioane lei (23,65 milioane euro), aferentă cotaţiei de 0,0712 lei, stabilită în şedinţa din 26 septembrie.