Economia funcţionează în parametri de foarte bine, dar trebuie un pic estompată acum şi probabil ar fi necesare nişte măsuri de restrângere fiscală, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, analist economic şi profesor de finanţe comportamentale.
Mitroi a spus: "Economia funcţionează în parametri de foarte bine, dar trebuie un pic estompată acum şi probabil ar fi necesare nişte măsuri de restrângere fiscală. Dacă sunt foarte bune sau nu, rămâne de văzut. Economia trebuie, într-un fel sau altul, temperată să rămână în jurul a 7%, între 6 şi 7%. Mai mult nu avem voie să creştem cu acest mix de politici economice. Aş lăsa politicile monetare pentru vremuri mai dure care ar putea veni din afară, deşi nu cred că va veni repede această încetinire economică".
Potrivit acestuia, cel mai mare risc pe care România îl are în momentul de faţă este riscul de infrastructură inadecvată creşterii economice şi nivelului de dezvoltare al societăţii.
El a precizat, în contextul noilor măsuri fiscale anunţată, că aşteaptă să vadă şi măsuri care să compenseze deficitul de infrastructură şi de investiţii.
Mitroi a explicat: "Eu aştept să văd şi măsuri care să compenseze deficitul groaznic de infrastructură şi de investiţii. Atât de mult ne-am preocupat de salarii, de trecerea CAS şi de taxe şi impozite, am uitat de taxe şi impozite pe bilanţuri şi al companiilor şi al indivizilor. Mă interesează redevenţele care trebuie să fie mult mai mari şi mai aspre pentru marile companii. Dacă tot te-ai apucat de Codul fiscal şi l-ai modificat substanţial, eu cred că trebuia abordat şi din punctul ăsta de vedere".
Un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, începând din 2018, şi scăderea acestora cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,25%.
De asemenea, va fi majorat la un milion de euro, de la 500.000 euro, pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea unei companii în categoria microîntreprinderilor, toate aceste firme urmând să fie impozitate cu 1% pe cifra de afaceri, în locul impozitului de 16% pe profit.
Pe de altă parte, în cazul persoanelor fizice, impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 17:00)
mai bine vorbea de valoarea reala adaugata si cum ar fi trebuit sa se faca