• Gregor Gregersen, Silver Bullion: "Ne îndreptăm către o perioadă de stagflaţie; În acest mediu, aurul fizic şi argintul sunt printre cele mai bune active pe care le puteţi deţine"
Combinaţia dintre inflaţia aflată la maximele ultimelor patru decenii, tensiunile geopolitice şi perspectivele încetinirii creşterii economice globale, poate da un implus aurului către preţul de 2.000 de dolari/uncie, conform opiniilor exprimate într-o conferinţă despre metale preţioase desfăşurată în această săptămână la Singapore, scrie Bloomberg, preluat de Seeking Alpha.
Gregor Gregersen, fondatorul Silver Bullion, a spus: "După zeci de ani cu deficite masive şi politici monetare extrem de relaxate ne îndreptăm către o perioadă de stagflaţie. În acest tip de mediu, activele sigure, cum ar fi aurul fizic şi argintul, sunt printre cele mai bune lucruri pe care le puteţi deţine".
De asemenea, fondatorul Silver Bullion a spus că vede aurul la 2.000 de dolari/uncie şi argintul la 26 de dolari/uncie, până la finele anului, potrivit sursei menţionate.
Rhona O'Connell, de la StoneX Group, este de părere că aurul are o rezistenţă (n.r. concept de analiză tehnică ce indică zone sau niveluri de preţ la care există o probabilitate mai mare ca preţul unui activ să se oprescă din creştere) la 1.930 de dolari/uncie, dar dacă preţul reuşeşte să treacă de acest prag, atunci nivelul de 2.000 de dolari poate fi atins doar pe baze tehnice, conform Seeking Alpha, ce preia Bloomberg.
Pe de altă parte, Citigroup este de părere că abordarea hawkish a Rezervei Federale, ratele reale ale dobânzilor mai ridicate şi contextul caracterizat printr-un dolar puternic sunt printre factorii care vor afecta preţul aurului, echipa băncii reducându-şi cu 300 de dolari preţul ţintă al metalul galben pentru următoarele trei luni, până la 1.825 de dolari/uncie.
Pentru intervalul de şase-douăsprezece luni, analiştii de la Citi şi-au menţinut prognoza pentru aur la 1.900 de dolari, cu un suport (n.r. concept de analiză tehnică ce indică zone sau niveluri de preţ la care există o probabilitate mai mare ca preţul unui activ să se oprescă din scădere)la 1.800 de dolari.
Consultanţii de la Metals Focus cred că cererea pentru aur va scădea în acest an, în condiţiile unor vânzări mai mici ale bijuteriilor şi investiţii mai reduse ale retailului în China, apărute din cauza blocajelor cauzate de pandemie şi a încetinirii economice.
"Pe măsură ce ratele dobânzilor de politică monetară cresc şi inflaţia scade, ne aşteptăm ca ratele reale şi randamentele să crească semnificativ în a doua jumătate, punând presiune asupra preţului aurului", a spus grupul în raportul său anual Gold Focus.
Gold Focus prognozează că preţul aurului va ajunge în medie la 1.830 de dolari/uncie, în 2022, în creştere cu 1,7% faţă de cel de 1.799 de dolari de anul trecut.
Vineri, contractele futures ale aurului cu scadenţa în august au încheiat ziua la 1.875,2 de dolari, conform datelor investing.com.