ANAF începe modernizarea punctelor vamale cu Republica Moldova

M.G.
Miscellanea / 22 decembrie 2021

ANAF începe modernizarea punctelor vamale cu Republica Moldova

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început implementarea proiectului de reabilitare şi modernizare a şase birouri vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, potrivit reprezentanţilor ANAF. Aceştia au fost prezenţi astăzi la un eveniment ce a marcat intrarea în perioada efectivă de implementare a acestui proiect în condiţiile în care contractul de finanţare a fost semnat încă din 29 ianuarie 2019. O parte din lucrări au fost totuşi realizate deja, iar partea moldovenească a terminat ca exemplu 80% din lucrările la punctul vamal Leuşeni.

Concret, este vorba despre birourile vamale Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Giurgiuleşti de la graniţa româno-moldovenească. Proiectul este implementat de ANAF ca beneficiar lider în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi şi reprezintă unul din "proiectele majore de investiţii de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere", după cum au arătat reprezentanţii ANAF şi SVRM.

Potrivit acestora, investiţia este una majoră, strategică, care va duce la creşterea eficienţei, la fluidizarea traficului de persoane şi mărfuri, la utilizarea adecvată a tehnologiilor de control şi la întărirea relaţiei dintre autorităţile vamale ale celor două ţări.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin Instrumentul European de Vecinătate, iar lucrările trebuie finalizate în mod normal până la 30 iunie 2022. Iniţial acestea trebuiau încheiate până la 30 iunie 2020 însă partenerii europeni au dat o derogare şi prelungire a perioadei de implementare având în vedere condiţiile speciale create de pandemie, iar în prezent este în curs de aprobare un nou act adiţional de prelungire cu 12 luni a proiectului cu un nou termen de finalizare la 30 iunie 2023.

"Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul României şi a birourilor vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal conform cerinţelor internaţionale, prin:

-dotarea cu echipament specializat de control vamal şi sisteme de monitorizare şi supraveghere pentru crearea de condiţii tehnice optime de derulare a procedurilor de control vamal;

-reabilitarea clădirilor din punctele de trecere a frontierei şi dotarea cu facilităţile necesare în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de lucru pentru lucrătorii vamali implicaţi în activităţile de control vamal;

-modernizarea şi extinderea reţelei de infrastructură rutieră şi de control din punctele de trecere a frontierei în vederea îmbunătăţirii capacităţii de trecere a frontierei;

-organizarea de instruiri privind utilizarea noilor echipamente în procesul efectuării controlului vamal, în scopul fluidizării traficului de mărfuri şi persoane şi combaterii criminalităţii organizate transfrontaliere", se arată în comunicatul ANAF.

Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care 6,42 milioane de euro reprezintă valoarea finanţării europene (64,28% din bugetul proiectului), restul reprezentând contribuţia proprie a guvernelor celor două state partenere. Bugetul total aferent beneficiarilor români ai proiectului este de 5 milioane de euro, din care contribuţia proprie a Guvernului României reprezintă 1,78 milioane de euro.

Potrivit managerului proiectului Adrian Videanu, până acum au intrat în conturile beneficiarilor circa 3,06 milioane de euro din finanţarea europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb