Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) cere anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje şi sistem de colectare garantat de stat, care se ridică în unele cazuri, pentru 2015, la 1,5 milioane euro pentru o singură companie, arată asociaţia, într-un comunicat.
"AMRCR susţine adoptarea de urgenţă a unui act guvernamental prin care să fie anulate sumele colosale cu efect retroactiv pentru anul 2015, imputate pe nedrept producătorilor şi comercianţilor în domeniul colectării ambalajelor, sume care la rândul lor produc în fiecare zi penalităţi uriaşe", se mai arată în comunicat.
Directorul executiv al AMRCR, Delia Nica, a afirmat că în unele cazuri facturile aferente anului 2015 se ridică la 1,5 milioane euro pentru un singur operator economic.
De asemenea, reprezentanţii marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem nefuncţional în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor de ambalaje şi la nerespectarea normelor europene şi a ţintelor asumate de România în acest context.
În opinia marilor retaileri, legea actuală a obligat operatorii economici să încheie contracte cu organizaţiile de transfer de responsabilitate, în cazul în care nu au posibilitatea gestionării ambalajelor în mod individual.
"Este evident că acest sistem nu a funcţionat şi a dus la actuala criză care însă este aruncată tot în spatele producătorilor şi comercianţilor. În forma sa actuală, legislaţia nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată şi anume funcţionarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor şi, mai ales, protejarea mediului. AMRCR susţine ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării şi verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcţioneze transparent", a mai spus Nica.
AMRCR mai susţine că deşi la întâlnirea de joi organizată de Ministerul Mediului nu au fost prezentate soluţii pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificări legislative necesare, acest lucru este obligatoriu să se întâmple în cel mai scurt timp posibil.
La începutul lunii februarie, Federaţia Naţională Pro Agro a anunţat că sistemul de reciclare trebuie regândit de către Ministerul Mediului, astfel încât penalizările să fie impuse pe lanţ celor responsabili, nu reprezentanţilor producătorilor, care deja plătesc o taxă pentru prelucrarea ambalajelor în vederea refolosirii.
Producătorii au cerut scăderea penalităţii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor pe care le pun pe piaţă, după ce au fost găsite nereguli la organizaţiile pe care le-au angajat să recupereze aceste deşeuri, însă Ministerul Mediului se opune arătând că penalităţile descurajează depozitarea la groapă.
În 2015, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a derulat controale la organizaţiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agenţii economici pentru recuperarea deşeurilor de ambalaje de pe piaţă. Controalele au identificat o serie de nereguli în acest sistem, printre care raportarea de către OTR a unor cantităţi de deşeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate.
AFM a aplicat penalităţi fiscale pentru şase din cele 10 OTR din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Cazul a fost trimis şi la Parchetul Înaltei Curţi, care a comunicat oficial că potenţialul prejudiciu cauzat de supraraportarea OTR se ridcă la peste 54 milioane de euro.
Conform legii, orice agent economic care pune pe piaţă produse ambalate, este obligat să recupereze deşeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice ţară a Uniunii Europene, nu doar în România. Pentru asumarea acestei responsabilităţi, agenţii economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizaţie de transfer de responsabilitate, sau îşi pot recupera deşeurile puse pe piaţă prin resurse proprii. Dacă agenţii economici nu-şi îndeplinesc ţintele asumate, aceştia sunt obligaţi legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate.
În urma anchetei la OTR, producătorii au solicitat suspendarea termenului pentru depunerea la AFM a declaraţiilor anuale privind deşeurile reciclate, diminuarea penalităţii de 2 lei pe kg, prevăzută de lege în cazul neîndeplinirii ţintelor de reciclare şi amnistie fiscală. Totodată, au existat semnale din piaţă privind intenţia producătorilor de a creşte preţurile produselor.